facebook

“If you don’t invest, you are not invested”

Ken jij deze quote? Deze quote die ik met regelmaat voorbij zie komen. Zeker als het gaat om opleidingstrajecten. Deze quote die in mijn ogen het meest wordt gebruikt als het over geld gaat. Terwijl ik geloof dat voor tijd en energie investeren in jezelf hetzelfde geldt. In deze quote waarin letterlijk gezegd wordt dat als je iets gratis krijgt dat je minder betrokken bent. Dat het dan makkelijker is om een keer af te zeggen of dat je er dan minder hard voor werkt. Denk maar aan een personal trainer. Als jij iemand per uur, laten we zeggen € 100,- betaald om jou trainen zodat je weer fit wordt en je voelt dat je vanavond geen zin hebt. Maar de afspraak staat al en je weet dat zo kort van te voren afzeggen betekent dat je het bedrag alsnog moet betalen. Wat doe jij dan? Wat verwacht je dat de meeste mensen dan doen? Inderdaad! Ze gaan alsnog want ze hebben er ten slotte al voor betaald.

Dus investeren heeft wel degelijk een functie. Ik zie het ook bij mijn klanten die op zoek zijn naar wat is dat zij het allerliefste willen doen en ik zal je zo meenemen in een voorbeeld hiervan. Zelf geloof ik namelijk dat er een directe link is tussen investeren en zelfvertrouwen. Door te investeren in jezelf, door jezelf een opleiding, een uur me-time per dag of wat het dan ook is waar jij naar verlangt te gunnen zeg je op energetisch niveau JA tegen jezelf. Je zegt dat jij vind dat jij het waard bent om zoveel tijd, geld of energie in jezelf te investeren. En draai ‘m maar eens om. Waarom zou jij het niet waard zijn?

Dus durf jij te investeren in jezelf?
Vind jij dat jij het waard bent om jouw tijd, geld of energie in te investeren?
Ben jij bereid JA te zeggen jezelf op dat gebied waarin jij stappen wilt maken?
Misschien is betekent deze JA naar jezelf toe ook wel een NEE tegen iets of iemand anders. 
Terugkomend op mijn eerste vraag.. 
Ben jij bereid om te investeren in jezelf?
In jouw dromen, wensen, doelen en verlangens?

De reden dat ik je deze vragen stel is omdat ze in mijn ogen enorm belangrijk zijn. Jij staat namelijk in het middelpunt van jouw leven en jij bent degene die bepaalt hoe jouw leven eruit komt te zien. Je hebt namelijk altijd een keuze. Misschien niet altijd in wat je overkomt maar wel in hoe je er mee omgaat. Dus je hebt altijd een keuze om mijn standpunt even wat kracht bij te zetten.

Maar laat ik je meenemen in twee voorbeelden. Ik sprak vorige week een dame die de overstap wilt gaan maken van werken in de fashion wereld naar het gaan werken met kinderen. In ons vorige gesprek ontdekte ze dat ze er klaar voor was om zich te gaan verdiepen in opleidingen zodat ze van daaruit de next step kan gaan nemen om te spreken met haar werkgever.

Deze ambitieuze vrouw heeft vier kinderen en daarmee een druk gezin. Ze werkt vier dagen per week en die ene dag dat ze vrij heeft heeft ze ongeveer drie uur voor zichzelf. Deze uren zouden haar momenten worden om te gaan zoeken naar opleidingen.

Je voelt ‘m al aankomen. Afgelopen week toen ze bij mij was toen vertelde ze dat de tijd gebruiken om te zoeken moeilijk was. “Hoe komt dat?” vroeg ik haar. Ze vertelde dat het momenteel erg druk is bij haar huidige werkgever en dat ze zichzelf erop betrapt dat ze in die uurtjes haar laptops openklapt en zij haar achterstand gaat wegwerken omdat er nog zoveel vragen en een aantal opdrachten open staan. Ze vertelde ook dat ze hier last van had. Het was haar al wel één keer gelukt en dat haar zoveel energie gegeven, maar de laatste twee weken liet ze de momenten voorbij gaan vanwege haar loyaliteit naar haar werkgever. Haar werkgever waar ze weg wil nota bene.

Ze betrapte zichzelf erop dat ze op die momenten dus JA zegt tegen de ander waardoor ze feitelijk even NEE zegt tegen zichzelf en haar droomdoel. Exact dit is de reden waarom investeren en zelfvertrouwen samenhangen voor mij. Omdat investeren in jezelf vraagt dat jij een keuze maakt. Een keuze voor jou!

En ik herken het gevoel wat mijn klant had zo goed. Het gevoel dat komt kijken bij JA zeggen tegen jezelf. Toen ik mijn eigen bedrijf ben gestart toen had ik de woorden dat investeren belangrijk is al zo vaak voorbij horen komen, van grote online coaches die al zijn waar ik wil zijn, dat ik besloten had om te investeren in mijn bedrijf vanaf moment 1. Dus je leest het.. De mindset dat investeren belangrijk is, die had ik al. Maar vergis je niet. Zelfs al geloofde ik erin, dit wil nog niet zeggen dat ik het makkelijk vond om te investeren. Op het moment dat ik besloot dat ik ging investeren in mijn eigen bedrijf, omdat ik er vanaf de start volop en vanuit een grote JA voor wilde gaan, toen had ik niet zoveel spaargeld en ik was trots op dat wat ik had want dat gaf me een veilig gevoel.

Uiteindelijk is op een paar honderd euro na is al mijn spaargeld is opgegaan in deze investering. Ik investeerde in een supergoede business coach om mij het vak van ondernemen te leren. Ik investeerde in een geweldige fotografe om mooie foto’s te hebben en ik investeerde in een supergoede webdesignster die ook aan branding doet zodat mijn eigen website een visitekaartje zou zijn dat ik met trots durf af te geven.

In mijn opstart was ik, elke weer als ik met deze vrouwen sprak, mega enthousiast. Dan voelde ik dat alles in mij JA zei en dat ik met een ieder van hen wilde werken. Maar als ik dan vroeg naar hun tarief dan deed het me, soms zelfs letterlijk, een beetje pijn. Dan schrok ik van de prijzen en aantal keer ben ik ook eerst nog verder gaan kijken of ik niet iemand kon vinden die het goedkoper wilde doen. Maar mijn gevoel ging daar niet in mee. Als ik iemand anders sprak dan voelde ik al heel snel dat de dames die ik hierboven benoemde mijn voorkeur genoten ook al waren ze soms drie keer zo duur. Ik voelde namelijk mijn JA bij hen. Mijn intuïtie wist het op dat moment al.

En toen kwam er de battle met mijn hoofd. De battle met dat stemmetje of ik het wel waard ben om zoveel te investeren in mezelf? Is het niet buitensporig veel geld Nicole? Allerlei angsten, verschillende “ja-maars…” of “wat nou als….” die voorbij kwamen. Je kent het wel. De stem van je verstand die je klein wilt houden op dat moment. Die mij dacht te beschermen en die het maar niets vindt als ik buiten mijn comfort zone, buiten de veilige lijntjes ga kleuren. En ik besloot, met hartkloppingen en een droge mond, om JA te zeggen. Ik wilde namelijk zo graag geloven dat mijn gevoel mij niet in de steek zou laten en ik wilde een coach zijn die zelf ook doet wat ze anderen aanbeveelt. Dus ik zei drie keer JA tegen mijn gevoel. Met knikkende knieën weliswaar, maar alsnog drie JA’s.

Nu ik erachter sta, kan ik je eerlijk zeggen, dat ik het als ik het over mocht doen, dat ik het exact weer zo zou doen. Ik zou weer voor deze vrouwen gaan en ik zou weer deze grote investeringen doen. Mijn business zou niet de vliegende start maken die het nu doet zonder mijn investeringen in deze drie bijzondere samenwerkingen.

En voor jou gaat jouw investering in jezelf misschien helemaal niet over een eigen business.
Als je mij volgt dan is de kans wel groot dat het investeren in jezelf voor jou gaat over ontdekken wat het is dat jij het allerliefste zou willen doen en vervolgens gaan onderzoeken hoe je deze stappen kunt gaan zetten.
Of misschien gaat jouw investering juist over iets heel anders en gaat het over jezelf meer rust gunnen of jezelf een extra dag vrij gunnen in de week of over jezelf nu eindelijk eens dat weekendje weg cadeau te doen of iets heel anders.

Dus wat het ook mag zijn voor jou..

Ik ben benieuwd naar welke investeringen jij graag in jezelf wilt doen? 
Dit kan een investering in geld zijn, maar ook een investering in tijd of in aandacht of in energie. 
Maar wat wil jij jezelf nou echt gunnen? 
Omdat je ergens wel voelt of misschien zelfs al wel weet dat jij het waard bent. 
Terwijl de stem van jouw verstand je misschien juist wijst op wat je allemaal nog moet doen of wat er van je verwacht wordt of allerlei andere “veilige” opties die door je hoofd schieten wanneer jij gaat nadenken over die investering in jezelf. 
Daarom stel ik je de vraag nog een keer:
Wat is het dat jij graag zou willen voor jezelf? 
En welke investering vraagt dit van jou? 
En wat zou het jou opleveren als jij op dat punt dat belangrijk is voor jou echt JA zegt tegen jou?

Ik wil je juist aanmoedigen om de stap te zetten. Om jezelf het te gunnen, omdat jij het waard bent!

Ik kan je vertellen, vanuit mijn eigen ervaringen, dat investeringen die je doet in jezelf de gewoonte hebben om zich terug te betalen. Dat kan in zoveel verschillende vormen zijn. In het vinden van jouw droombaan, meer zelfvertrouwen, in meer persoonlijke ontwikkeling, in meer fun, in meer geluk ervaren, in een gezonder lijf hebben, in een leukere partner/moeder/vriendin zijn etc.

Dus als je nog twijfelt of je het zal doen, of jij die investering in jezelf wel kunt/mag maken.. Dan hoop ik dat deze blog jou geïnspireerd heeft en dat jij het belang voelt van vaker JA te gaan zeggen tegen jezelf. Ik moedig je graag aan en wens je veel plezier en alle succes met het maken van jouw keuzes.

Heeft deze blog je geraakt, jou inzichten gebracht of je tot actie aangezet? Wil je het dan laten weten in de comments hieronder? Zodat we van elkaar kunnen leren en elkaar ook kunnen inspireren? Of als je gewoon wilt laten weten wat je er van vindt, ook dan zou ik het superleuk vinden als je een reactie achter laat! 

PS. Ben jij er nu echt aan toe om te gaan ontdekken wat het is dat jij het allerliefste zou willen doen? Wat die droomjob is waar jij gelukkig van zou worden. Omdat jij ook werk wilt doen wat je zo leuk vindt dat het niet meer voelt als werken. Als jij wilt ontdekken wat het is wat jij nu echt wilt en wat jouw talenten en kwaliteiten zijn zodat ook jij jouw next step kunt gaan nemen, geef je dan op voor de eerstvolgende workshop ‘Ready for Change’. Ik kijk ernaar uit je dan te ontmoeten!

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij