facebook

Fuck it & wees jezelf

Mijn eerste blog dit nieuwe jaar is geïnspireerd op een masterclass die ik zag van Whoopi Goldberg. In deze masterclass gaf Whoopi aan dat er maar één manier is in het leven waardoor je echt jezelf kunt zijn. En dat is als jij je comfortabel kunt voelen met het feit dat niet iedereen je leuk vindt. Als je bereid bent deze prijs ervoor te betalen en als je dus ook bereid bent om tegen de gebaande paden in te gaan en andermans meningen voor lief te nemen.

Wat Whoopi zei raakte me. Het raakte me omdat ik de struggle herken. De struggle van mezelf willen uiten en toch dat stemmetje horen in mijn hoofd “wat zullen ze er van vinden”. Het raakte me omdat ik dezelfde struggle zie bij al mijn klanten. En grote kans als jij nog steeds aan het lezen bent dat jij deze battle ook herkent. Maar om er zeker van te zijn check ik het graag even bij je.

  • Herken jij het gevoel dat jij het anders zou willen doen?
  • Herken jij dat je in een gesprek zit en dat je een totaal andere visie hebt maar dat je het lastig vindt om dit te uitten, want “wat zullen ze er van vinden?”
  • Herken je dat je zo graag wilt aangeven bij de mensen die belangrijk voor je zijn dat je dingen anders wilt zien en dat je het spannend vindt omdat je bang bent dat ze je af zullen wijzen of niet zullen steunen?

Zo ja, dan wees gerust.. Je bent niet de enige! Er zijn er vele met je en ik ga je nu wat meer uitleggen over hoe dit komt en wat de upside van deze eigenschap is. Want geloof mij, die upside, die is er ook.

Zoals je wellicht al weet bestaat alles doordat er sprake van contrast is. Zwart kan alleen bestaan doordat wit er ook is. Hard kan alleen bestaan omdat zacht er ook is en hoog kan alleen bestaan omdat laag er ook is. Zonder het ene kan de ander niet bestaan. Dus ook al willen we het liefste gelukkig, blij, vrolijk zijn en altijd shinen. Als verdriet, pijn, boosheid en ongenoegen er niet zouden zijn dan zouden we alle blije emoties niet eens kunnen ervaren. Dus dat is wat er bedoeld wordt wanneer ze zeggen “omarm je gevoel”. Of je nou blij bent of juist helemaal niet. Je hebt ook de zware emoties nodig om de lichte en blije emoties te kunnen ervaren.

Zo is er ook contrast op het gebied van onze waarden en eigenschappen. Doordat ik heel open ben kan ik makkelijk verbinden met mensen maar daardoor deel ik soms ook wel eens iets teveel als ik er achteraf op terug kijk. Als iemand heel geduldig is dan maakt hij/zij zichzelf niet snel boos bijvoorbeeld. Maar daardoor duren dingen soms ook langer om voor elkaar te krijgen dan bij mensen die zich iets eerder ergens over op zouden winden. Snap je waar ik heen wil? Dat elke eigenschap of waarde die je omarmt een plus en een minzijde heeft?

Als jij iemand bent die je vaak druk maakt over wat anderen van jou of jouw idee zullen vinden dan is de pluszijde van deze eigenschap dat je waarschijnlijk heel sensitief bent. Je bent van nature op de ander gericht. Je bent waarschijnlijk iemand die snel door heeft hoe een ander in zijn vel zit en mensen delen graag hun verhalen met je. Want ze voelen zich al gauw begrepen door jou. Dat is de upside. Jouw sensitiviteit is jouw gave en die heeft als keerzijde dat wanneer het niet gaat zoals jij wilt en jij daar op wilt acteren dat als eerste de gedachte “wat zal die ander daarvan vinden?” naar boven komt. Vaak heb je, als je heel sensitief bent, ook meer woorden nodig om jezelf te verwoorden. Dat je niet altijd even duidelijk bent, dat je wollig wordt en er omheen draait, als je een grens aan wilt geven of voor jezelf op wilt komen. Je hoofd is namelijk continu bezig met “hoe kan ik dit het beste verwoorden voor de ander?”.

Nu ga ik een wat grovere tweedeling maken tussen sensitieve en autonome mensen. Dus lees dit niet als een heilige waarheid maar onderzoek voor jezelf wat je hierin herkent. Zo heb je ook mensen die van nature meer op zichzelf gericht zijn en juist minder op de ander. Dit noemen we de meer autonome mensen. Deze mensen kunnen vaak heel goed en duidelijk aangeven wat zij willen en daar gaan ze voor en vaak krijgen ze het ook. Dat is hun gave. Logisch ook, want ze laten zich niet hinderen door na te denken over wat een ander er van zou vinden. De keerzijde van dit type is dat wanneer de dingen bij hen niet lukken, dan worden ze boos. Dat is hun manier van zichzelf uiten op zo’n moment. Beginnen er al wat namen binnen te komen bij je?

Uiteraard is dit een glijdende schaal. Je bent nooit alleen sensitief of alleen autonoom. Maar je zult ongetwijfeld een voorkeursstijl hebben. Zelf herken ik mij het meest in het sensitieve. Ik kan makkelijk voelen en mij richten naar de ander. Mijn uitdaging is dan ook continu om te blijven voelen wat ik wil en dit vervolgens in duidelijke taal aan te geven. Zeker wanneer ik tegenover een meer autonoom type sta, want ik heb ontdekt dat hoe duidelijker en directer ik aangeef “dit vind ik fijn of dit werkt niet voor mij”, hoe meer respect die ander voor mij heeft.

Dus lieve sensitiveling, als jij dit aan het lezen bent dan wil je graag zeggen: Fuck it & wees jezelf. Voel continu hoe iets is voor jou. Omarm dat gevoel en spreek jezelf uit! En wees direct. Tell it like it is en wind geen doekjes om wat jij voelt of wilt heen. En ik kan je beloven, vanuit mijn eigen ervaringen de afgelopen jaren en vanuit alle ervaringen die ik gehoord heb vanuit mijn klanten, dat het je zo veel meer op gaat leveren dan je nu nog kunt bedenken. Dus mijn nieuwjaarswens voor jou is dat jij gaat oefenen met jezelf uitten en duidelijk zijn. Be You, denk fuck what they think & Shine!

Ik ben zo benieuwd of jij dit herkent wat ik geschreven heb. Naar welke ervaringen je hier al mee hebt. En ik ben ook mega benieuwd hoe dit jou mag helpen. Super leuk als jij dit hieronder wilt delen!

*Zie hier de Masterclass van Whoopi Goldberg

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij