facebook

Herken jij jezelf in de 4 P’s?

Wellicht heb je het voorbij zien komen op mijn social media. Ik heb de afgelopen periode een supermooi inzicht gehad over wie mijn ideale klant daadwerkelijk is. Mijn ideale klant heeft last van de 4 P’s. Met dit nieuwe inzicht gaat er weer van alles “aan” in mijn hoofd. Laat me je meenemen in dit proces voor ik je uitleg waar de 4 P’s voor staan. Ondertussen onderneem ik bijna 3 jaar en wat ik ontdek is dat elke keer als ik denk dat alles er goed voor staat (website, socials, coachingsprogramma’s) dan maak ik zelf weer een groeispurt of doe ik een inzicht op en dan wil ik weer dat er van alles aangepast wordt. 

Doodvermoeiend vond ik dit in het begin, want wanneer was het dan perfect? Ondertussen heb ik de illusie van perfectie losgelaten. Laat me je vertellen waarom: HET moment dat je ER gaat zijn bestaat niet. Of het nou gaat om je bedrijf, je expertise qua werk, je relatie, hoeveel je van jezelf houd, hoe tevreden je bent over je lichaam etc. Het zal nooit perfect zijn, want perfectie is een beschermingsmechanisme wat vaart op de aanname “dat je niet goed bent zoals je bent” en zo lang je dat blijft geloven, zul je ER dus nooit zijn. Want het deel in jou dat perfectie nastreeft zal altijd iets nieuws ontdekken wat nog niet goed genoeg is om te verbeteren. Dit is dus letterlijk een never-ending circle die alle vreugde uit je leven beetje bij beetje wegneemt. 

De oplossing is dat je gaat loslaten dat je perfect zijn, dat er EEN MOMENT moet zijn dat je na moet streven omdat als je daar bent dan… De oplossing is dat je gaat accepteren dat je al goed bent exact zoals je nu bent. Dat je niets anders hoeft te doen of zijn om liefde waard te zijn of goed te zijn zoals je bent. Ditzelfde pas ik nu toe op de kriebels die ik ervaar rondom mijn website. Mijn website is mijn online visitekaartje en ook al zie ik vele dingen die ik het liefst al weer aan wil passen. Datgeen wat er staat is goed. Het is genoeg, het levert genoeg op en tuurlijk blijf ik aanpassen maken, tuurlijk blijf ik de site ontwikkelen. Maar niet omdat het moet, omdat mijn online présence er anders niet voldoende toe doet of niet goed afstraalt op mij. Niet omdat ik mijn zaakjes pas voor elkaar heb en goed ben als mijn website er perfect bij staat, maar omdat ik het leuk vindt om het aan te passen. Omdat ik het leuk vindt om het nog meer mij te maken. Stapje voor stapje en vanuit “willen en inspiratie” in plaats van vanuit “wilskracht en moeten”. 

Herken jij het verlangen naar perfectie zelf ook? Dan hoop ik dat je nu begrijpt waarom dit een patroon is waar je niet uit gaan komen als jij niet de manier waarop jij denkt over jezelf gaat veranderen. Zo lang jij voorwaarden blijft stellen aan jouw “goed genoeg” zijn zul jij nooit tevreden kunnen zijn. En daarmee doe jij jezelf enorm tekort. Want je bent al genoeg en je doet al genoeg en je doet er al toe. En elke keer als je gelooft dat je nog iets slimmer, mooier, liever, rijker, ondernemender etc. moet zijn zodat jij je goed kunt voelen over jezelf draag jij bij aan je eigen on-geluk en dat is zo niet wat ik je gun. Want the purpose van dit leven is JOY. Alles waar jij naar verlangt dat verlangt ook naar jou. Het staat allemaal al lang klaar voor je en het staat te wachten om naar je toe te mogen stromen. Maar alles waar jij naar verlangt dat bevindt zich op de energetische frequentie van liefde, geluk, overvloed, gezondheid, succes, vreugde en om dit te kunnen ontvangen zul jij een energetische match moeten zijn met deze energie.  

Hoe doe je dat dan? Door je NU al zo te gaan voelen. Door ervoor te zorgen dat jij je NU liefdevol, gelukkig, overvloedig, gezond, succesvol en vreugdevol voelt. Zelfs als de dingen nog niet allemaal zijn zoals jij ze zou willen hebben. Om dit te kunnen zul je niet helpende manieren van denken los moeten laten omdat deze jouw energie verlagen en continu voor blijven zorgen dat jij je minder goed voelt. 

Dat is waar mijn inzicht ontstond afgelopen maand toen ik in mezelf gekeerd was. Ik was aan het reflecteren op de afgelopen 3 jaar ondernemerschap en ik begon een trend te zien in mijn ideale klanten. Die klanten die allen een mega groot resultaat behaald hebben in onze coaching sessies. De klanten die voor zich nu gelukkiger voelen, die de liefde van hun leven hebben gevonden, die een droombaan vonden, die een eigen bedrijf zijn gestart, die enorme financiële meevallers hebben aangetrokken, van wie lichamelijke klachten verminderden en verdwenen etc. Al deze klanten hadden gemeen met elkaar dat ze last hadden van de 4 P’s voordat ze met mij gingen werken. Ze hadden last van of alle 4 de P’s of een combi van 1 of enkele P’s.  

Laat me je meenemen in wat mijn 4 P’s zijn. Het zijn 4 beschermingsmechanisme die de intentie hebben je veilig te houden en die ervoor willen zorgen dat je alles krijgt waar je naar verlangt, maar die exact het tegenovergestelde realiseren. Mag ik aan je voorstellen, de 4 P’s:

Piekeren: Je hebt een hoofd wat continu “aan” staat, de ene twijfelgedachte na de andere, je aandacht gaat continu naar het probleem of dat wat niet goed is, worst case scenario’s die voorkomen moeten worden, wat nou als…., stel nou dat…., kan ik dat wel… etc. Doodvermoeiend en je zou niets liever willen dan rust in je hoofd. 

Ploeteren: Je werkt hard, het werk is nooit af, er is altijd wel iets dat nog gedaan moet worden voordat het goed is en jij je rust mag nemen. Je gaat continu over je eigen grenzen heen, je bent loyaal naar het werk en de ander terwijl je continu aan de loyaliteit naar jezelf en wat jij nodig hebt voorbij gaat terwijl je voelt dat je meer rust en me-time nodig hebt. 

Pleasen: Je bent gevoelig voor hoe jij denkt dat het hoort. Je stemt je continu af en past je aan, aan waar jij denkt dat de ander behoefte aan heeft. Je bewaart graag de harmonie en je betrapt jezelf er met regelmaat op dat jij al toegezegd hebt op een verzoek voordat jij jezelf de vraag hebt gesteld of dat wel echt is wat jij wilt. Jij weet dat je pas echt iets kunt betekenen voor een ander als je goed voor jezelf zorgt en toch krijgen anderen te vaak jouw eerste prioriteit. Je verlangt ernaar om te doen wat jij wilt en om meer eigen ruimte in te nemen. Als je maar wist hoe. 

Perfectionisme: Hoe vaak jij niet hebt gehoord dat je niet zo streng moet zijn voor jezelf. Je stelt niet alleen hoge eisen aan jezelf, stiekem verwacht je ook veel van anderen. Je ziet vaak dingen die beter kunnen, je wilt graag focussen op wat er wel is en daar tevreden mee zijn maar je ziet continu dingen die beter kunnen en moeten voordat je echt tevreden kunt/mag zijn. Je vergelijkt jezelf vaak met anderen. Je ziet wat zij goed doen en eigenlijk vind jij dat jij dat ook moet kunnen want dan doe je het pas echt goed.

Deze 4 beschermingsmechanismes komen vaak in combinaties voor. Ze liggen dicht bij elkaar en het ene mechanisme wakkert het andere mechanisme aan. Wanneer jij jezelf herkent in 1 of meerdere van deze 4 P’s weet dan dat jij deze strategieën ergens in je leven hebt ontwikkeld met als doel dat ze je veilig zouden houden. Deze strategieën hebben je geholpen en waarschijnlijk veel gebracht en waarschijnlijk gelooft jouw ego dat ze je nog steeds helpen op de momenten dat jij ze inzet. 

Tot er een moment komt dat jij je beseft dat het je minder oplevert om te blijven leven vanuit deze P’s dan dat het je kost om je mindset te leren veranderen en nieuwe helpende strategieën eigen te gaan maken. Nieuwe helpende strategieën die jou uit deze voorwaardelijke manier van leven halen en die jou helpen accepteren dat je al helemaal goed bent exact zoals je bent. Zodat jij je goed kunt gaan voelen in het NU. Zodat je niet eerst iets hoeft te doen of zijn voor je liefde, waardering, overvloed, succes etc. waard bent.  

Voel jij dat jij op dat punt bent aangekomen dat jij graag jouw beschermingsmechanismen wilt leren herkennen en accepteren zodat je er vervolgens iets nieuws en veel helpende voor in de plaats kunt zetten dan help ik je daar ontzettend graag mee. Ik weet zelf uit eerste hand hoe het is om een leven te leven waarin je hoofd altijd aan staat, waarin jij je afstemt op anderen, waarin je hard werkt en streng bent voor jezelf. Mijn eerste 30 levensjaren zijn voor een groot deel geleefd vanuit deze 4 P’s. Ze hebben me een prachtig plaatje voor de buitenwereld opgeleverd. Een universitaire studie, vaste relatie, mooi huis, goede baan bij een grote multinational en toch voelde ik mij niet gelukkig. Want mijn drive voor dit alles kwam niet van binnenuit. Ik dacht dat al deze dingen mij een goed zouden geven over mezelf en dat anderen waardering en respect voor mij zouden hebben omdat ik het zo goed voor elkaar had. Maar het tegenovergestelde bleek waar. 

Ik was zo onzeker en deed zo mijn best om ervoor te zorgen dat de buitenwereld mij zou waarderen dat het juist dat wat ik niet wilde gebeurde. Hoe harder ik ging werken, hoe verder ik van mezelf af kwam te staan, hoe minder impact ik maakte op mijn omgeving en hoe onzekerder ik werd waardoor ik vervolgens nog harder ging werken. Het patroon is een loop die continu opnieuw begint. Tot ik op dat punt kwam dat het vooruitzicht van mijn leven blijven leven op deze wijze mij banger maakte dan de angst en de onzekerheid die ik ervoer bij de vraag of ik dat wel in mij had wat ervoor nodig is om echt te kunnen veranderen en tevreden te worden met mezelf. 

De dag 7 jaar geleden waarop ik besloot dat ik alleen nog maar keuzes zou maken waar ik gelukkig van zou worden is één van de meest belangrijkste dagen in mijn leven geweest. Ik heb stap voor stap geleerd hoe ik mijn 4 P’s kon leren herkennen. Hoe ik die delen van mezelf kon gaan accepteren die ik eigenlijk verfoeide en hoe ik vervolgens vanuit deze acceptatie er liefde voor mezelf voor in de plaats kon gaan zetten. Ik kan met trots zeggen dat ik tegenwoordig rust in mijn hoofd heb, ik pieker zelden meer. Ik maak mijn eigen keuzes en ik ben liefdevol naar mezelf toe zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Ik werk op mijn tempo, afgestemd op mijn gevoel zodat wat ik doe goed voelt voor mij. Dat laatste doe ik niet alleen in mijn ondernemerschap, dat deed ik ook de laatste 3 jaar in loondienst al. Want ook daar is zoveel meer ruimte te creëren als je er zelf maar anders in gaat staan, ook wanneer je in een omgeving met veel targets en deadlines werkt. 

Ik ben het levende voorbeeld dat wat je wilt naar je toe komt wanneer jij je beter gaat voelen, mijn laatste 7 jaar staan vol van mooie mijlpalen waar ik vroeger van droomde. Ik heb met zulke goede coaches gewerkt, ik heb een eigen bedrijf, ik doe werk waar ik ZO van houd, ik ben elke dag bezig met dat wat ik het leukst vindt, mijn relaties zijn verbeterd, ik kan mezelf goed onderhouden, ik sta elke ochtend met plezier op en zo kan ik nog wel even doorgaan.  

Herken jij jezelf in alle 4 de P’s of een deel van de P’s en wil jij leren hoe jij deze strategie kunt leren herkennen en kunt leren vervangen door een helende mindset die er ook nog voor zorgt dat jij jouw dromen en doelen gaat realiseren? Dan help ik je daar heel graag mee. Ik start elk individueel traject vanuit een gratis coach sessie waarin we beiden kunnen ervaren of we een match zijn zodat jij grootse resultaten kunt gaan behalen. Je zit nooit ergens aan vast en ik beloof je dat jij heel duidelijk zult voelen in onze sessie of je een verdere samenwerking aan wilt gaan of niet. Je hangt hoe dan ook met meerdere waardevolle tips en handvatten op waar je direct mee aan de slag kunt gaan. Ben je enthousiast geworden en wil je graag samen met mij ontdekken hoe jij jouw P’s kunt overstijgen? Boek dan hier jouw gratis sessie. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij