facebook

Geen liefde zonder grenzen meer voor mij

Geen liefde zonder grenzen meer voor mij

 

Geen liefde zonder grenzen meer voor mij 1

Dit verhaal voelt als een spannende blog voor mij. Het is de eerste keer dat ik schrijf over iets waar ik geen directe relatie met werk of passie zie, wat nog dichterbij komt voor mij maar toch wil ik het delen met jou.

 

Het gaat namelijk over liefde en grenzen. Ik heb mijn fotoshoot voor mijn website bij Raquel Ottens (zie foto bij deze blog) laten maken en zij is naast fotografe ook empowermentcoach. Tijdens de empowermentsessie ter voorbereiding op deze shoot vroeg ze mij een moodboard te vullen met allemaal woorden die zij in haar studio had hangen. Dit waren woorden als verbinding, rust, zelfvertrouwen, plezier, vrijheid, wilskracht etc. Ze vroeg mij om mijn moodboard te vullen met alle woorden die bij mij naar boven kwamen als antwoord op de vraag “Hoe wil ik mijzelf zien?”. En tussen de enorme lijst met woorden om uit te kiezen hing ook het woord ‘liefde’.

Ik had op dat moment net mijn relatie uit en ik merkte dat ik het woord ‘liefde’ wilde pakken, maar ik voelde ook dat iets mij tegen hield om dit woord te plakken op mijn moodboard. Ik stond namelijk aan de vooravond van een groot en nieuw avontuur. Het avontuur waarin ik mijn, jarenlange droom en mijn passie om vrouwen te coachen, die net zoals ik meer ruimte voor zichzelf willen creëren om hun dromen te volgen, centraal ging zetten. En ik vond de gedachte dat er een man voorbij zou komen op dat moment helemaal niets. Het idee dat ik mij misschien zou laten remmen in het verwezenlijken van mijn droom, doordat ik mij vol in een nieuwe relatie en verliefdheid zou storten, dat sprak mij totaal niet aan.

Raquel zag mijn aarzeling en we hadden het hierover. Ik vertelde haar wat er gebeurde in mij en welk gevoel ik ineens kreeg. Ik vertelde haar ook dat ik in het verleden mezelf vaak heb aangepast aan de mannen in mijn leven. Ik kon heel gemakkelijk aanvoelen wat zij nodig hadden en ik zette hun behoeften en belangen voor die van mij en ik maakte mezelf letterlijk kleiner in die relaties. Geen wonder dat deze relaties niet werkte. Terugkijkend zie ik nu heel duidelijk wat ik dan deed. Mijn sensitiviteit zette ik in om zo af te stemmen op de ander en op wat hij wilde en nodig had, dat deed ik namelijk niet alleen in de liefde, ik deed dit op meerdere gebieden in mijn leven.

 

“The way you do anything is the way you do everything” zegt Suzanne Evans heel terecht.

 

Ook ik herken dit nu ik erop terug kijk. Op mijn werk had ik een geweldige manager en mijn loyaliteit naar hem was groot. Zo groot dat ik mezelf langer dan nodig was heb voor gehouden dat ik eerst alles moest halen uit mijn huidige functie voor ik een volgende stap kon en mocht maken van mezelf. Ook in die situatie vond ik het dus moeilijk om mijzelf centraal te stellen. Ik maak het mensen namelijk graag naar de zin, zeker als het om iemand gaat die belangrijk voor mij is en ik vind het fijn om mensen blij te maken. Dus tja, dan zeg je weleens ‘ja’ tegen de ander terwijl dit eigenlijk een vette ‘nee’ is naar jezelf.

Een ‘nee’ naar mijn wensen, mijn verlangens en mijn dromen. Ik pas mezelf op zo’n moment aan en ik wurm mezelf dan in die jas die mij niet lekker past om het een ander naar de zin te maken. Zowel in romantische relaties, als in werk als in mijn vriendenkring was en/of is dit een ding om op te letten voor mij. Ik weet dit en door de jaren heen heb ik hier enorme stappen in gezet. Op het gebied van werk voel ik mij nu sterk en geef ik aan wat ik nodig heb en realiseer ik mijn dromen, bij mijn vrienden, familie en kennissenkring zeg ik ook duidelijk wat ik wil. In mijn romantische relaties ben ik het nog aan het leren.

Dus toen Raquel mij vroeg wat ik nodig zou hebben om ‘liefde’ wel een plek te kunnen geven zag ik het antwoord op deze vraag meteen hangen. Het was dat woord waar ik volop mee geoefend heb de laatste jaren. Het was het woord ‘grenzen’ en dat hing er ook tussen die verzameling van woorden. Liefde gaat voor mij samen met grenzen. Liefde voor de ander vind ik belangrijk, maar ik wil het alleen nog maar als mijn liefde voor mezelf op 1 blijft staan. En verbinden met andere mensen, of dit nou op zakelijk vlak of persoonlijk vlak is, I Love it! Want mensen geven mij energie. Maar in het verbinden met de ander bewaak ik de laatste jaren heel bewust de verbinding met mezelf.

Ik voel continu of ik ook blij word van een relatie of van een samenwerking. Ik geef nog steeds veel aan de ander in een relatie of samenwerking maar ik geef het nu ook aan bij de ander als iets mij niet zint of als iets niet goed voelt voor mij. Ik geef aan wat ik nodig heb van deze persoon zodat onze verbinding voor mij goed voelt. Ik geef de ander alle ruimte om zelf beslissen of dit werkt voor hem/haar en dit bewust te doen heeft mij een enorm waardevolle les geleerd!

Namelijk: mijn ervaring is dat mensen het fijn vinden als ik duidelijk mijn grenzen aan geef. Ze vinden het prettig te weten waar ze aan toe zijn en ze zeggen vaak dat ze me veel sterker, echter, eerlijker en interessanter vinden. Terwijl ik, in mijn hoofd, zo vaak bang ben geweest dat anderen af zouden haken als ik mijn echte zelf helemaal zou zijn en het ook aan zou geven als iets mij niet zinde. Het tegenovergestelde bleek waar te zijn. Dus een dankbare reminder was dit moment voor mij in de fotostudio die dag.

 

Heeft mijn verhaal je geraakt en voel je dat jij deze stappen wilt leren nemen? Misschien heb je zelfs al een specifieke situatie in gedachten, maar weet je nog niet HOE je meer jouw eigen ruimte in kunt nemen. Ik bied je een gratis Inspiratie Call van 20 minuten aan waarin ik graag met je meedenk en mijn waardevolle lessen met je deel. Boek via deze link jouw gratis Call!

 

Uiteraard ben ik ook benieuwd of jij ook voldoende ruimte claimt? Neem jij alle ruimte in die je in wilt nemen en zeg jij vaak genoeg ‘ja’ tegen jezelf? Kan je dit wel of vind je dit lastig? Als je het kunt, durf je het dan ook? Wil jij het delen met mij? Ik lees elke reactie en ik antwoord altijd.

 

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

 

Geen liefde zonder grenzen meer voor mij 2
Geen liefde zonder grenzen meer voor mij 3
Geen liefde zonder grenzen meer voor mij 4

LikeBox

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij