facebook

DE mindsetchange tijdens sollicitaties voor als jij een baan wilt waar JIJ gelukkig van wordt.

Ben jij aan het solliciteren momenteel?
Of denk je erover om te gaan solliciteren?
In dat geval is deze blog niet voor niets op jouw pad gekomen.
Dus sit tight en ervaar wat deze mega sollicitatie mindsetchange voor jou mag betekenen.

Hoe bereid jij je voor op een sollicitatie? Als je een beetje op mij lijkt dan lees jij je ongetwijfeld goed in op de vacature en op het bedrijf. Je weet wie ze zijn, hebt een idee van wat ze doen en van hoe de functie eruit ziet. Wellicht heb je ook het functieprofiel van jouw gesprekspartner een keer doorgenomen om te zien waar jullie overeenkomsten hebben. Praat altijd makkelijk en is vaak een leuke ijsbreker. Heb je meteen die eerste connectie gelegd.

Uiteraard heb jij jouw CV ook aangepast op de vacature. Je hebt die eigenschappen die zij zoeken extra naar voren laten komen net als in de sollicitatiebrief. En zie daar dat werkt, want je hebt de uitnodiging gekregen en je mag gaan solliciteren. In de voorbereiding op het gesprek bedenk je ook alvast een aantal praktijkvoorbeelden voor als ze vragen gaan stellen over jouw sterke punten.

Ook heb je alvast nagedacht over jouw leerpunten, want die komen ook altijd aan bod en je hebt alvast bedacht wat je nog te leren hebt, hoe je dat duidelijk kunt verwoorden met meteen een manier hoe jij daaraan werkt op dit moment. Dit helpt natuurlijk, want zo ziet de ander dat jij kunt reflecteren op jezelf, dat je ook ziet wat je nog niet zo goed kan en dat jij doordat jij je hier bewust van bent hier mee aan de slag bent. En zo maak je alsnog van die min een plus.

Oh ja, als laatste heb je ook nog vragen opgesteld die jij wilt stellen in het gesprek. Omdat jij de antwoorden oprecht wilt weten en ook omdat vragen stellen altijd goed staat. Het maakt dat je geïnteresseerd over komt en dat levert altijd extra punten op in een sollicitatie.

Als dit jouw voorbereiding is, dan ben je nu voor DE HELFT op weg. Ik zeg bewust voor de helft, want lees maar eens terug naar alles wat ik tot nu beschreven heb en kijk maar eens wie er in deze voorbereiding tot nu toe centraal staat.

JIJ of JOUW POTENTIËLE NIEUWE WERKGEVER?

Alles wat je tot nu toe gedaan hebt gaat 100% over die ander. It’s all about them!! Jouw nieuwe werkgever. Je hebt gekeken naar wat ZIJ doen, wie ZIJ zijn en wat ZIJ nodig hebben in een functie en jij hebt jouw gesprek voorbereid op een manier waarop jij kunt aantonen dat jij past in HUN plaatje.

En dat, lieve JIJ, is niet hoe jij die baan vindt waar JIJ gelukkig van wordt. Je hebt je namelijk nog niet voorbereid op jouw gedeelte van deze sollicitatie. Want balans is één van de voorwaarden voor geluk. En als jij balans wilt vinden in jouw sollicitaties begin dan met jezelf meer centraal te stellen. Als je een beetje op mij lijkt dan kijk je vaak als eerste naar hoe je het een ander naar de zin kunt maken. En ja, the way you do anything is the way you do everything en dus doe je dit in het solliciteren ook. En zo kom jij erachter of jij past bij hen maar niet of zij ook passen bij jou.

Dus verander die mindset. Je gaat niet alleen op gesprek in de hoop dat zij jou aannemen. Je komt ook op gesprek en zij mogen hopen dat jij daar wilt werken. Voel je het verschil in deze twee benaderingswijze? Voel je dat de eerste een energie van needyness in zich heeft en dat de tweede mindset een energie van overvloed en van keuzemogelijkheden in zich heeft?

En energie is besmettelijk en dat wat jij uitstraalt komt bij je terug. Dus ga je nu maar voorbereiden op jouw kant van het gesprek. Maar Nicole, hoe doe ik dat dan? zul je denken. Het is echt niet zo moeilijk zal ik je zeggen. En een warning: je hoeft hier alleen maar door te lezen als je wilt gaan voor een baan waar JIJ gelukkig van wordt. Als jij je liever wilt aanpassen aan wat er is, dan is dat ook goed. Voel je super vrij om te gaan voor wat goed voelt voor jou. Maar weet wel, dat als het aanpassen aan de ander goed voelt voor jou, dan stop hier gewoon lekker met lezen. No judgement here vanuit mij.

Maar wil jij wel gaan voor die job waar jij gelukkig van wordt? En wil jij je vanuit deze mindset voorbereiden op een gesprek? Begin dan maar eens met stil te staan bij wat jij zou willen ontvangen in een baan. Wanneer is een functie interessant voor jou?

  • Wat voor een soort werkzaamheden zou jij graag doen?
  • Waar krijg jij energie van in je werk?
  • Wat voor een soort werkomstandigheden zijn belangrijk voor jou?
  • Wat doe jij het allerliefste in jouw werk?
  • Op welke manier vlieg jij zaken het liefste aan?
  • Welke beloning ontvang jij graag voor de waarde die jij een potentiële nieuwe werkgever biedt en welke voorwaarden zijn daarin het belangrijkste voor jou?

Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek voor een functie waar jij gelukkig van wordt doe je op deze manier. Je denkt na over deze vragen en je weet jouw antwoorden hierop.

En als jij jouw voorbereiding wat extra kracht bij wilt zetten. Dan kan je ook nog eens alle redenen opschrijven voor jezelf waarom jij een functie gaat vinden waar jij mega blij van wordt. En blijf schrijven, ook als het moeilijker wordt. Blijf bedenken waarom jij datgene waar jij naar verlangt ook gaat ontvangen. Dan pak je meteen een extra stap erbij als het gaat om een stuk mindsetwerk want je stelt jouw mind al in op succes.

En nu, nadat je beide kanten in de voorbereiding hebt meegenomen, ben je klaar voor jouw gesprek. En nu ga jij het gesprek in vanuit de gedachte “is dit ook waar IK zou willen werken? Is dit een job waar IK gelukkig van wordt?”. In plaats van dat je er zit vanuit het idee “Ik hoop dat ZIJ mij leuk en goed genoeg vinden”.

En wie weet, aan het einde van het gesprek, als ze tegen je zeggen “We gaan er eens even over nadenken of WIJ jou uitnodigen voor een tweede gesprek. Wellicht hoor jij jezelf dan wel zeggen “Dat is helemaal goed, ik kijk uit naar jullie reactie en ook IK ga eens even goed voelen of IK hier zou willen werken”.

Ik wens je enorm veel succes toe met het voorbereiden op jouw sollicitatiegesprek. Want ik hoop zo dat we allemaal alleen nog maar beslissingen gaan nemen waar we zelf gelukkig van worden.

Ik ben super benieuwd wat deze mindsetchange voor jou betekent? Zou jij het willen delen in de comments hieronder?

PS. Als jij ook wilt gaan solliciteren maar eerst nog wilt ontdekken wat het is dat jij het allerliefste zou doen. Geef je dan op voor mijn gratis online Masterclass op 1 februari as. en vind jouw antwoorden op deze vraag zodat jij met de juiste sollicitatie mindset op DE functie voor jou kunt solliciteren.

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij