facebook

Dafne Schippers is toch ook geen coach bij The Voice of Holland

Herken jij dit soort opmerkingen:

“Niemand heeft het 100% naar zijn zin in zijn/haar werk. Misschien heb je wel gewoon te hoge verwachtingen voor jezelf”

“Kijk naar wat er wel is, je bent gezond, je hebt een fijn gezin en een dak boven je hoofd. Wees gewoon gelukkig in plaats van dat je continu meer wilt”

“Ben je niet te streng voor jezelf lieverd, als je gewoon iets rustiger aan doet dan heb je zo je energie weer terug”

Ik hoor heel vaak van vrouwen die ik spreek die niet meer met plezier en energie opstaan om weer aan hun dag te beginnen dat dit het soort opmerkingen zijn die hun partner en hun omgeving hen teruggeven. Deze vrouwen hebben het verlangen om volledig hun hart te gaan volgen. Ze voelen dat ze voor meer geboren zijn dan hoe zij hun leven nu leven. En opmerkingen als deze vanuit hun omgeving die helpen voor even. 

Als jij je herkent in dit scenario dan neem ik je nu graag mee in waarom dit niet werkt voor de lange termijn. Het is namelijk een soort zoethoudertje voor je verstand. Je bedenkt je inderdaad dat je nu ook echt teveel vraagt van jezelf of dat je inderdaad de neiging hebt om streng te zijn voor jezelf of dat je ook blij moet zijn met wat je al wel hebt en dan voel jij je meteen weer beter. Voor even dan. 

De reden dat het geen langetermijneffect heeft deze zoethoudertjes is omdat de ontevredenheid die je voelt niet vanuit je hoofd komt. Deze ontevredenheid is je gevoel wat je feedback geeft. Je gevoel geeft je terug dat hoe jij je leven nu leeft, dat dit niet meer past bij wie jij werkelijk bent of bij wie jij wilt zijn. En daar zit de angel. Dus het probleem oplossen op het niveau van je verstand terwijl het zich afspeelt op het niveau van je gevoel, dat gaat de fix waar jij naar op zoek bent niet brengen. 

Hoe bijzonder ook eigenlijk, dat we advies vragen (soms vraag je het niet en krijg je het gewoon, gevraagd of ongevraagd) van de mensen die dicht bij ons staan. Onze partner, vriendinnen, ouders, collega’s etc. en dat we hun advies ook daadwerkelijk ter harte nemen. Zij kennen ons tenslotte het beste, dus zij zullen het wel weten. Dat is waar we fout gaan. 

Wanneer je advies vraagt aan iemand over een bepaald onderwerp dan wil je naar de juiste persoon toegaan. Je wilt advies vragen aan iemand die zijn/haar al volgt. Iemand die elke dag vol energie opstaat omdat deze persoon zin heeft om aan de dag te beginnen. Iemand die zijn/haar passie al leeft, want dit zijn de mensen die jou zullen aanmoedigen en helpen om hetzelfde pad te gaan bewandelen. Zij kunnen je vertellen wat handige stappen zijn om te doen en wat niet. En let’s be real. Zijn de mensen die jou bovenstaande opmerkingen terug geven zelf ook mensen die vol energie opspringen elke ochtend omdat zij hun hart volgen. Omdat zij van het gebaande pad af durven te wijken en omdat zij een hoge standaard hanteren voor zichzelf en hoe zij hun leven in willen richten?

En niet ten nadele naar hen toe, want wat ze je teruggeven komt vaak vanuit een goed hart en ze willen je graag helpen. Alleen wat er vaak gebeurd is dat ze je advies geven vanuit hun referentiekader, vanuit de standaard die zij hanteren voor zichzelf. En als zij goed gedijen op de veiligheid van een vaste baan, blijven doen wat je al doet en daar beter in worden, terwijl alles in jou verlangt naar iets anders. Naar ontdekken wat je echt wilt doen, naar te gaan DOEN wie je werkelijk BENT en nog meer je hart te gaan volgen dan zijn deze mensen niet de beste raadgevers waar jij je toe kunt wenden.  

Vandaar ook de titel van deze blog, want Dafne Schippers is toch ook geen coach bij The Voice of Holland? We vinden het allemaal hartstikke logisch dat de talenten die daar optreden en die een zangcarrière ambiëren dat die gecoacht worden en advies krijgen van experts op het gebied van muziek. Het gaat er hierbij totaal niet om of Dafne niet het beste voor zou hebben met haar talenten als ze daadwerkelijk een coach zou zijn bij The Voice. Het gaat er ook niet om of ze die mensen echt zou willen leren kennen en dat ze het beste van wat zij allemaal heeft geleerd door zou willen geven aan de zangtalenten die ze zou moeten coachen. Het gaat erom dat als je een zangtalent hebt wat jij wilt ontwikkelen dat jij hoogstwaarschijnlijk liever gecoacht wordt door een Anouk of een Waylon omdat zij weten waar ze het over hebben. Zij bewandelen het pad wat jij ook wilt gaan. Zij weten waar ze het over hebben en daarnaast doen ze ook hun best om het je terug te geven op een manier die voor jou werkt, maar zij zijn de experts. En als jij “star quality” nastreeft dan wil jij je omringen met sterren waar je van kunt leren “how it is done”. Dus wil je een topsporter worden dan is Dafne your girl, maar wil jij de volgende Whitney Houston worden, dan zoek je echt iemand anders als mentor. 

Waarom zou dit anders zijn voor jou? Jij streeft misschien geen carrière in de spotlights na, maar als je niets liever zou willen dan je hart te gaan volgen. Wend je dan, als je tenminste écht geholpen wilt worden, tot mensen die het pad al bewandelen. Deze les geldt voor elk gebied in je leven. Wil jij een ondernemer worden, laat je dan coachen door succesvolle ondernemers. Wil jij advies in de liefde, ga dan te rade bij mensen waarvan jij denkt “zo’n relatie zou ik ook willen hebben”. Je hoeft niet van iedereen feedback aan te nemen, ook niet als ze het ongevraagd geven. Liever niet zelf, zoek zelf je experts op en laat je inspireren, helpen en begeleiden door mensen die al verder zijn dan jou. Als je echte stappen wilt maken waar je blij van wordt tenminste. 

Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaringen rondom dit punt zijn? Hoe ga jij hier op dit moment mee om? Van wie neem jij allemaal advies aan en werkt dat voor je? Ik zou het heel gaaf vinden als je dit zou willen delen in de comments hieronder. 

Liefs, 
Nicole

PS. Wil je niets liever dan ontdekken wat het is dat jij écht wilt gaan zodat jij ook elke dag je passie kunt gaan leven? Maar vind je het lastig om zelf op onderzoek uit te gaan of verzand je snel weer in de waan van je dag na het lezen van een blog als deze? Geef je dan op voor mijn workshop Ready for Change op zaterdag 2 maart as. waarin ik je in 4 uur help ontdekken WAT het is dat jij het liefst wilt doen en HOE je dat kunt gaan doen. Want ik weet zeker dat het ook voor jou is weggelegd om volledig vanuit je hart te gaan leven en werken. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij