facebook

Van stoppen met pleasen naar doen wat jij wilt in 3 stappen

“Het feit dat jij je nu zo rustig voelt Nicole, dat komt niet door jouw bedrijf of door die leuke man die je nu date. Het feit dat jij je zo rustig voelt dat komt doordat jij nu luistert naar wat je nu wilt, doordat jij aangeeft waar jij blij van wordt en ook wat niet goed voelt voor jou. Innerlijke rust komt altijd voort uit jezelf en nooit maar dan ook nooit uit iets buiten jezelf”.

BAM! Die kwam binnen.. Woorden die mijn coach mij terug gaf nadat ik zei dat de man die ik nu date mij rust geeft. Ik dacht, dit komt omdat hij misschien wel goed bij mij past. Maar mijn coach wees mij erop dat het helemaal niets met deze man te maken heeft. Het komt door mij. Doordat ik er anders in zit vanaf moment één. Doordat ik vanaf de start aangeef wat ik fijn vind of wat niet, wanneer ik tijd heb en wanneer niet etc. Doordat ik dat nu op meerdere vlakken doe in mijn leven, zowel werk als privé. En wat mijn coach mij terug geeft, dat herken ik en dat klopt.

Ik weet natuurlijk niet hoe het voor jou is maar het is interessant om te kijken of jij je in wat ik hierna schrijf herkent. Zo ja, dan lees vooral door want dan geef ik je handvatten hoe jij innerlijke rust omdat je doet wat jij wilt een nieuwe state of mind maakt.

Ik ben van nature erg goed in aanvoelen wat de ander wilt. Ik kan makkelijk voelen welke emotie er leeft bij de ander. Is hij/zij blij, boos, onzeker of verdrietig? Ik voel het vaak meteen en dus stem ik mij daarop af. Dit heeft ook als gevolg dat ik al heel makkelijk de ander belangrijker maak voor mezelf. Ik voel tenslotte wat er nodig is en natuurlijk zorg ik dan graag voor hem/haar. Herken jij dit ook toevallig?

Herken jij ook deze gevoeligheid? Het vermogen om te zien, voelen en horen wat er bij een ander gebeurd? Wat de ander nodig heeft? Dit is een talent, vergis je niet. Je zult waarschijnlijk ook merken dat mensen graag naar jou komen als ze ergens mee zitten. Want bij jou voelen ze zich veilig en jij hebt tenminste echt in de gaten waar het om gaat voor hen.

Maar het is alleen een talent als je jouw eigen wensen, grenzen en behoeften niet uit het oog verliest. Dit is het verschil tussen Sociale Intelligentie (de ander geven wat hij nodig heeft) en Emotionele intelligentie (jezelf geven wat je nodig hebt). De sleutel tot alle geluk is balans. Het is een talent als jouw SQ heel hoog is en andere mensen pakken dit ook vaak op. Maar het wordt jouw valkuil als je er in doorschiet. Als je SQ vele malen hoger ontwikkeld is dan je EQ. Want als je alles doet voor de ander en volledig voorbij gaat aan jezelf dan is er straks niets meer over om te geven.

Het mooiste is dat je emotionele intelligentie het snelste te ontwikkelen is. Maar het vraagt wel bewustzijn. Het vraagt van je dat je bereid bent om naar binnen te gaan als merkt dat je onrustig bent. Als je merkt dat iets niet goed voelt. Wat dan helpt is om stil te staan bij het gevoel dat je voelt. Om het vervolgens er te mogen laten zijn. Dus je eet, drinkt of Netflixt het gevoel niet weg maar je laat het toe. Het feit dat jij je op dit moment verdrietig, boos, onzeker, onbegrepen, niet belangrijk etc voelt dat is okay. Het gevoel is er en het mag er ook zijn.

Niet eerder dan dat je dit hebt gedaan stel jij jezelf de vraag “wat heb ik nodig om mij weer goed te voelen?”. En van daaruit neem je vervolgens een actie die goed voelt voor jou. Een actie waarin je aangeeft wat jij fijn zou vinden bijvoorbeeld, of een actie waarin jij aangeeft wat jij niet prettig vindt in een samenwerking en wat beter zou werken voor jou.

Dit zijn de drie stappen die ik elke keer weer gebruik, over and over again en waardoor het steeds makkelijker is om trouw te zijn aan mezelf. Ik herken mijn gevoel, ik erken het en vervolgens doe ik er iets mee. En de angst “wat zal een ander ervan vinden als ik dat doe of zeg?”. Die is er soms nog even, maar al vele malen minder. Dit komt doordat ik geleerd heb dat, hoe meer ik mijn eigen ruimte inneem en hoe meer ik mijn ware kleur beken en hoe meer ik ga staan voor wie ik ben en wat ik wil, hoe interessanter mensen mij juist vinden en hoe echtere verbindingen er ontstaan.

Mijn grootste angst, vind een ander me nog wel leuk als… Bleek totaal ongegrond. Het is juist andersom! Dus heb jij ook het talent om aan te voelen wat een ander nodig heeft? blijf dan scherp en bewaak de balans door voldoende stil te staan bij wat jij voelt en jij nodig hebt. Als je dit doet en als je hiermee aan de slag gaat dan beloof ik je dat meer innerlijke rust ge-guaranteed is!

Ik ben benieuwd of deze blog jou een eye-opener heeft gegeven of wat je ervan vindt. Wil je het mij hieronder laten weten? 

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij