facebook

De magie van je verhaal delen

Ik neem je graag mee in een training die ik laatst gegeven heb binnen de organisatie waar ik nog gedeeltelijk werkzaam ben. Deze training ging volledig over persoonlijke ontwikkeling en ik startte de dag met een oefening waarin mensen een foto mochten kiezen die voor hen representatief stond voor hoe gelukkig zij zich op dat moment voelden.

Eén van de dames had een foto gekozen van een donkere tunnel waar twee mensen hand-in-hand doorheen liepen. Toen zij het moment pakte om haar foto toe te lichten toen liet ze daar in mijn ogen letterlijk de kracht van kwetsbaarheid zien. Van hoe kwetsbaarheid voor verbinding zorgt zoals onderzoekster Brené Brown ons ook zo mooi leert in al haar werk.

Deze dame besloot namelijk 100% eerlijk te zijn met ons als groep over hoe zij zich voelde op dit moment. Ze vertelde ons dat haar moeder twee jaar geleden overleden was en dat zij zich verloren voelt op dit moment. Over dat ze het gevoel heeft dat ze in een donkere tunnel loopt nu. Dat ze wel het licht ziet aan het einde van de tunnel, maar dat vertrouwen houden wel een constante battle is.

Over hoe ze ernaar verlangt om haar moeders aanwezigheid meer te voelen nu en dat dit nog niet voldoende gebeurd in haar ogen. Over hoe zij het eerste jaar in shock leefde en doorging en over hoe haar recente vakantie waarin ze volop tijd had om te voelen en na te denken erin hakte. Het gemis was ineens zo tastbaar, zo alles overweldigend aanwezig en het gevoel dat er maar weinig mensen zijn die haar begrijpen deed haar zeer. Een ieder van ons zat te luisteren met tranen in onze ogen naar verhaal.

Ze sloot af met de woorden “misschien was dit wel te diep of helemaal of topic, maar dit is hoe ik mij nu voel en iets in mij maakte dat ik graag wilde delen”. En toen gebeurde er iets magisch. Ineens kwam naar voren uit deze groep, mensen die nu al 6 trainingsdagen tot nu toe hebben doorgemaakt met elkaar, dat er twee vrouwen zaten die ook allebei hun moeder hebben verloren. Twee vrouwen die haar konden opvangen en die haar verhaal niet alleen begrepen maar die het ook doorleeft hadden. Twee vrouwen voor haar om mee te praten, om haar verhaal mee te delen en om elkaar te kunnen steunen in een gemis dat zo groot is dat je het volgens mij alleen begrijpt als je het zelf hebt meegemaakt.

Tot nu toe was dit persoonlijke verhaal van haar nog niet naar voren gekomen in de eerdere trainingen. Dat waren dagen die veel meer gingen over sales en connectie maken. En op deze dag liet deze dappere vrouw ons zien dat ze de basis van hoe je je een echte connectie maakt met mensen had begrepen. Ze liet ons daar, on the spot zien, hoe het volgen van je intuïtie, haar ingeving die ochtend om te delen, beloond wordt. Hoe jij, als je ‘echt’ durft te zijn, daarvoor beloond wordt. Hoe je alleen kunt verbinden met een ander als je eerst verbonden bent met jezelf.

Deze les was voelbaar. Haar verhaal, haar openheid, maakte dat iedereen in deze training zijn of haar hart opende voor deze dame. Dat een ieder er voor haar wilde zijn. Omdat dat is wat wij mensen doen. Als ons iets kwetsbaars overhandigd wordt, denk maar aan een baby of een puppy of een kuikentje die je vast mag houden, dan gaan we daar voorzichtig en liefdevol mee om. Dat is wat de natuur ons ingeeft. Hun kwetsbaarheid maakt dat we er willen zijn voor de ander. Want van nature zijn wij mensen gericht op liefde en willen wij geliefd worden voor wie we ten diepste zijn.

Ik ben ervan overtuigd, net zoals Brene Brown zo mooi zegt in haar boek ‘de moed van imperfectie, dat we ons alleen geliefd, gewaardeerd en geaccepteerd kunnen voelen als we onszelf echt durven te laten zien aan de ander. Alleen dan, als we dat risico durven te nemen van 100% echtheid, kunnen we het gevoel van echte liefde ervaren.

Dus the choice is yours. Leef jij op naar deze challenge? Ben jij bereid echt jezelf te laten zien, in al jouw verschijningsvormen, om te ervaren of een ander daarvoor open staat? Of de ander jou kan liefhebben, waarderen en accepteren voor wie jij bent. En ben jij bereid te dealen met de situatie op een manier die goed voelt voor jou als het antwoord ‘nee’ blijkt te zijn? Want dat kan natuurlijk ook. En als een ander daar niet mee om kan gaan dan zegt dat meer over die persoon en waar hij/zij zit in zijn proces. Het kan namelijk enorm confronterend zijn voor een ander als jij ervoor kiest jezelf volledig te laten zien. Omdat op energetisch niveau nodig je hen namelijk uit om precies hetzelfde te doen. En de vraag is dan altijd, is die ander er al klaar voor? Weet dat ieder zijn eigen proces heeft en dat alles altijd komt op exact het juiste moment, zowel voor jou en voor de ander.

Dus ik ben benieuwd. Welke inzichten mogen er bij jou ontstaan na het lezen van deze blog? Hoe kijk jij hier tegenaan? Durf jij kwetsbaar te zijn en jouw echte mening te delen met mij of heb jij een andere visie? Ik zou het super vinden als je het met mij wilt delen in de comments hieronder.

Ik wens jou in ieder geval heel veel mooie connecties toe en ik hoop dat deze blog mocht bijdragen en je geïnspireerd heeft om nog meer van de echte jou in deze mooie wereld te zetten.

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij