facebook

Je hoeft het NIET eerst zeker te weten

Okay.. Deze blog wordt misschien pittig. Zo ja, dan is dat alleen omdat ik je wakker wil schudden. Ik wil je helpen uit je hoofd te komen met al haar ‘ja-maars’ en ik wil je helpen jouw booty in to action te krijgen!

Ik sprak vandaag één van mijn cliënten. Een dame waar ik mega trots op ben. Ik zie haar zo veel stappen maken en zo snel en dat komt doordat ze na elk gesprek in de actie gaat. Ze DOET wat met de inzichten die ze opgedaan heeft, ze GAAT aan de slag met de oefeningen die ik haar meegeef. Je leest het al.. She gets her booty in to action. Ze doet, ze gaat, ze is bezig.

En door alle stappen die ze aan het nemen is komt haar proces, het ontdekken en gaan leven van haar droomjob, in de versnelling. Het begint echt te worden en het wordt concreet. Ze heeft ontdekt dat ze een overstap wilt maken naar de zorg. Ze weet het zeker en ze twijfelt tussen twee opleidingen, gaat ze voor maatschappelijke hulp en dienstverlening of wordt het toch de sociaal pedagogische kant. Beide spreken haar aan en ze is er nog niet helemaal over uit wat opleiding betreft.

En nu komt het stuk waar ik jou, als lezer, wil vragen om scherp te zijn en op te letten. Want dit punt ga jij ook tegen komen als jij bereid bent om JA te zeggen nieuwe dromen. Deze dame, uit mijn voorbeeld, zij staat open op dit moment. Ze heeft nu een goede baan in het bedrijfsleven. En ze is bereid deze vaarwel te zeggen om haar droom te gaan realiseren. Ze heeft de beslissing op energetisch niveau al genomen. En omdat ze in zichzelf al JA heeft gezegd is de weg open. Ze heeft die positieve mindset, ze heeft een duidelijk en tastbaar verlangen, ze zet haar stappen en nu zegt het universum JA tegen haar.

Ze vertelde me dat afgelopen week een vriendin die maatschappelijk werkster is haar heeft aangeboden een dag mee te lopen. Hoe tof is dat? Ze vertelt me ook dat ze laatst de directeur van een bekende kliniek tegen kwam die zowel werkt met sociaal pedagogische hulpverleners en maatschappelijke dienstverleners en ineens kreeg ze de ingeving een gesprek met hem aan te knopen. Ze kent deze man, ze ziet hem niet vaak en ineens is hij er. “Toevallig” staat hij daar, net op dit moment nu ze de beslissing van een carrière change heeft gemaakt en zij elke dag trouw haar mindset werk doet.

Je leest het al, mogelijkheden bieden zich aan. Ze vertelt me dat ze naar deze meneer toe wilde gaan, ze was al onderweg tot het moment dat ze zich bedacht. En dus, vertelt ze mij, terwijl ze tegenover mij zit dat ze het gesprek niet is aangegaan. Ze wilde hem namelijk vragen om een ‘echt’ gesprek. Een informatieve afspraak wat natuurlijk direct een netwerkgesprek zou zijn. Goed idee toch zou je zeggen. Dus waarom heeft ze het nou niet gedaan?

Omdat haar hoofd kwam met de ‘ja-maar’ dat ze nog niet zeker weet welke opleiding ze wilt gaan doen. En dus redeneerde haar hoofd “Als ik het nog niet zeker weet waarom zou ik dan met deze meneer gaan praten. Ik moet het toch eerst zeker weten voor ik in gesprek ga? Ik moet toch eerst weten voor welke opleiding ik ga kiezen en dan pas heb ik wat te melden. Ik moet het eerst zeker weten, dan pas voel ik me sterk genoeg om zo’n stap te nemen.”

En wat daar gebeurde, bij deze vrouw die ik heel hoog heb zitten, is NIET hoe je ergens zeker van wordt. En ik kan het je zeggen want zelf herken ik het ook. Ik heb het ook zo vaak gedaan namelijk. En nog steeds, als ik ergens onzeker over ben, moet ik er nog steeds voor waken dat ik me niet verlies in mezelf net zo lang voorbereiden tot ik geen vragen of onzekerheden meer heb. Want eerlijk, dat moment komt NOOIT! Een gedachte als deze is niets meer als een excuus. Want geloof mij, als de ene vraag is beantwoord dan dient de volgende zich al weer aan.

Wij mensen zijn gericht op groei. We willen altijd meer en altijd beter en daarom komt dat moment van het 100% zeker weten niet door je extra in te lezen in opleidingen, door je suf te lezen in boeken over wanneer je een goede trainer bent of whatever het is waar jouw vraag over gaat. Want in het geval van deze dame, wanneer ze allebei de opleidingsbrochures en webpagina’s heeft doorgenomen dan heeft ze een eerste beeld. En vanuit dat beeld ontstaat er definitely weer een nieuwe vraag waar ze ook eerst een antwoord op moet vinden van haar hoofd.

Zo ging het bij mij in het voorbereiden op het vak van trainer 7 jaar geleden ook. Dan had ik me helemaal ingelezen op hoe ik om moest gaan met weerstand in een groep, ik had me verdiept in allerlei verschillende situaties van weerstand die er kunnen zijn in een training. En dus snapte ik al deze situaties en “in theorie” wist ik dan hoe te handelen en dan dacht mijn hoofd al weer “maar wat nou als er dit of dat scenario zou gebeuren… wat moet ik dan doen?”.

Dus je ziet, als jij wilt gaan voor een nieuwe uitdaging. Als jij een nieuwe weg wilt gaan bewandelen. Als jij ook staat voor een carrière switch of een switch van baan of een andere grote uitdaging in jouw leven. Weet dan dat het zelfvertrouwen en de zekerheid die je zo desperately wilt hebben voordat je eraan begint. Dat zelfvertrouwen en die zekerheid.. DIE VIND JE NIET IN EEN BOEK, SEMINAR, OPLEIDINGSGIDS, IN AAN TIG MENSEN VRAGEN WAT ZIJ ZOUDEN DOEN ALS ZIJ JOU WAREN ETC.

Je vind jouw antwoorden in de actie! 

Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen door te DOEN!

Door te gaan trainen en door te gaan ervaren kwam ik erachter wat wel werkte voor mij en wat niet. 

Wat past bij mijn stijl en wat niet. 

Welke manieren van omgaan met weerstand zijn vaak succesvol als ik ze inzet en welke niet? 

Al deze antwoorden leerde ik door te DOEN. 

Dit DOEN gaf mij ervaringen, deze ervaringen gingen zichzelf herhalen en op een gegeven moment kreeg ik er vertrouwen in dat ik elke vorm van weerstand in een groep aankan. Dat is hoe leren werkt. Je bouwt een gevoel van zekerheid en zelfvertrouwen op door te doen.

Dus wil jij nieuwe stappen gaan nemen in de richting van jouw droomjob en ben je aan het treuzelen? Ben je aan het uitstellen omdat je het nog niet zeker genoeg weet of omdat je nog iets meer zelfvertrouwen wilt opbouwen zodat je die stap durft te nemen. En zegt je gevoel Go for it, net als bij mijn klant? Want haar gevoel en intuïtie die waren aan het woord toen in haar de vraag opkwam “zal ik een praatje gaan maken met die directeur?”. En dendert jouw hoofd er ook vaak over heen met een aantal ‘ja-maars’ net als bij mijn klant? Luister dan goed naar jezelf en maak het onderscheid tussen hoofd en gevoel. Weet dat de stem van jouw intuïtie vaak fluistert. Zij is dat kleine stemmetje, dat er altijd is, vaak zachtjes en vaak overschreeuwt door de stem van ons hoofd. Maar ze is er wel, altijd. En Steve Jobs zei het zo mooi in één van de mooiste speeches die ik ooit heb gehoord:

“Have the courage to follow your heart and intuïtion.
They somehow already know what you truly want to become.
Everything else is secondary”. 

Dus als je nog niet in de actie gaat omdat je denkt dat je het eerst nog zekerder… nog beter.. nog meer… moet weten. Weet dan dat het NIET zo werkt. Dit is jouw hoofd die het spannend vind dat er nieuwe dingen staan te gebeuren. En wanneer je niet meer doet wat je deed, zul je niet meer krijgen wat je kreeg. En dat… Dat vindt jouw hoofd vaak spannend.

Dus weet dat nieuwe stappen nemen altijd vergezeld gaan met een beetje spanning. Weet het, doorvoel of jij deze spanning aan kunt en zo ja, DOE het dan alsnog. Dit elke keer weer te doen, is één van de ingrediënten van zelfvertrouwen opbouwen.

En zeg nou eens eerlijk. Eerst 100% volledig zelfvertrouwen hebben voordat je iets nieuws mag doen van jezelf.. Wat heeft dat je concreet al opgeleverd tot nu toe?

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vindt? Welke inzichten bij jou naar boven komen of welke acties jij nu gaat nemen? Super leuk als jij deze in de comments hieronder wilt delen. Ik lees elke comment en reageer altijd! 

Ben jij toe aan een dosis zelfvertrouwen zodat jij jouw droomjob kunt ontdekken? Net als mijn klant in deze blog? Kom dan naar de workshop ‘Ready for Change’ waar je vooral veel gaat doen. Waar je in gesprek gaat en oefeningen gaat doen om te ontdekken wat het is dat jij het allerliefste zou willen doen. Zodat jij vanuit dit weten jouw next steps kunt nemen vanuit inspiratie en extra dosis zelfvertrouwen. Geef je op voor de eerstvolgende workshop ‘Ready for Change’. Ik kijk er enorm naar uit je dan te ontmoeten!

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij