facebook

Ja, maar… Ik weet eigenlijk niet of ik wel een passie heb

In één van de trainingen die ik met regelmaat geef hebben we een avondprogramma waarbij het over passie gaat. Elke deelnemer krijgt een aantal opdrachten en ook de vraag om kort het podium voor de groep te pakken en te vertellen over zijn of haar passie.

Om je een beeld te geven. Dit zijn vaak groepen van 20 mensen. Het is mij opgevallen dat de helft tot één derde van de mensen vaak hun verhaal begint met “ik zit er al de hele tijd over na te denken maar eigenlijk weet ik niet zo goed wat mijn passie is en of ik wel een passie heb”. Hoe vaak ik die woorden al niet heb gehoord! Deze woorden bleven mij bezighouden en ik sta er graag bij stil in deze blog.

Ondertussen ben ik nieuwsgierig geworden. Zou jij direct weten waar jij over zou vertellen als jou gevraagd zou worden om dat moment te pakken waarin jij over jouw passie mag vertellen? Of zou jij jezelf ook continu de vraag stellen in jouw hoofd waar je in hemelsnaam over gaat vertellen als het jouw moment is om jouw passie te delen?

Hoor jij nou tot die groep mensen die het nog niet weet.. Dat is dus helemaal niet raar. Zoals je leest zijn er vele met jou en ik kan mij zo voorstellen dat als je iemand mij deze vraag zo’n vijf jaar geleden had gesteld dat ik ook had gedacht “waar moet ik dan over vertellen?

Nu kan ik mij ook voorstellen dat jij heel graag wilt weten hoe jij jouw passie kunt achterhalen, zeker als je één van die mensen bent die denkt “Passie, groot woord… ik weet helemaal niet of ik die wel heb”. Dan heb ik goed nieuws voor je! Want het achterhalen van jouw passie, dat is eigenlijk veel makkelijker dan dat jij nu waarschijnlijk denkt.

Ik neem je mee in een aantal van mijn passies, zodat je makkelijker begrijpt wat ik bedoel. Als ik over mijn passies begin te praten nu, dan vertel ik over de dingen waar ik blij van word. Ik geniet van het coachen van mensen en hen te helpen hun dromen te verwezenlijken. Ik geniet van goede gesprekken en van echt connectie maken met mensen. Ik word blij van het realiseren van mijn persoonlijke doelen en van het creëren van mooie blogs. Ik ben graag samen met de mensen waar ik van houd. Ik krijg enorm veel energie van mezelf structureel blijven ontwikkelen door continu te blijven leren van de beste coaches en experts ter wereld. Ik houd van mooie reizen maken. Ik geniet ook van ontspanning. Voor mij is een vorm van ontspanning het lezen van een inspirerend boek terwijl ik ondertussen een warm bad neem of een goed stuk wandelen op de hei of op het strand en zo zijn er nog zoveel meer dingen waar ik gek op ben.

Al deze dingen zijn voor mij passies. Wat mij opviel in mijn trainingen is dat mensen vaak heel moeilijk denken. Dat ze denken ‘ik heb geen hobby waar ik alles in mijn leven voor opzij zet zoals sporten, schilderen, schrijven etc. en dus ik heb geen passie’. En dat is niet waar. Het gaat namelijk om jouw definitie van passie. Voor mij is passie datgene wat je zo leuk vindt dat je de tijd uit het oog verliest. Datgene wat je zo leuk vind dat het jou energie geeft. Datgene waar jij graag tijd aan besteedt en wat je met plezier doet. Dit kan dus van alles zijn.

Misschien geniet jij van samen zijn met je vrienden en familie. Vraag je dan eens af, wat in dat samen zijn het is waar jij zo blij van wordt? Misschien vind jij het heerlijk om te praten met mensen omdat je enorm nieuwsgierig bent en is mensen leren kennen en ontdekken jouw passie. Misschien vind jij het heerlijk om jouw administratie zo goed op orde te hebben dat deze tot op de cent nauwkeurig passend is en is dingen kloppend maken jouw passie. Misschien geniet je van foto’s maken en is schoonheid vastleggen een passie van je. En zo kan ik nog wel even doorgaan zoals jij je ongetwijfeld voor kunt stellen.

Waar het mij omgaat is dat jij het begrip passie kleiner gaat maken. Wat doe jij graag? En wat maakt dat je daar zo blij van wordt? Want als je heel veel en heel vaak de dingen zou doen die jij graag doet en waar jij blij van wordt, zou je dan kunnen zeggen dat jij een passioneel leven leidt?

Dus ga bewuster voelen en minder denken. Maak een mental note wanneer je iets doet wat je enorm leuk vindt en waarbij de tijd voorbij vliegt als jij dit aan het doen bent. Dit zou weleens een passie van je kunnen zijn namelijk. Je hoeft echt geen Kim Clijsters, Ariana Grande, Oprah Winfrey of J.K. Rowling te zijn voor je kan en MAG zeggen dat je een passie hebt. Ga voelen en ervaren waar jij plezier aan beleeft. Kom erachter wat jij het allerleukste vindt om te doen en geniet van elk moment op deze ontdekkingstocht. En het allermooiste is, je kan het niet fout doen op deze reis want het is JOUW reis. Het enige wat je hoeft te doen is wat vaker stil te staan in het moment bij de dingen die je doet zodat jij jezelf de vraag kunt stellen ‘Word ik hier blij van?’.

Ik wens je vooral veel lol en plezier toe op deze journey! Uiteraard ben ik enorm nieuwsgierig welke passies jij ontdekt bij jezelf of welke inzichten jij hierdoor krijgt. Ik zou het heel leuk vinden als je deze wilt delen met mij. Je kunt jouw reactie onder aan deze pagina achter laten. Ik lees ze allemaal en ik reageer altijd!

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

4 Reacties

 1. Dave

  Bewuster voelen en minder denken. Amen sister. Great piece! Thanks.

  Antwoord
  • NicoleEngels

   Very welcome! Dat is exact waar het over gaat! Amen indeed 🙂

   Antwoord
 2. Barbara

  Wat een enorme herkenning: ‘uit je hoofd’ en je gevoel ‘aan’ maakt alles leuker!!

  Antwoord
  • NicoleEngels

   Ja, inderdaad! Wat gaaf dat jij dat ook zo ervaart!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij