facebook

Zo vergroot jij de kans enorm dat jouw doelen voor 2019 uitkomen

Laat ik beginnen met de belangrijkste vraag die jij jezelf in mijn ogen zou kunnen stellen als het gaat over de doelen die jij voor jezelf na wilt streven het komende jaar:

Hoe wil jij je voelen dit jaar?

Welk gevoel streef jij na? Wil jij je rijk voelen? Wil jij je vrij voelen? Wil jij je gezond en sterk voelen? Wil jij het gevoel hebben dat je vanuit bezieling leeft? Wil jij passie voelen op dagelijkse basis? Wil jij je geliefd voelen? Wil jij het gevoel hebben dat wat jij doet zin of toegevoegde waarde heeft? Of zoek jij misschien een combinatie van een aantal van deze gevoelens of andere die ik nog niet benoemd heb?

Wanneer voel jij je gelukkig? Als ik je die vraag stel dan is het hoogstwaarschijnlijk lastig om daar zo out of the blue een super concreet antwoord op te geven. Maar als ik jou vraag hoe jij je wilt voelen het komende jaar dan kun jij ongetwijfeld aangeven welke emoties of “states of mind” het belangrijkst voor jou zijn. 

Waarom sta ik hier nou zo uitgebreid bij stil? 

Omdat dit de manier is hoe jij doelen stelt die vanuit je hart komen en dit is een totaal tegenovergestelde manier van hoe wij het over het algemeen vaak doen. Vaak stellen wij concrete doelen, we focussen ons op de “wat”, we maken het SMART en we concretiseren onze doelen tot achter de punt-komma en vervolgens denken we na met ons hoofd over “hoe” we deze doelen dan gaan behalen. En dat is prima, het is ook goed om je doelen te concretiseren, maar het is niet hoe je start met het maken van doelen die je inspireren. 

Want doelen die je inspireren die komen voort uit jouw “Waarom”. Inspirerende doelen waar je echt voor wilt werken die komen voort uit je gevoel. Want laten we eerlijk zijn tegen elkaar, elk groot doel dat je nastreeft daar heb je doorzettingsvermogen, lef en discipline voor nodig want het doel dat je nastreeft dat vraagt je steeds weer om uit je comfort zone te treden tenzij je gaat voor het vasthouden van je huidige status quo. 

De bereidheid om elke keer weer uit je comfort zone te treden en om voor je doel te gaan die komt voort uit de reden waarom jij zo graag jouw doel(en) zo graag wilt behalen, oftewel “je waarom”. En je waarom is altijd gekoppeld aan hoe jij je zou voelen als je dat doel behaald had. Het is het gevoel van gezond en sterk zijn dat je nastreeft als jij besluit om een marathon te willen lopen. Het is het gevoel van passie willen voelen voor je werk in combinatie met het idee dat je iets doet wat bijdraagt wat je ertoe drijft om je om te scholen, te gaan solliciteren of voor jezelf te willen beginnen en het is het gevoel van romantiek en van een samen waar je naar verlangt wanneer jij besluit dat je heel graag weer een nieuwe relatie zou willen. 

Zo vergroot jij de kans van slagen op je doelen

Hoe vaak gebeurd het niet dat je besluit het nieuwe jaar te starten door te stoppen met roken, meer te gaan sporten, een andere baan te vinden etc. En hoe vaak zie je niet dat je in de maand januari geen apparaat kan bemachtigen in de sportschool terwijl het in februari al een stuk rustiger is. Ik durf te stellen dat de reden dat veel mensen afhaken en hun “goede voornemens” te snel loslaten is omdat ze geen doelen hebben gesteld die hen inspireren. 

Ze hebben zichzelf bijvoorbeeld verteld dat ze 5 kg af willen vallen of ze hebben een supermooie sportoutfit gekocht in de overtuiging dat deze uitgave er wel voor zorgt dat ze elke dag op komen dagen en aan hun doel gaan werken. En in de praktijk werkt dit niet. Hetzelfde geldt voor ik ga maar eens solliciteren want ik klaag nu al twee maanden over mijn werk. Maar minder klagen of 5 kg afvallen of een mooie outfit kopen dat zijn niet de motivaties die ervoor zorgen dat jij je doel gaat behalen. Dit zijn de “wat’s” van wat wil je bereiken?

Maar jouw brandstof om het vol te houden is “je waarom”. Dus ik vraag je nog eens als het gaat over het komende jaar “Hoe wil jij je voelen?”. De reden dat dit zo werkt is omdat ons limbische brein, het gedeelte in onze hersenen wat verantwoordelijk is voor de besluitvorming die wij maken, dus het besluit of we voor een doel willen blijven gaan of niet ook verantwoordelijk is voor alle gevoelens. Ons limbische brein dat is niet waar onze taal en woorden vandaan komen, dat is onze neo-cortex, het jongste gedeelte van ons brein. Daarom is het belangrijk dat als jij doelen stelt die je ook daadwerkelijk wilt gaan behalen, dat jij je gemotiveerd voelt om voor deze doelen te gaan. Alleen door deze motivatie lukt het je om elke keer weer het besluit te nemen om te gaan voor het doel dat jij jezelf gesteld hebt. 

Hoe maak jij nou inspirerende doelen voor jezelf voor het komende jaar?

Afgelopen donderdag heb ik mezelf getrakteerd op een dagje sauna en toen heb ik tussen alle sauna’s en bubbelbaden door stil gestaan bij mijn doelen voor 2019 en die dag heb ik heel veel geschreven. Ik wil je aanraden om jezelf ook een bewust moment van goalsetting voor het komende jaar te gunnen. Kies een plek waar jij blij van wordt, dat kan thuis op de bank zijn, het kan in de natuur zijn, de sauna of waar jij maar wilt en stel jezelf als eerste de vraag hoe wil jij je voelen. 

Een van mijn eerste antwoorden op die vraag was dat ik in mijn ondernemerschap wil kunnen vertrouwen op mezelf. Ik ga vanaf januari dit jaar 100% voor mezelf in mijn eigen bedrijf en voor mij betekent dit dat ik erop wil vertrouwen dat ik mijn eigen doelen waar ga maken. Dit geeft me namelijk een veilig gevoel, een gevoel van zekerheid en van vertrouwen en daardoor ook rust. En dat is wat ik graag wil voor mezelf. 

Vervolgens heb ik mezelf de vraag gesteld “wat” ik daarvoor kan doen om dit doel wat mij inspireert te realiseren?

Mijn “wat” daarin was dat ik met mezelf heb afgesproken dat ik elke maand maandelijks doelen maak en dat ik iemand wil zijn die de doelen die ik met mezelf afspreek ook nakom. Dus dit is een doel wat ik vanaf nu nastreef. Ik stel elke maand mijn doelen vast, ik voor alle acties uit die ik van te voren bedenk te zullen nemen en ik stuur bij in het proces. Maar het einddoel per maand staat vast en daar zal ik mezelf op accountable houden. 

Laten we reëel zijn, dat kan toch vele malen sneller?

Natuurlijk, ik had ook gewoon kunnen afspreken met mezelf een “wat” af kunnen spreken. Kunnen stellen dat ik elke maand een overzicht van mijn acties maak en dat ik vervolgens alles doe om ze uit te voeren. Maar ik weet dat de kans dat ik het dan niet vol ga houden vele malen groter is omdat ik me dan niet bewust ben van wat het mij kost als ik een keer verstek laat gaat. Doordat ik mezelf heb toegestaan om te voelen welk gevoel ik zou willen hebben als het gaat over mijn bedrijf, daardoor ben ik erachter dat ik volledig wil vertrouwen op mezelf.  

De drijfveer om elke maand mijn doelen te bepalen en me aan de zakelijke afspraken die ik maak met mezelf te houden is voor mij nu zoveel malen groter dan het idee dat ik elke maand doelen moet stellen omdat iedereen zegt dat dit nu éénmaal werkt.

En nu jij…. 

Hiermee wil ik graag mijn verhaal eindigen. Ik hoop dat deze blog je inspireert om wellicht nog eens goed naar je gestelde doelen te kijken of om alsnog stil te gaan staan bij jouw doelen voor het komende jaar. Maar zorg er dan voor dat het geïnspireerde doelen zijn. Doelen waar jouw hart blij van wordt. Doelen die van binnenuit komen en dat doe je, zoals ik heb uitgelegd, door eerst te connecten met je gevoel en daarna pas je hoofd te gaan gebruiken als het gaat over de vraag “Wat zou ik dan kunnen doen”. 

Final note

Ik ben benieuwd welke ervaringen jij al hebt met het stellen van doelen op deze manier en of je ermee aan de slag gaat. Ik zou het superleuk vinden als je het mij in de comments hieronder zou willen laten weten. 

PS. Als nou blijkt dat één van jouw doelen is om weer vol energie elke dag aan de slag te gaan. Dat je werk wilt gaan doen dat past bij wie je werkelijk bent en dat je niets liever wilt dan ontdekken WAT het is dat jij het liefst wilt doen of HOE jij de overstap naar het volgen van je hart kunt maken, dan heb ik een supertoffe actie speciaal voor jou. Ik geef namelijk 25 GRATIS coachingscalls van 30 minuten weg om mijn eerste maand als 100% ondernemer af te trappen met het maken van mega veel impact.

Dus wil jij 30 minuten samen met mij sparren en ontdekken wat jouw volgende actie is die jij nu kunt nemen zodat ook jij volledig vanuit je hart kunt gaan leven en werken. Boek dan hier jouw gratis Action Call. 

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij