facebook

Wat wilde jij vroeger worden als je later groot was?

Kan jij je deze vraag nog herinneren? Een vraag die veel mensen aan je stelden vroeger toen je klein was. “Weet je al wat jij later wilt worden?”. Een vraag die je nu misschien zelf ook met regelmaat stelt als je met kinderen in gesprek gaat. En vaak komen er dan de meest uitéénlopende antwoorden. Van piloot tot juf, tot koningin tot politieagent tot Spider-Man en nog zoveel meer.

Als je terugdenkt aan jouw antwoord op deze vraag dan betrap jij jezelf er misschien op dat je nu vergoelijkend lacht en denkt.. “Ach toen, wat was ik ook nog klein”. Of misschien ben jij juist wel datgene gaan doen waar je als kind al van droomde of misschien doe je nu iets totaal anders als wat jij vroeger wilde. Toch is het een vraag “wat wilde jij vroeger worden als kind” die jou op latere leeftijd weer gevraagd kan worden. Over het algemeen wordt de vraag dan gesteld door coaches, loopbaanbegeleiders of therapeuten. Omdat deze vraag, geloof het of niet, vaak helpt je terug te leiden naar jouw passie(s).

Laat ik je meenemen in een voorbeeld van mezelf. Als mij tussen mijn 6e en mijn 12e had gevraagd wat ik wilde worden dan was dat lerares. Ik wilde voor de klas staan, net zoals mijn lievelingsjuffen dat deden en ik wilde net zo zijn zoals hen. Het leek me geweldig om huiswerk na te mogen kijken en mijn krullen (met rode pen) had ik tot in de puntjes geperfectioneerd. Had jij jouw repetitie goed gemaakt, dan kon ik je die perfecte en bekende krul geven die ik zelf zo graag kreeg. Ik was een docente in spé. Ik weet nog goed dat ik op mijn 6e of 7e een megagroot schoolbord met krijtjes cadeau kreeg en wat was ik daar wijs mee. Mijn broertje, 3 jaar jonger, moest (mijn moeder zegt nog steeds moest) dan met mij ‘schooltje’ spelen, ik was uiteraard de juffrouw en dan was ik volledig in mijn element.

Rond mijn 12e kwam er een periode dat ik dokter wilde worden (ik keek E.R. en flying doctors en ik wilde mensen helpen, daarna wilde ik even kort advocate worden (ik keek Grisham films, las al zijn boeken en ik wilde onschuldige mensen helpen) en vanaf het moment dat ik dr. Phil voor het eerst op tv zag voelde ik een klik en wist ik het, ik zou psycholoog worden en die vorm van mensen helpen heb ik niet meer losgelaten. Ik vond het zo bijzonder om te zien hoe je door goede vragen te stellen mensen kon helpen bewust te worden zodat ze tot inzichten kunnen komen. Inzichten over hoe ze, altijd en ik elke situatie, zelf invloed kunnen uitoefenen over hun omstandigheden en hoe zij deze ervaren. Je ziet, ik heb meerdere ideeën gehad en een aantal jaar geleden kreeg ik ook de vraag “wat ik vroeger wilde worden als ik later groot was?”. En ik vroeg mij toen af, in dat moment, waarom komt deze vraag nu naar voren?

De reden dat deze vraag met regelmaat gesteld wordt is omdat de antwoorden die wij gaven op deze vraag toen we jong waren meer uit onze intuïtie afkomstig zijn. Eén van de eerste lessen die ik leerde bij ontwikkelingspsychologie (kinderpsychologie) is dat het denken van kinderen zich over de jaren heen evolueert. In het begin leven ze veel meer in het NU, er is nog weinig geheugencapaciteit dus hun referentiekader is vele malen kleiner als dat van ons volwassenen. Waarom denk je dat kleine kinderen zo veel vaker dan ons “waarom” vragen? Daar kunnen wij volwassenen nog veel van leren (maar dat is voer voor een andere blog).  Ze leven dus minder vanuit hun denken nog en meer vanuit hoe zij zich voelen in het NU en hun verbeeldingskracht. Ze denken meer in beelden als in woorden en in beelden bestaat vaak geen ‘ja, maar’.

Wat kleine kinderen doen – leven in het NU, je inbeelden in wat je het liefste zou willen om er vervolgens gewoon voor te gaan – dat is waar wij volwassenen volop in investeren wanneer we met onszelf aan de slag gaan. Mindfullness, mindset trainingen, je afstemmen op wat je werkelijk wilt. Je kon het allemaal al en je kunt het nog steeds, maar er zit soms wat in de weg: je hoofd – met haar ‘moeten, mogen, vinden, kunnen etc’.

En daarom is de vraag wat je vroeger wilde worden als kind zo’n waardevolle vraag. Deze vraag helpt je weer afstemmen op jouw intuïtie. Kijk maar naar mij, ik durf te zeggen dat ik nu mijn hart volg. Echt een juf voor de klas op de basisschool is het niet (dat is de manier van lesgeven die ik toen kende) maar veel elementen waar ik nu van geniet wilde ik als kind ook al:

Ik wilde mensen helpen ontwikkelen
Ik wilde mijn kennis delen
Ik wilde mogen inspireren
Ik wilde voor groepen staan
Ik wilde zichtbaar zijn
Ik wilde een impact hebben

Dus wat je ziet is dat mijn 6-jarige ‘Nicole’ was afgestemd op het voelen en weten van haar hart omdat ze over het algemeen minder ruis op de lijn had als nu in het volwassen leven (lees deze ‘ruis’ als een vervanger voor de continu stroom van gedachten in het hoofd).

Dus als jij zoekende bent naar wat jij het allerliefste zou willen doen. Stel jezelf dan de vraag eens ‘Wat wilde ik vroeger worden als kind en wat vertelt mij dat?’. En sta stil bij het antwoord. Doorvoel jouw antwoord. Welke verlangens liggen daarin verscholen? Zo kan het, dat als jij vroeger piloot wilde worden bijvoorbeeld, dat daar het verlangen naar vrijheid in verscholen ligt of de kick op adrenaline of de verantwoordelijkheid dragen voor een grote taak of een liefde voor techniek en al de bijzondere mogelijkheden die zij ons mensen biedt etc.

Dus neem eens een moment om stil te staan bij wat jij vroeger wilde worden en welke antwoorden en inzichten deze vraag jou geeft. Het helpt vaak om veel op te schrijven. En stel jezelf dan ook de vraag wat jou zo aansprak in dat exacte beroep. Ik ben enorm benieuwd naar wat eruit is gekomen en welke inzichten dit jou biedt. Zou je ze met mij willen delen hieronder?

PS. Speelt de vraag wat jij het allerliefste zou willen doen qua werk enorm bij jou momenteel? Geef je dan op voor de bijna gratis workshop ‘Ready for Change’ op zaterdagmiddag 7 oktober as. Deze workshop waarin ik je op verschillende manier help ontdekken wat jouw passie is en wat jouw kwaliteiten en talenten zijn zodat je vanuit vertrouwen en inspiratie jouw next steps kunt gaan bepalen. HIER kan je er alles over lezen en je aanmelden voor deze waardevolle middag.  

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij