facebook

“Ik heb geen tijd” is een gevaarlijk excuus is om jouw passie niet te ontdekken 

“Ik heb geen tijd” is naast “ik weet niet wat mijn passie is of ik weet niet hoe ik deze kan gaan leven” een veelgehoorde opmerking die mensen mij geven om nog niet met hun passie aan de slag te kunnen. En eerlijk, ik snap deze. Ik heb zo’n vier jaar geleden ook eens zelf bijna twee maanden thuis gezeten van mijn werk omdat het mij ‘teveel’ werd. Ik vond het moeilijk om mijn grenzen aan te geven, ik zei “ja” tegen elk verzoek van een collega of mijn manager en daarmee structureel “nee” tegen mezelf. Mijn functie als trainer zoals die er toen uit zag vroeg teveel van mij en ik was zo loyaal naar mijn werkgever en mijn leidinggevende toe dat ik maar door ging, ten koste van mezelf.

Ik weet nog dat ik toen in een traject terecht kwam met een psychologe die mij hielp weer terug bij mezelf te komen. Ik was afgedwaald namelijk. Ik maakte anderen en mijn werk belangrijker dan dat ik mezelf vond op dat moment. Ik wilde het zo graag goed doen, ik wilde het iedereen naar de zin maken en ik ging daarin voorbij aan de belangrijkste persoon in mijn leven: ikzelf.

Wat mij enorm is bijgebleven uit die sessies is iets dat deze psychologe mij leerde. Zij vertelde mij dat mensen die veel over hun eigen grenzen heen gaan, vaker stress ervaren hierdoor en dat deze mensen, die gevoelig zijn voor burn-outachtige verschijnselen, het juist nodig hebben om meer tijd te besteden aan wat hun energie geeft. Aan activiteiten waar ze blij, rustig, relaxed of ontspannen van worden. Deze mensen hebben het juist zo nodig om hun energie te verhogen omdat ze al veel energie weg geven in al het werk dat ze verzetten.

Ik vond het bijzonder te leren van haar, dat dit type mensen wanneer zij stress ervaren, voornamelijk inzetten op hun energienemers, vanuit hun loyaliteit en hun verantwoordelijkheidsgevoel naar anderen toe. In plaats van grenzen aangeven, goed voor zichzelf te zorgen en in te zetten op wat hun energie geeft, hebben deze mensen juist de neiging om nog harder te gaan werken. Krijgen ze het op de zaak  niet af dan neem nemen ze hun werk toch gewoon mee naar huis. Alles om het af te krijgen en aan alle verwachtingen te voldoen in de hoop dat je het helemaal goed doet. Voor alles en voor iedereen. Zo deed ik dat ook, continu, tot het niet meer ging en mijn energie op was.

Dat was het moment dat ik een stap terug moest doen en dat ik weer bewust ging werken aan mezelf. Veel uitrusten, veel ontspannen om zo weer op te laden. Onderdelen die nu horen bij de basis van mijn week, maar wat niet altijd mijn standaard is geweest. De psychologe stelde mij heel veel vragen. Over wat mijn passie was en wat ik hier wilde brengen op deze wereld. Hier kwam ik stukje bij beetje achter. Ik begon een rode draad te zien over mijn leven heen en het verlangen om mijn eigen droom te gaan realiseren werd steeds sterker.

Deze ervaring heeft mij verschillende inzichten gegeven. Ik kwam erachter dat jezelf toe staan te ontdekken wat jouw passie is, om deze vervolgens te ontwikkelen zodat je er iets mee kunt gaan doen, dat dit een cadeau is aan je zelf. Dit te kunnen doen vraagt dat jij grenzen stelt en dat jij de tijd inplant in jouw dag of week die jij hiervoor nodig hebt.

Het ontdekken van jouw passie is namelijk een verlengstuk van jouw eigenwaarde. 

Hoe vaker jij “ja” zegt tegen jezelf, hoe meer jij gaat ontdekken wat een groot cadeau jij jezelf (en daarmee ook de wereld) geeft door volledig jezelf te zijn en hoe minder jij jezelf zult toestaan om met minder genoegen te nemen dan jij waard bent. Jij verdient het om jouw mooiste leven te leven. Het feit dat je tot hier gekomen bent in dit verhaal maakt in mijn ogen dat jij weet dat dit waar is. Betrap jij jezelf erop dat je momenteel teveel focust op wat jou energie kost verleg dan jouw focus naar wat je energie geeft.

Vraag aan jezelf en aan jouw lichaam wat jij nodig hebt op dit moment en luister en respecteer de antwoorden die volgen. Jij bent de creator van jouw eigen leven dus creëer een goed leven voor jezelf. Een leven wat waardig is van de krachtige en unieke creator die jij bent. Ik weet dat jij dit kunt en ik juich je volop toe vanaf de zijlijn!

Herken jij wat ik hier schrijf? Ga jij ook volledig op in jouw energienemers als je stress hebt, terwijl wat je juist nodig hebt is om dingen te gaan doen die jou energie geven? Wil je mij laten weten wat mijn verhaal bij jou triggert? Of welke inzichten er bij je naar boven komen? Ik ben benieuwd en ik lees je graag!

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij