facebook

Wat ik nu doe ben ik gaan doen voor status als ik eerlijk ben

Afgelopen week was ik in gesprek met een dame die momenteel aan het herstellen is van een Burn-out. Zij vertelde mij dat ze erachter is gekomen dat ze het werk dat ze doet, ze heeft een eigen bedrijf als marketeer, eigenlijk is begonnen vanwege de status die deze baan haar bood. Ze wilde altijd al voor zichzelf beginnen, iedereen die ze het verteld had destijds had bewondering voor haar dappere keuze, ze had volop geïnvesteerd in het van de grond krijgen van haar bedrijf en nu was alles up and running en kwam ze erachter dat ze verliefd was geworden op een plaatje, maar niet op het werk zelf. En dat plaatje, leven voor de buitenwereld, bleek niet de voldoening of energie te geven die je wel nodig hebt om een gezond bedrijf neer te zetten. Het bleek zelfs meer energie te kosten dan dat haar gaf en nu was ze thuis aan het herstellen en aan het opladen. 

Ik luisterde naar haar verhaal en schoot meteen in een stuk herkenning. Nu komt een confession die ik best spannend vind om te doen, terwijl ik wel verwacht dat meerdere van jullie zo’n situatie zullen herkennen, ik heb datzelfde namelijk ook gedaan 8 jaar geleden. Toen ik destijds besloten had dat ik trainer wilde worden toen was mijn besluit ook gebaseerd op het plaatje voor de buitenwereld. Ik visualiseerde mij dan dat ik binnen de organisatie bij het koffieautomaat zou staan en dat ik elke keer als iemand vroeg wat ik deed zou kunnen zeggen dat ik trainer was en dat ik grote groepen mensen mocht trainen. Ik dacht namelijk, dat als je dat werk goed kon, dat je nooit meer onzeker zou zijn en dat je het echt voor elkaar had carrière gewijs. Ik zag mezelf dus niet voor de groep staan of briljante resultaten boeken met mensen. Ik zag mezelf vertellen dat ik een trainer was. Het is in de loop der jaren helemaal goed gekomen en nu geniet ik juist van het werken met groepen maar daar is aardig wat soul searching aan vooraf gegaan bij mij. 

Herken jij dit toevallig? Herken jij het plaatje van dat je in een baan bent gestapt die geweldig stond op je CV of hoge ogen gooit op gesprekken op feestjes en partijen maar die nu misschien niet meer past voor jou? Of dat je voor jezelf bent begonnen omdat je dacht dat je het dan voor elkaar zou hebben en dat je er eigenlijk achter bent gekomen dat dit helemaal niet is wat je werkelijk wilt doen? Dan kan het zijn dat jij ook in de valkuil bent gestapt van je EGO de lead geven en gaan voor het plaatje, gaan voor wat anderen om je heen van je verwachten of gaan voor wat de “verstandige” of “meest indrukwekkende” stap is op je CV. 

Laat ik beginnen met je te vertellen dat je niet de enige bent die dit heeft gedaan, zoals je hierboven al kunt lezen. Je wilt niet weten hoeveel mensen met jou en mij ook weleens een stap als deze hebben genomen in hun carrière. Ik hoor het zo regelmatig in al mijn coaching gesprekken. Daarom kan ik je echt geruststellen en vertellen dat er ook helemaal geen man/vrouw overboord is, je bent gewoon even afgeweken van het pad dat past bij wie jij werkelijk bent. Je kunt zo weer terug op de juiste route komen zodat jij binnen no-time weer je hart kunt gaan volgen. Want de keuze die je nu hebt gemaakt dat is een keuze die je hebt gemaakt vanuit je hoofd. En ook al had je hoofd allerlei redenen om jou te overtuigen dat dit het beste zou zijn voor jou, als je niet gelukkig wordt en geen energie krijgt van dat wat jij doet, dan is dit het dus niet voor jou op dit moment óf je vliegt wat je doet niet aan op de juiste manier. 

De eerste stap die jij nu kunt nemen is om een eerlijk gesprek te gaan voeren met jezelf. Als er van alles ‘aan’ gaat in jou terwijl je dit verhaal leest dan weet je dat jij hier niet voor niets op gestuit bent. Dus dat is de eerste stap waar je nu mee aan de slag mag. Dit klinkt simpel maar deze stap kan erg confronterend zijn als je er echt mee aan de slag gaat. 

Met herkennen bedoel ik dat jij durft toe te geven naar jezelf toe dat jij bent gegaan voor status, voor een plaatje wat je geschetst had in je hoofd, maar dat wat je nu doet niet voelt als dat wat jij het liefst zou willen doen. Of misschien vind je het werk wat je doet wel hartstikke leuk maar werkt de manier waarop je het aanvliegt (omdat je hoofd vindt dat het zo hoort of dat dit de meest opzienbarende manier is) totaal niet voor jou. Bij herkenning gaat het erom dat jij de waarheid onder ogen durft te zien en dat je letterlijk zegt tegen jezelf “Ja, het klopt. Ik ben gegaan voor een mooi plaatje, ik vind wat ik doe helemaal niets meer / misschien nog wel okay, maar echt gelukkig word ik hier niet van”. De reden waarom dit zo spannend is, is dat het echt toegeven aan jezelf er automatisch voor zorgt dat je er iets mee gaat doen. Zo lang je jouw gevoel niet aankijkt, kan je nog net doen alsof het er niet is. Vanaf het moment dat jij dit gevoel serieus gaat nemen dan zal je er acties op willen gaan ondernemen. Want dan is het tastbaar en dan is het echt en dan zou alles weleens kunnen veranderen (for the better durf ik erbij te zeggen). Maar toch kan dat best weleens heel spannend zijn.  

Ik hoop dat ik je met deze blog een eerste handvat heb kunnen geven in wat jij kunt doen als jij een baan of bedrijf hebt die/wat briljant staat op je CV maar wat niet (meer) past bij wie jij werkelijk bent. Besef je goed dat het eerlijk zijn naar jezelf in een situatie als deze een supergrote eerste stap is. Van daaruit kan je vervolgens gaan bepalen wat je volgende stappen gaan zijn. Als je het fijn zou vinden hier samen over te sparren dan bied ik je graag een gratis coaching sessie van 30 minuten aan. Deze sessie noem ik een Action Call omdat ik jou help ontdekken wat de eerstvolgende acties zijn die jij kunt nemen zodat je weer gaat DOEN wie je werkelijk BENT. Boek hier jouw gratis Action Call. 

Daarnaast ben ik ook benieuwd naar welke ervaringen jij al hebt als het gaat kiezen voor status of naar wat je uit deze blog haalt voor jezelf. Ik zou het supertof vinden als je dit zou willen delen met mij. Ik lees elke reactie en reageer sowieso.  

Liefs, 
Nicole

PS. Vind jij het fijn om nog vaker geïnspireerd te worden door mij dan eens per week via deze blog? Volg mij dan hier voor je dagelijkse portie inspiratie. 

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij