facebook

Ga jij alleen voor 100% head over heels verliefd of geef jij het de tijd om te groeien?

Als jij een nieuwe relatie aan gaat, ben jij dan iemand die van nature meteen all-in gaat of juist meer iemand die het stap voor stap aankijkt? Ik sprak laatst een cliënte die in haar romantische relaties de neiging had om meteen er vol voor te gaan. Ze loopt van nature hard van stapel in een relatie en ze wist dit en gaf dit ook grif toe uit zichzelf. Een strategie die haar tot nu toe nog niet DE relatie had gebracht die ze wel zou willen.

Op dit moment was ze aan het daten met een man waar ze enorm van onder de indruk was vanwege de persoon die hij is. En ik quote letterlijk haar woorden wanneer ik opschrijf dat ze aangaf “Nicole, ik weet nog niet of ik verliefd ben. Soms voel ik ineens een golf van verliefdheid door me heen gaan en soms weet ik het gewoon niet omdat we dan echt op een andere golflengte zitten. Het is er allebei en dat maakt me in de war. Maar ik voel aan alles dat dit een bijzondere man is, die ik zo leuk vindt dat ik het gevoel heb dat ik een grote fout zou begaan en dat ik er spijt van zou krijgen als ik het niet een echte en oprechte kans zou geven. Dus ik ga er de tijd voor nemen om hem echt te leren kennen en dan ga ik ontdekken wat mijn gevoel doet.”

Ik hoorde haar verhaal aan en naderhand maakte ik in mijn hoofd het vergelijk met de search naar een nieuwe baan. Hoe vaak spreek ik niet klanten of mensen om mij heen die net een nieuwe baan hebben en die aangeven dat ze de vacature zoals die op papier stond en zoals deze in het gesprek werd geschetst geweldig vonden terwijl ze de functie in het echt toch anders ervaren. En dan worden ze onzeker. “Is deze baan het nou wel of is die het niet? Moet ik blijven en het een kans geven of kan ik maar beter verder searchen en gaan nu ik nog in mijn proeftijd zit?”. Dit zijn de vragen die ze mij dan stellen. En natuurlijk kan ik niet voor een ander beslissen, maar ik kan wel mijn visie er op geven.

Want instantly verliefd zijn, of het nou op een man, een vrouw of op een nieuwe baan is, is geweldig. Die vlinders all over, dat gevoel dat je in flow zit, dat je niet kunt wachten om hem weer te zien of om ‘s ochtends de deur weer uit te gaan naar je werk toe. Dat gevoel is tha bomb. En vaak is dat gevoel een bevestiging dat de persoon of die droombaan in kwestie voldoet aan het plaatje dat jij vooraf geschetst had in je hoofd. En zoals bij elk plaatje dat opgebouwd is uit meerdere wensen en idealen, bestaat elke man of vrouw uit een combinatie van eigenschappen en bestaat elke job ook uit een combinatie van factoren. En of jouw wensenlijstje dat op eerste gezicht 100% lijkt te matchen en dus voor instant verliefdheid zorgt op de lange termijn ook blijkt te beklijven, dat kan niemand jou beloven. Dat moet je ervaren. En soms heb je geluk en soms zegt iemand de meest mooie dingen maar maakt hij of zij ze uiteindelijk niet waar. Soms is het werk helemaal leuk maar zijn de collega’s verschrikkelijk bijvoorbeeld of is de bureaucratie zo groot dat alles op zijn elf-en-dertigst gaat.

Dus je ziet, all-in gaan en je standaard zo hoog zetten dat alleen die pats-boem verliefdheid er doorheen komt, daar kan je voor gaan. Maar besef jezelf wel dat je dan continu aan het vergelijken bent met het plaatje in jouw hoofd en dat ook dit nul garanties geeft voor de toekomst. Want die man of die vrouw of die baan continu vergelijken met het perfect plaatje in jouw hoofd, dat maakt dat de kritische stem in jouw hoofd continu op de loer ligt en vragen blijft stellen als “is dit het wel” etc.

Terwijl iets de tijd geven om te ontdekken een veel interessantere optie is in mijn ogen. Zie het daten met die leuke man (net zoals ik mijn klant van eerder in deze blog ook als optie heb getipt) als een kennismakingsperiode. Zie elke date er als één en voel vervolgens of je weer zin hebt om hem daarna te zien. Heb je dan ineens heel veel JA’s op een rij dan gaat iets vanzelf groeien. Exact zo kan je het ook doen met die nieuwe baan. Je ziet wellicht dingen vanaf dag 1 die je leuk vindt en ook dingen waarvan je nog niet weet wat je ermee moet en of dat bij je past. En doe dan precies hetzelfde. Kijk het eens een poos aan en ervaar of je over het algemeen blij wordt van deze baan of niet. Dat antwoord moet uiteindelijk overall wel een JA zijn offcourse, want als je merkt dat alles in jou iedere dag roept “dit is het niet”, dan wordt het wel tijd om eerlijk te zijn tegen jezelf.

Maar besef je ook dat alles een weegschaal is, elke relatie (met je werk, partner, vriendschap, sport etc.), en dat het belangrijk is dat de weegschaal uiteindelijk doorslaat in de plus. Mogen er dan geen ‘min-netjes’ zijn? Natuurlijk wel. Maar onder aan de streep, over een X-periode heen wil je wel dat er een voldoende staat onder aan die streep. En laat me je uit de droom helpen. Een 10 is tof op papier, maar een constante 10 in wat voor een relatie op welk vlak dan ook is er niet. Het cijfer fluctueert per dag en dat is okay. Kijk naar een overall score en gun jezelf en de ander wat tijd om deze samen te ontdekken.

Dus mijn advies als je niet instantly verliefd bent, maar je die baan wel leuk vindt net zoals dit bij die man of die vrouw ook zou kunnen gelden, is geef het dan een kans. En laat the perfect picture in jouw hoofd en het gevoel wat je er van jezelf bij moet voelen los. Vul de uitkomst, hoe die baan (of jouw relatie met die man of vrouw 😉 ) zou moeten zijn niet teveel in. Ervaar elk moment en zie elke dag er als één. En besef jezelf dat vele dagen achter elkaar vanzelf een maand, twee maanden, een half jaar of een jaar maken. En voel of jouw fluisterstemmetje zegt dat je hier blij van wordt, dat deze job eigenlijk wel toffer is dan je dacht en dat je zo blij bent dat je het de tijd hebt gegeven. Of dat je fluisterstemmetje misschien dag in, dag uit zegt dit is het echt niet en dat je op een gegeven moment vol tegenzin naar je werk rijdt. Dan zou ik je wel adviseren eens wat andere schoenen in de etalage te gaan bekijken oftewel: om weer te solliciteren en een beetje te blijven onderzoeken.

Als ik kijk naar mijn eigen ervaring. Ik ervaar mijn baan in loondienst op dit moment als een mega leuke baan. Ik geniet van elke training die ik geef, ik heb super leuke collega’s en het werk geeft me energie. Dit was anderhalf jaar geleden heel anders. Toen vond ik het wel leuk en ik deed het graag, maar ik vroeg me continu af of dit het wel was. Wat is er gebeurd in de tussentijd? Ik ben gegroeid. Ik ben nog meer aan gaan geven wat ik wel leuk vind en wat niet. Mijn werkgever heeft daarin meebewogen met mij, maar dit konden ze pas toen ze wisten wat het was dat ik wilde en toen ik mezelf serieus genoeg nam en ook echt serieus mijn wensen en grenzen aan ging geven.

Dus ja, relaties kunnen groeien. En je hebt ten slotte met alles en iedereen een relatie dus ik geloof dat dit groeien kan plaats vinden op alle fronten. Carrièregewijs, in de liefde, vriendschappen. De vraag is alleen.. Ben je bereid om het een beetje tijd te geven? Ben je bereid om het perfecte plaatje van jouw hoofd over hoe het zou moeten zijn los te laten en ben je bereid om echt de 100% echt ‘jij’ te laten zien en daarvoor te gaan staan. Is jouw antwoord een JA op alle drie? Dan weet ik uit eigen ervaring dat je wel eens aangenaam verrast zou kunnen worden.

En gebeurd dit niet, dan is het ook okay. Weet dat zowel jij als jouw werkgever (of partner) allebei elke dag kunnen besluiten dat het niet meer werkt tussen jullie. Jullie zijn allebei 100% vrij om elke dag weer opnieuw te kiezen. En juist daarom is het zo bijzonder als een relatie de tijd krijgt en echt gaat werken. Als twee partijen elkaar echt willen leren kennen voor ze er wat van vinden. Als twee partijen allebei de tijd nemen en geven om te ervaren of het kan werken in de wetenschap dat het twee kanten op kan gaan. Want soms hebben mensen ook even tijd nodig om echt zichzelf te zijn, om alle verwachtingen los te laten en gewoon lekker te doen en te shinen. En als dit gebeurd en als het dan lukt en er sprake is van een echte match tussen jou en je werkgever of tussen jou en je partner. Hoe tof zou dat dan zijn?Ik ben super benieuwd wat je van deze blog vind en wat jij meeneemt uit deze tips. Wil je het mij in de comments hieronder laten weten?

PS. Voel jij de behoefte om een nieuwe job te vinden die weer helemaal matcht, maar weet je nog niet wat of vind je het nog spannend om in de actie te gaan. Geef je dan op voor de inspirerende workshop ‘Ready for Change’, waar je samen met een groep like minded vrouwen gaat ontdekken wat het is dat jij het allerliefste zou willen doen. En ik beloof je, je gaat naar huis vol inspiratie en inclusief een portie zelfvertrouwen om daadwerkelijk in de actie te gaan. 


Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij