facebook

Waar in je leven settle jij voor minder dan je eigenlijk wilt?

Afgelopen week luisterde ik een interview met Angela Groothuizen waarin zij stelde dat het gemiddelde cijfer dat wij Nederlanders ons leven geven een 7,8 is. Het interview is van begin 2017, dus het cijfer is misschien wel iets bijgesteld in de tussentijd maar laten we zeggen dat we dit cijfer eens als uitgangspunt nemen. 

Als jij jouw huidige leven zoals je het nu ervaart een cijfer zou moeten geven, welk cijfer zou dat dan zijn? Ben jij enorm gelukkig en scoor jij jezelf een 10 of misschien wel een 9 want er is tenslotte altijd ruimte voor verbetering? Of zit jij ver onder het gemiddelde en zou jij jezelf een onvoldoende geven? Dan nog is de vraag of het een dikke 2 of misschien een 5,3? Of herken jij dit gemiddelde en scoor jij dit ook zo’n beetje? Interessant om over na te denken toch?

Wanneer we ons huidige leven een 7 of een 8 geven dan kan dit in mijn ogen een gevaarlijk cijfer geven. Gevaarlijk denk je? Het is toch een goede voldoende? Helemaal waar, het is een goede voldoende en dat is waarschijnlijk ook exact de reden waarom je nog steeds aan het klagen bent of niet tevreden bent met de dingen die niet zijn zoals je ze wilt hebben. Omdat je overall een 7 of een 8 scoort en laten we eerlijk wezen tegen elkaar. Een 7 of een 8 is hoog genoeg om een poos op vooruit te kunnen en nog even op te kunnen teren en tegelijkertijd laat een 7 of een 8 nog voldoende ruimte voor verbetering. 

En weet je lieve jij, ik geloof niet dat je hier op aarde bent gekomen om een 7 of een 8 te leven. Ik geloof en zeker als jij nu de tijd neemt om te investeren in je ontwikkeling en om deze blog te lezen dat jij je grootste potentieel wilt leven. Die 7 of die 8 die staat synoniem voor dat stemmetje wat continu fluistert dat er toch meer mogelijk moet zijn dan alleen dit voor jou. En dit kan alles zijn. Deze partner, deze baan, dit huis, deze vriendengroep, deze manier van leven etc. Dus als jij je hierin herkent dan ga ik je nu een enorm toffe tip geven. 

Want hoe kan het nou dat je genoegen neemt met een 7 of een 8. Dit heeft te maken met de standaarden die jij stelt voor jezelf en die je acceptabel vindt. Om je een voorbeeld te geven. Twee jaar geleden zat ik tegenover mijn coach en hij vroeg mij welk cijfer ik mijn huidige romantische relatie op dat moment zou geven als ik eerlijk was. Een relatie waar ik enorm mijn best voor deed om deze te laten slagen. Waar ik hard voor aan het werk was. Ik dacht na over zijn vraag en ik stond mezelf toe om te voelen hoe ik die relatie op dat moment ervoer en ik moest mijn coach eerlijkheidshalve toegeven dat ik mijn relatie op dat moment een kleine 6 zou geven. Zijn woorden op dat moment waren “Een zesje is wel een mager cijfer of niet voor je relatie of ben je daar tevreden mee?”. Hij zei ook nog dat een levenslang met een 6 wel lang is om het even extra duidelijk te maken voor mij. 

En die vraag, daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop. Want dit is waar het om draait met standaarden. Welke standaard sta jij toe voor jezelf op de verschillende gebieden op je leven? Als je mij volgt dan ben je 9 van de 10 keer terecht gekomen bij mij doordat je voelt dat er meer moet zijn in dit leven voor jou dan alleen het werk dat je nu doet. Je stemmetje fluistert misschien wel continu en mijn vraag aan jou zou dan zijn, welk cijfer zou jij je huidige werk geven op dit moment als dit speelt voor jou? 

Je kunt voor deze vraag elk gebied in je leven pakken wat belangrijk voor je is om mee aan de slag te gaan op dit moment omdat het daar niet gaat zoals je nu wilt dat het gaat. Je hebt namelijk standaarden voor jezelf die jij acceptabel vindt voor verschillende gebieden in je leven. Dus wat is het minimale cijfer dat jij jezelf wilt geven als het gaat over je gezondheid, je baan, je partner, je vriendschappen, je persoonlijke ontwikkeling, hoeveel plezier je ervaart in je leven etc. De standaard die jij acceptabel vind voor jezelf, dat is de standaard waar je hersenen naar toe gaan werken. En dat kan twee dingen betekenen. Laat ik weer even terugpakken op mijn voorbeeld van mijn relatievraagstuk destijds. De eerste vraag die ik mijzelf moest stellen was “Vind ik een 6 acceptabel als het gaat om de kwaliteit van mijn romantische relatie?”. Mijn antwoord daarop was een duidelijke “nee” en dat was natuurlijk ook de reden dat ik erover sprak met mijn coach, want het voelde allemaal totaal niet zoals ik het zou willen ervaren. 

De eerste stap die je dus zet is jezelf de vraag te stellen of het cijfer dat jij momenteel scoort op dat vlak in je leven of dat acceptabel is voor jou. Dat is DE vraag waar het om gaat. Wat is de minimale standaard die jij wilt stellen voor jezelf als het gaat om je gezondheid, je partner, je baan, je vriendschappen etc. etc. Welk cijfer wil je daarop scoren omdat dit cijfer okay is voor jou, omdat dit cijfer jouw standaard representeert? De tweede stap die je op dat moment kunt zetten als je ziet dat er een gap ontstaat tussen wat je nu scoort en de standaard die je wilt stellen voor jezelf is de volgende. Je gaat alles eraan doen wat je kunt doen om dat cijfer te verhogen zodat je ook op dat vlak van je leven weer aan jouw standaard voldoet. In mijn geval betekende dit goede gesprekken voeren in mijn relatie, mijn best doen voor deze relatie, mijn vriend verrassen en kijken of dit het gewenste effect heeft. In ons geval bleek dat hij deze stappen niet wilde zetten en dat het daarom voor mij bleef voelen als een 6. Toen was de vraag dus aan mezelf “Ben ik bereid om te settelen voor een 6 of besluit ik dan dat ik meer wil voor mezelf?”. En dat laatste heb ik gedaan en dus heb ik in deze situatie ervoor gekozen om de relatie te beëindigen. 

Snap je het punt wat ik hiermee wil maken? Als jij merkt dat je niet happy bent op bepaalde gebieden in je leven. En laat ik weer even terug grijpen op de route waarop de meeste mensen bij mij binnen komen, dus stel nou dat jij merkt dat je niet gelukkig bent in je werk. Dan is de vraag die jij jezelf mag stellen “Welk cijfer geef ik mijn werk op dit moment?” en de daaropvolgende vraag is “Ben jij bereid om daarvoor te settelen of zet jij een hogere standaard voor jezelf?”. Zo ja, dan is de vraag die jij jezelf nu kunt gaan stellen welke stappen jij nu kunt gaan nemen om je standaard te gaan verhogen?

Want lieve jij, je stemmetje weet het al. Je intuïtie weet al dat jij voor veel meer geboren bent dan wat je nu doet, dat is namelijk de enige reden waarom jij jouw stemmetje hoort. Dus ik wens je enorm veel succes en vooral plezier in het gaan ontdekken wat het is waardoor jij jouw cijfer zou kunnen verhogen? Wat zou je liever willen voor jezelf? Wat zou je anders willen zien? Welke initiatieven kan jij nemen om deze situatie zoals deze nu is te gaan veranderen? Het feit dat je tot hier gekomen bent betekent in mijn ogen dat je alles in je hebt om in de actie te gaan. Dus you go girl of you go boy! Creëer je mooiste leven en raise your standards. Je bent het waard, echt waar!

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vond en wat je eruit meeneemt voor jezelf of wat jouw eigen ervaringen hiermee zijn. Ik zou het superleuk vinden als je deze zou willen delen met mij in de comments hieronder. Ik lees ze allemaal en ik antwoord altijd. 

PS. Zit jij niet happy in je werk en ben jij er helemaal klaar voor om te gaan ontdekken wat het is dat je écht wilt doen zodat jij je hart kunt gaan volgen? Geef je dan op voor de workshop Ready for Change op 24 november as. en ontdek in 4 uur tijd hoe jij volledig kunt gaan leven en werken vanuit je hart zodat ook jij je standaard kunt gaan verhogen. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten dan!

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij