“En waarom ga je niet gewoon wat sollicitaties de deur uit doen en zo een beetje ervaren en shoppen?”. Vaak als ik die vraag stel in een gesprek aan iemand die nog in de fase zit van willen ontdekken wat het is dat zij het allerliefste wilt doen, dan schrikt ze en kijkt ze me aan met ogen die de grootte van theeschoteltjes hebben. Alsof ik iets gezegd heb wat eigenlijk helemaal niet mag. Alsof ik een soort gevloekt heb in de kerk. En dan vraag ik me af hoezo. Want windowshopping kan toch altijd? Het is toch fijn om in andere etalages te kijken, zeker als je zelf nog schoenen hebt die lekker zitten of waar je in ieder geval warm en droog op kunt lopen?
Ik weet wel waarom deze vrouwen schrikken. Ze hebben het gevoel dat ik ineens opschakel van de eerste naar de zesde versnelling. Ze zijn in hun hoofd nog aan het wennen aan het idee van een nieuwe baan zoeken en ik heb het al over DOEN. Over acties nemen. En dat schrikt ze af als een malle. Want ineens gaat het over loyaliteit, over zekerheden loslaten, over wat wil ik dan?, over wat kan ik überhaupt?, over durf ik wel? etc.
En hun hoofd die gaat ineens in overdrive. Want dat is wat ons hoofd doet. Evolutionair gezien wil ons hoofd, ons denken, ons veilig houden. Onze hersenen stonden vroeger ook altijd ‘aan’, want we moesten wel snel kunnen reageren als er gevaar op de loer lag. Dat was belangrijk om te kunnen overleven. Dat hoofd van ons is dus ook een overlevingsmechanisme. En wat is er nou veiliger om te kunnen overleven dan te blijven doen wat je doet?
Want zo lang je blijft doen wat je nu doet, blijf je krijgen wat je nu krijgt. En dat voelt mega veilig voor je hoofd. Dat is ‘de comfort’ van jouw comfort zone. Alles buiten die comfort zone is eng. Daar gaan we doen wat we nog niet deden en misschien ook wel krijgen wat we nog niet eerder kregen. En dus gaat het hoofd van deze vrouwen in de overdrive met de ene ‘ja-maar’ na de andere terwijl ik ze alleen maar voorstel om eens wat sollicitaties te doen. Gewoon om te ervaren en omdat het helpt om richting te bepalen. Ze hoeven nog helemaal geen JA te zeggen op wat voor een aanbod dan ook. Dat is pas zoveel stappen verderop.
Want geloof het of niet. Begin vorig jaar wilde ik zelf weg bij mijn huidige werkgever. Er was een grote reorganisatie geweest en dingen waren zo veranderd. Ik voelde ‘de klik’ op dat moment niet meer. En dus ben ik gaan solliciteren. Bij drie bedrijven en bij twee mocht ik ook starten. Maar de grap is dat ik juist door die sollicitatiegesprekken zoveel nieuwe waardering kreeg voor mijn eigen baan. Ik ging ineens zien wat mijn werkgever mij allemaal gaf in verhouding tot die andere bedrijven. Ik zag ineens de vrijheid die ik heb, de mogelijkheid om nieuwe dingen op te pakken en het vertrouwen dat ik krijg om te werken op mijn manier. Ik zag ineens heel goed wat ik had en dit was exact wat ik nodig had op dat moment. En geloof het of niet. Eind 2017 heb ik mijn beste beoordeling ever bij mijn huidige werkgever gekregen, terwijl ik begin 2017 met andere bedrijven aan het praten was.
Dus wat is nou de clou van dit verhaal? Pin jezelf niet teveel vast. Geef jezelf de ruimte om te mogen blijven ontdekken. Blijf om je heen kijken en weet dat jij je hier niet schuldig over hoeft te voelen. Jij MAG jezelf blijven willen ontwikkelen. Jij bent niet getrouwd met jouw werkgever. Het is geen vreemdgaan als je ergens anders eens gaat praten. Ga voor datgeen wat het beste is voor jou en vertrouw er op dat jij, door te doen wat goed voelt voor jou, de beste werknemer bent voor jouw bedrijf. Dus voel je de kriebels om eens ergens anders te gaan praten, zonder dat je van tevoren al weet of dat het wel gaat zijn voor je? THEN GO FOR IT! Volg jouw gevoel en ervaar wat het je brengt. Wie weet op welke wijze jij aangenaam verrast mag worden?
Ik ben heel benieuwd welke reactie deze blog bij jou oproept en hoe jij tegen deze vraag aankijkt. Leuk als je het in de comments hieronder laat weten!
Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen.
0 reacties