facebook

In 3 stappen van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Herken jij die momenten dat je iets totaal nieuws wilt gaan doen of dit net hebt gedaan en dat jouw onzekerheid het even van je over neemt? Of dat je iets hebt gedaan waar jij achter stond, maar waar een ander feedback op geeft die niet is wat je het liefste had willen horen? Je hebt de keuze gemaakt om uit jouw comfort zone te stappen of je speelt met het idee dit te gaan doen en ineens gaat dat stemmetje in jouw hoofd ‘aan’ en vindt ze er van alles van. Wat nou als het niet lukt? Wat nou als het niet goed gaat? Nu weet ik tenminste wat ik heb. Wat zullen anderen ervan vinden als ik dit ga doen? Het ging niet zoals ik had gewild, ze zullen vast wel vinden dat ik er niets van kan etc.

Ook ik heb deze momenten en afgelopen week kreeg ik voor het eerst feedback sinds mijn start-up wat niet persé een compliment was. Een collega gaf mij terug dat een aantal mensen op zijn afdeling opmerkingen hadden gemaakt over mijn hoeveelheid van posten op Social Media. En hoewel ik rationeel gezien weet dat deze mensen niet mijn ideale klanten zijn, begon het toch een beetje te knagen toen ik dit hoorde. In mijn hoofd zei dat stemmetje “Tja Nicole, misschien is het ook wel goed om minder te posten, je laat wel bijna elke dag iets van jezelf zien op dit moment”. Terwijl ik heel bewust kies voor zichtbaarheid. Ik kies ervoor om mezelf te laten zien en om mijn kennis te delen zodat anderen daarvan kunnen profiteren. Omdat ik geloof in de kracht van geven. Omdat ik geloof dat de mensen die mijn boodschap kunnen horen hierop aanhaken en ik geloof dat ik voor hen een verschil kan maken. En dat is waar ik het voor doe.

Deze gedachte speelde bij mij en toevallig (als je in toeval gelooft dan ;-)) had ik gisteren een afspraak voor een sessie bij Empowerment Coach Raquel Ottens. Ik had erkend voor mezelf dat de ‘negatieve’ feedback me dwars zat en ik besloot deze bespreekbaar te maken. En het deed mij zo goed om Raquels woorden te horen. Ze gaf me terug hoe fijn het is dat ik deze feedback kreeg. Dat dit een moment creëerde voor mij om stil te staan en bewust te kiezen voor wat ik werkelijk wil. Ze stelde mij de vraag of ik mij aan wilde passen en meer bescheiden wilde zijn. Ik voelde direct dat dit een duidelijke ‘Nee’ was. Ik wil juist mijn ruimte in nemen. Ik wil mijn boodschap delen en ik wil gaan staan voor waar ik in geloof.

Ik werd mij er weer van bewust hoe dat stemmetje in ons hoofd (in de spirituele wereld noemen ze het ook wel ego. Let op: deze is niet te verwarren met de term ego uit de psychologie), mijn ego, mij denkt te beschermen door mij klein te houden. Als ik blijf doen wat ik deed, dan blijf ik krijgen wat ik kreeg en dat is veilig. En nieuwe dingen doen is spannend voor mijn ego. Dan weet ze niet wat er gaat komen en dan zet ze de ene angstgedachte na het andere doemscenario in wat vervolgens voorbij komt in mijn hoofd.

Gelukkig heb ik geleerd hoe dit werkt bij mezelf en ik zie dit ook zo vaak gebeuren bij de vrouwen die ik coach. Ze nemen een nieuwe stap of denken er alleen nog maar over na en dan STOP! Het stemmetje in hun hoofd gaat aan, de positieve energie sijpelt langzaam weg en dus doen ze maar niets. Want de ene na de andere angstgedachte of onzekerheid komt voorbij. “Wat nou als het niet lukt?”, “Kan ik nog wel terug als ik die keuze maak?”, “Wat zullen ze er van vinden”, “Kan ik dit wel?”, “Zoiets is toch niet voor mij weggelegd” en zo kan ik nog wel even door gaan.

Ik schrijf deze blog vandaag omdat ik jou wil helpen dit patroon te doorbreken. Omdat ik jou een mega belangrijk inzicht wil meegeven. Een inzicht dat voor mij ‘life-changing’ was toen ik aan het begin van mijn spirituele zoektocht stond. Ik gebruik graag een quote van Eckhart Tolle, een groot voorbeeld en schrijver van vele inspirerende boeken, om dit inzicht met jou te delen:

“Wat een vrijheid toen ik mezelf realiseerde dat de ‘stem in mijn hoofd’ niet is wie IK ben. Wie ben IK dan? IK ben degene die deze stem ziet en waarneemt”
-Eckhart Tolle-

Dus vanaf HET moment dat jij je gewaar wordt van welke onzekerheid of angstgedachte er om gaat in jouw hoofd, weet je dat jij bewust bent! Je zit niet meer in deze angst of onzekerheid maar je kijkt ernaar. En vanaf dat moment van bewustzijn kan jij kiezen voor andere gedachten. Vanaf dat moment ben jij niet meer jouw gedachten maar denk jij jouw gedachten. Vanaf dat moment kan jij weer baas worden in eigen hoofd.

Maar hoe doe je dat nou? Super concreet en een helder stappenplan graag! Zit jij in zo’n moment dat jouw hoofd het even over neemt van je? Volg dan de volgende 3 stappen eens op:

1. Herken de angst of onzekerheid en besef dat dit een gedachte is. Jij bent op dit moment BEWUST en weet dat jij jouw gedachten denkt maar dat jij niet jouw gedachten bent.
Dus herken deze gedachte en dit gevoel en accepteer dat zij er nu is. Voor mij helpt het vaak ook de angst gedachten even op te schrijven of hardop op te zeggen, zodat ze er mogen zijn. Deze angst is niet fout, het is jouw ego die je wilt beschermen en die veranderingen per definitie spannend vind.

2. Neem eerst afstand door jouw aandacht te verleggen. Besluit vervolgens dat JIJ aan het roer staat en dat jij voor een andere gedachte kan kiezen.
Zoek naar een manier om jezelf te inspireren, om afstand te nemen van jouw angst op dat moment door je op iets te richten waar je blij van wordt. In mijn voorbeeld, sprak ik met Raquel, mijn empowerment coach. Maar er zijn tig manieren om een positieve energie toe te laten zodat jij uit de onzekerheid kunt stappen en jij je er weer bewust van kunt worden dat jij jouw leven creëert. Als je maar iets doet wat jouw energie waar jij op dat moment in zit verhoogt. Heb je een favoriete schrijver, een motivational speaker of een uplifting liedje toevallig? Of misschien helpt het jou een half uurtje wandelen in de natuur, het bellen van je beste vriendin die altijd zo positief is, het nemen van een warm bad of het lezen van een blog als deze 🙂

3. Bepaal nu wat jouw nieuwe gedachte gaat zijn.
Verleg jouw focus naar wat jouw verlangen is. Waarom wil jij deze verandering zo graag? Wat wil jij ermee bereiken? Voor wie is deze verandering goed? En wie ga je hiermee helpen en waarom geloof jij hierin? Hoe zou jij je voelen als dit gelukt is? Wat is de nieuwe gedachte die jij meer ruimte en aandacht gaat geven in jouw hoofd? Je kunt deze stappen visualiseren, opschrijven of hardop uitspreken. Wat voor jou het beste werkt!

Dus de volgende keer dat jij zo’n moment dat jouw onzekerheid het even overneemt ervaart, doorloop dan deze stappen en ervaar daarna hoe jij je voelt en of er een shift is opgetreden in jouw beleving. Wil jij jouw eerste gedachten of jouw ervaringen delen en achterlaten in de comments hieronder? Ik vind het super leuk en inspirerend om jouw reactie te mogen lezen en ik reageer altijd!

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij