facebook

Ben jij nog uit liefde bij je baan?

Ik ben verliefd en dat voelt zo fijn. Als ik mijn hondje Joy tussen de bedrijven door uitlaat en ik in het zonnetje loop en aan het meezingen ben met mijn Spotify playlist dan ben ik helemaal in mijn element. Deze fijne vibe zette mij aan het denken vanmiddag terwijl ik ons rondje liep.. 

Stel nou dat we op dezelfde manier naar ons werk zouden kijken als naar onze relaties. Je hebt ten slotte met alles een relatie in je leven. Met je partner, met de andere mensen in je leven, met je werk, met de factor tijd, met je persoonlijke ontwikkeling, met je geld en ga zo maar door. Het zijn allemaal relaties en ik houd van de metafoor met een romantische relatie omdat deze zo herkenbaar is voor vele mensen. 

Als het gaat om je partner en als je een goede relatie hebt dan ga ik even een aantal aannames doen hier. Dan ga ik ervan uit dat je trots bent wanneer je over jouw vriend/vriendin praat en dat je blij wordt als je aan hem/haar denkt. Ik ga ervan uit dat je ervan geniet wanneer je samen bent en dat je er een goed gevoel van krijgt als je dingen met elkaar doet. Ik doe ook even aanname dat je bij jouw partner bent omdat jij bij hem/haar wilt zijn en niet omdat het de manier is om je hypotheek te betalen of omdat het zorgt voor zekerheid terwijl het eigenlijk niet meer goed voelt. Ik gok (en hoop) dat de meeste mensen het hierover eens zullen zijn?

Het gaat er allemaal om welke standaard jij hanteert voor jezelf in een relatie en wat ik altijd zo bijzonder vind is dat we het in onze persoonlijke relaties logischer vinden dat we een bepaalde standaard hanteren dan wanneer het aankomt op andere gebieden in ons leven. Hoe vaak hoor je tenslotte mensen niet zeggen tegen familieleden, vrienden of collega’s die aan het daten zijn “of ze niet te kritisch zijn”? En soms is dat misschien ook wel zo. Dan richt jij je zo op details of bepaalde plaatjes in je hoofd dat je gevoel letterlijk geen kans krijgt. Maar dat is voer voor een andere blog. 

Het interessante vind ik dat we, wanneer we ons open stellen voor een nieuwe relatie, dat we het heel logisch vinden dat we een bepaalde standaard hanteren. Maar wanneer het om werk gaat is het vaak anders. Terwijl, laten we eerlijk zijn tegen elkaar. Vaak breng je nog meer uren doordeweeks op je werk door dan met de mensen van wie jij het meest houdt. Dus waarom zou jij je standaard niet verhogen als het gaat over je werk? Laten we eens een snelle check doen met elkaar:

  • Ben je trots wanneer je vertelt over dat je doet?
  • Word je er blij van wanneer je aan je huidige werk denkt?
  • Geniet je ervan om op je werk te zijn?
  • Voelt het werk dat je doet goed? 
  • Voelt het als iets dat past bij jou?
  • Doe jij dit werk omdat dit daadwerkelijk is wat jij het liefst WILT doen?
  • Doe jij dit werk puur omdat het een manier is om je hypotheek te betalen?
  • Blijf jij eigenlijk alleen maar bij deze baan omdat het zekerheid biedt?

Hoe scoor jij op dit rijtje? Word jij blij als je naar jouw antwoorden kijkt? Ik hoop het wel, want ik hoop dat jij eenzelfde standaard hanteert voor het werk dat je doet als je zou hanteren voor je persoonlijke relatie(s). Ik hoop dat jij het jezelf gunt om de 40, 32, 28 etc. uren die jij werkt in de week iets te doen wat je echt leuk vindt. Iets waar je blij van wordt en iets wat past bij wie jij werkelijk bent. Dan ga ik voor het gemak vanuit dat jij netjes je uren maakt, terwijl het mij eigenlijk niet zou verbazen als je nog meer uren draait, want mijn volgers zijn vaak ambitieus en werken vaak meer uren dan waar ze voor betaald krijgen. 

De vraag die jij jezelf mag stellen is of jij de lat hoog genoeg legt voor jezelf wanneer het op je werk aan komt? Zit je er nog in omdat jij er in wilt zitten? Ervaar je nog met regelmaat die momenten van even “verliefd zijn” op het werk dat je doet. Gaat je hart soms wat sneller kloppen van hetgeen waar jij voor inzet en ben je trots als je op een feestje vertelt over hoe jij jouw uren vult door de dagen heen? Ik gun je zo om ook je mooiste leven te leven en ik weet dat iets doen dat past bij wie jij werkelijk bent daar een groot aandeel in speelt.  

Ik ben enorm benieuwd wat mijn verhaal bij je oproept en welke ervaringen jij hierover zou willen delen? Je kunt je opmerking in de comments onder deze blog achterlaten en ik lees elke comment en reageer altijd!

PS. Leg jij de lat eigenlijk te laag voor jezelf momenteel en wil jij niets liever dan ook je hart te gaan volgen maar weet je niet wat het is dat jij het liefst wilt doen of hoe jij een overstap als deze maakt? Geef je dan op voor een gratis coachingssessie van 30 minutenwaarin we samen sparren en ik jou help ontdekken wat de volgende acties zijn die jij nu kunt nemen zodat ook jij gaat leven en werken vanuit je hart. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij