facebook

Zo volg jij je hart ondanks je perfectionisme

Het is zondagmiddag en ik lig in bad om lekker te ontspannen en een boek te lezen. Eén van mijn favoriete manieren om te relaxen. En na 5 minuten lezen merk ik dat het kriebelt, ik heb zin om aan het werk te gaan. Mijn inspiratie stroomt volop en het ene idee na het andere gaat door mijn hoofd. 

Ik heb net een periode van 14 dagen bijna geen social media exposure erop zitten. Een rustperiode die ik bewust had ingelast omdat ik moe was. Ik heb hard gewerkt de afgelopen maanden, meer trainingen gegeven dan gebruikelijk en ik voelde dat ik even niet zoveel te geven had. Dat ik eerst moest opladen en voor mezelf wilde zorgen voor ik weer aan een ander kon geven. Deze periode zit erop en heeft me goed gedaan. En nu, terwijl ik mezelf beloofd had deze zondag vrij te nemen en te ontspannen, voel ik dat ik zin heb om aan de slag te gaan en ‘zin’ voelt licht en goed voor mij en dus sla ik mijn laptop open om een inspirerende blog te schrijven. 

En ineens gaat het “mis”. Ik ben nu, op dit moment terwijl ik dit schrijf, voor de zesde keer aan een nieuwe blog begonnen. Ik zit mezelf namelijk zwaar in de weg. Er is een stem in mijn hoofd, de stem van mijn ego, die op dit moment continu zegt dat ik na twee weken rust echt met de perfecte blog moet komen. Vervolgens keurt de stem in mijn hoofd elke poging af die ik onderneem so far en dus start ik nu dapper aan mijn zesde en ook laatste poging. Ik ben de afgelopen dagen bij een super inspirerend event geweest van mijn Business Coach Veronique Prins, dus inspiratie te over vind de stem van mijn perfectionisme. Ik heb zoveel geleerd over wensen, weten en waarmaken van Veronique. Ik heb mogen luisteren naar het inspirerende verhaal van Wereldkampioen en Olympisch Kampioen Maarten van der Weijden over duidelijke wensen hebben, doelen stellen en doorzetten en toch gebeurd op het gebied van de perfecte blog hierover schrijven niets. Elke poging wordt afgekeurd door mijn mind, oftewel de stem van mijn ego. Dus vandaar dat ik maar besloten heb dit te accepteren voor wat het is en om gewoon te schrijven over wat ik nu voel. 

Want wellicht ken jij haar ook wel? De stem van je perfectionisme. De stem van je ego die vindt dat alles wat je doet meteen die 10 moet zijn. De stem die ervoor zorgt dat als jij je werk doet dat het super goed is. Jij voelt je namelijk mega verantwoordelijk voor het resultaat en dus ga je ook voor niets minder dan een goed resultaat. Zowel je collega’s en je manager kennen jouw kwaliteitsstandaard goed en dus komen ze graag naar je toe en groeit je To Do-lijst heel rap. Zo snel zelfs dat je het zelf niet meer bij kan houden op sommige momenten. Dit is wel hoe het voor mij vaak gewerkt heeft in het verleden en wat ik heel erg vaak tegenkom bij mijn cliënten. Dus ik ben benieuwd, is dit ook herkenbaar voor jou? 

En die stem van je perfectionisme en misschien herken jij dit ook wel, die werkt ook door op andere fronten. Ik zie namelijk ook bij mijn klanten hoe de stem van hun perfectionisme ze tegenhoudt in het ontdekken wat hun purpose is. Want hoe vaak het niet gebeurd dat ik een super verantwoordelijke dame tegenover mij heb zitten, die niet meer gelukkig is in het werk dat ze doet, terwijl ze zich blijft schikken naar wat anderen en de stem van haar perfectionisme van haar verwachten. Je zou je erover verbazen want je zou het niet verwachten van de vrouwen die ik spreek. Want ik heb altijd hele sterke vrouwen tegenover mij zitten. Van de buitenkant ziet het eruit alsof ze alles voor elkaar hebben. Een goed sociaal leven, een mooie baan, een fijn huis etc. maar vanbinnen voelen zij zich niet gelukkig omdat ze weten dat ze niet hun volle potentieel leven. Wat belemmert ze dan? Wellicht herken jij dit ook wel als je ook de stem van je perfectionisme met regelmaat hoort. Ze willen het liefst iets anders gaan doen, maar ze weten niet wat en dus moeten ze eerst 100% zeker weten wat ze wel willen, voor ze een nieuwe stap MOGEN zetten van zichzelf. Of ze weten dat ze meer tijd voor zichzelf vrij willen maken om beter voor zichzelf te zorgen, maar ze zien dat de dingen die ze zelf doen op hun werk beter gaan dan wanneer hun collega’s het doen en dus trekken ze alles naar zich toe en zijn ze zo druk dat ze juist niet aan zichzelf toe komen. Of ze weten wel wat ze het liefst willen doen, maar ze zijn er nog niet goed genoeg in, dus moeten ze eerst een opleiding of misschien wel twee opleidingen volgen nog voor ze hun hart mogen volgen van zichzelf. Zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Herken jij dit toevallig? Herken jij ook de stem van je perfectionisme die je tegen houdt op dit moment. Voel jij aan alles dat je meer je hart zou willen volgen en dat je ook weer voor een baan wilt gaan waar je blij van wordt? Maar neemt de stem van je ego het vaak even over waardoor je uiteindelijk niet durft en je maar blijft doen wat je nu doet?

Zo ja, neem dit advies dan van mij aan:
“Je gaat je antwoorden vinden in de actie”.

Niet in het eerst 100% uitgedacht hebben in je hoofd hoe het moet, niet in eerst 100% kennis hebben van een nieuw vakgebied, niet in het 100% zeker weten dat het niet kan mislukken. In het eerst die 100% nastreven zitten je antwoorden niet. Want elke keer als je denkt dat je er bent, dan zal je hoofd je een nieuw bezwaar of een nieuwe onzekerheid aanreiken. Omdat er niets enger is voor je mind dan je comfort zone te verlaten. Want wanneer je niet meer blijft doen wat je altijd deed, dan zal je niet meer krijgen wat je altijd kreeg en dat is super spannend en voelt onveilig voor je mind. Dus als je voelt dat jij iets eerst “zeker wilt weten” voor je in beweging mag gaan van jezelf dan ga je deze antwoorden niet in je hoofd vinden. 

Maar hoe ga je dan in de actie?
Dat is vrij simpel. Het heeft allemaal te maken met of je verlangen groot genoeg is. Als je het maar graag genoeg wilt dan ga je vanzelf in beweging. Dus de vragen die je aan jezelf mag stellen zijn de volgende:

  • Wat doe ik nu en hoe ervaar ik mijn huidige werk?
  • Wat zou ik willen doen en hoe zou ik mijn werk het liefste willen ervaren?
  • Waarom zou ik dat zo graag willen?

Die derde vraag die leidt je tot jouw waarom oftewel jouw verlangen. Als je verlangen maar groot genoeg is en als je deze maar voldoende voelt dan is dit de brandstof die je in beweging kan zetten. Want als er naast de stem van je perfectionisme ook de stem is van je verlangen, de stem die zegt “Ik wil meer van mijn leven maken dan dit” en “ik wil 100% mijn hart gaan volgen” en als jij besluit dat je meer aandacht gaat geven aan de stem van je verlangen dan de aandacht die je nu geeft aan alle redenen om er niet voor te gaan dan ontstaat er vanzelf een shift. Het helpt je namelijk enorm om te weten wat je verlangen is en waar je voor wilt gaan. Dit te weten zorgt voor drive. Mijn verlangen is om een succesvolle business neer te zetten waarin ik zoveel mogelijk vrouwen mag inspireren om volledig vanuit hun hart te leven en te werken. Het is dit verlangen wat ervoor gezorgd heeft dat ik niet na poging 5 met het schrijven van mijn blog ben gestopt. Het is dit verlangen waardoor ik besluit de perfecte blog vol inspiratie over alles wat ik heb geleerd de afgelopen 3 dagen los te laten en gewoon maar in de actie te gaan en te gaan schrijven vanuit mijn gevoel. Het is dit verlangen wat ervoor zorgt dat er nu een blog staat waarvan ik hoop dat deze helpful is voor jou. 

Dus als jij niets liever wilt dan je hart gaan volgen en als jij jezelf erop betrapt dat je perfectionisme je tegenhoudt op dit moment. Stel jezelf dan de vraag wat het is dat jij het allerliefste wilt en stem af op je verlangen. Laat je verlangen je leiden en stel jezelf de vraag wat de eerstvolgende kleine stap is die jij nu kunt nemen in de richting van het volgen van je hart zodat ook jij vanuit je hart kunt gaan leven en werken. Als je niets liever wilt dan je hart volgen maar als je nog niet weet hoe jij de eerste stappen concreet kunt maken voor jezelf dan bied ik je heel graag de mogelijkheid aan om een gratis Action Call in te plannen met mij. Ik maak 30 minuten tijd vrij voor jou en ik help je helder te krijgen wat de eerstvolgende stappen zijn die jij op dit moment kunt nemen om je hart te gaan volgen. 

Ik wens je veel succes en JOY toe met het realiseren van al je dromen en ik ben benieuwd of je herkent waar ik over schrijf en hoe jij hiermee omgaat. Ik zou het superleuk vinden als je dit wilt delen in de comments. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij