facebook

Stop met vergelijken en word jouw eigen beste vriendin

Doe jij dat ook weleens? Jezelf vergelijken met anderen? En werkt dat dan voor jou of juist helemaal niet? Voel jij je er sterker door of maakt dit jou juist klein? Ik wil je graag meenemen in een voorbeeld uit mijn praktijk.

Ik had vorige week een coaching gesprek met een prachtige en intelligente dame. Dat is hoe ik haar zou omschrijven. Zij nog niet, ze geeft aan dat zij vroeger, wanneer ze in de spiegel keek, iemand zag die ze niet mooi vond en iemand die in haar ogen niet goed genoeg was. Gelukkig heeft ze hier al een slag in gemaakt met zichzelf en op dit moment voelde ze al meer waardering voor zichzelf gaf ze aan.

Wat had ze nou gedaan waardoor ze nu met waardering naar zichzelf kon kijken vroeg ik haar. Ze was lang stil en ze gaf aan dat ze begonnen was met loslaten. Ze had zichzelf er namelijk op betrapt dat ze van nature kijkt naar wat er niet is, of wat ze nog niet kan of wat ze nog niet weet.

Ze laat zichzelf graag inspireren deze dame door grote coaches en inspirerende voorbeelden. Ze kijkt vol bewondering naar deze mensen als ze in een seminar zit bij hen en ze voelt kriebels van binnen. Ergens zou zij ook wel op zo’n podium willen staan en anderen inspireren. Maar voordat de kriebel een idee kan gaan vormen hoort ze het stemmetje in haar hoofd. Haar stemmetje dat zegt “dat kan jij nog niet, want jij hebt niet zoveel visie als die persoon” of “zoveel kennis heb jij niet” of “zo voor een groep staan durf je toch nooit”. En poef… weg is het idee!

Want wat ze op zo’n moment doet is zichzelf vergelijken met een ander. Met iemand die verder is dan haar en vervolgens kijkt ze naar alles wat die persoon al wel kan en zij nog niet. En dit is hoe zij zichzelf klein houdt. Zo zonde, want ik weet dat zij zoveel mensen zou kunnen helpen en dat ze dit ook gaat doen. Ze moet er alleen zelf in gaan geloven. En het feit dat dat kriebeltje er is, dat zegt mij al dat ze deze droom kan verwezenlijken als ze dat wil. Een ieder wordt namelijk geboren met alle tools om zijn/haar dromen te realiseren hier. Dat is mijn rotsvaste overtuiging.

Herken jij jezelf in haar verhaal? Vergelijk jij jezelf ook weleens met mensen die verder zijn dan jou? Betrap jij jezelf erop dat je dan naar hen zit te kijken, dat je snapt waarom ze doen wat ze doen en dat je dus vindt van jezelf dat jij dit ook maar moet kunnen daarom? Of dat je bij elke persoon weer iets anders goeds ziet en dat je elk talent, wat je ziet en waarvan je begrijpt hoe of waarom iemand dat doet, ook wilt kunnen en dat jij jezelf op legt dat je, oh ja.. daar komt het P-woord, perfect moet zijn?

Zo ja, wees gerust.. Je bent niet de enige. Zelf heb ik dat ook jaren gehad. Nu heb ik dat al een stuk minder gelukkig maar ik ken het gevoel dat je het altijd goed moet doen van jezelf. Ik heb eens van een collega het boek “de moed van imperfectie” van Brene Brown cadeau gekregen omdat hij het zo bij mij vond passen terwijl hij niet eens wist dat ik dit boek al had. En dat het mijn lievelingsboek was (een echte aanrader btw voor de perfectionista’s onder ons). Dus ja, dat gevoel van perfect willen zijn, ik ken dat gevoel ook.

Maar hoe kom je er nou van af? Dat is een proces in mijn ogen. Maar dit proces begint voor mij wel met een belangrijke stap. Namelijk het verleggen van jouw focus van naar wat er niet is naar wat er wel is. Dus als jij graag kijkt en leert van andere mensen laat je dan inspireren door hen. Kijk naar wat ze doen, zie wat jou aanspreekt daarin en ontdek en ervaar hoe jij dit kan inzetten op een manier die ook voor jou werkt. Als jij je meet aan die steengoede collega met 10 jaar extra werkervaring, dan STOP it now! Kijk naar wat je kunt leren van deze persoon maar vergelijk jezelf nul met hem/haar. Het is niet eerlijk naar jezelf!

Kijk naar wat jij al kunt. Kijk naar wat je goed doet. Kijk naar wat je geleerd hebt over alle jaren heen en vergelijk jouw huidige zelf met wie jij 10 jaar geleden was. En zie hoe jij gegroeid bent. Be proud en word jouw eigen beste vriendin. Zie elk succes. Vraag jezelf af wat jij hebt gedaan om dit succes te creëren en kijk naar wat je een volgende keer wil verbeteren. Maar kijk vanuit liefde en waardering naar jezelf. Focus eerst op wat er al is en kijk dan pas naar wat er beter kan.

Dat is mijn wens voor jou. En ik doe met je mee, want dit blijft een uitdaging, ook voor mezelf, bij elke nieuwe stap die ik zet weer. Het gaat al beter, zo enorm veel beter dan vroeger. Ik ben liefdevoller naar mezelf, ik geef mezelf credits en ik durf ook eerlijk te zijn naar mezelf. Net zoals ik dit doe naar mijn eigen beste vriendinnen toen.

Dus word jouw eigen beste vriendin! Praat tegen jezelf alsof jij jouw eigen beste vriendin bent. Focus on the good! Dit is een oefening, het is een liefdevolle relatie die je opbouwt met jezelf en zoals elke vriendschap moet deze groeien. En het mooiste van deze specifieke vriendschap is, ze gaat een leven lang met je mee, maar het is aan jou om de eerste handreiking te doen. Ik beloof je dat je niet teleur gesteld raakt als je er vol voor gaat?

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog en mijn tips vindt en of je ze gaat gebruiken. Misschien heb jij zelf ervaring met dit onderwerp en wil je deze graag delen. Wil je het hieronder laten weten? Dat zou ik heel leuk vinden! 

En dan heb ik nog een vraag aan jou.. Heb jij vragen die voor jou spelen waar jij graag een antwoord op zou willen, wil je het mij dan ook laten weten in de comments hieronder? Wie weet beantwoord ik jouw vraag in mijn volgende blog!

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij