facebook

Ben jij bereid om jouw dromen en doelen op te geven of is dit een duidelijke een HELL NO voor jou?

Ik luisterde laatst naar een podcast episode van Tony Robbins. In deze podcast vertelde hij over de zes basis behoeften die wij mensen hebben en die ons drijven en ertoe bewegen om te doen wat we doen. Deze zes basic needs had hij in al zijn jaren van trainen en coachen van duizenden mensen ontdekt. En wat mij het meeste triggerde in zijn podcast was het moment dat hij de woorden uitsprak dat de drijvende kracht van deze basic needs zo sterk is dat mensen bereid zijn om hun doelen en dromen er voor op te offeren. 

Hij vertelde in de podcast dat de zes basisbehoeftes die hij had ontdekt de volgende waren:

  • De behoefte aan zekerheid —> in Tony’s woorden willen wij mensen pijn ervaren en dat dingen fout kunnen gaan voorkomen want teveel pijn of teveel dingen die fout gaan leidt uiteindelijk tot de dood. En dus kiezen we voor zekerheid, voor dat wat we kennen. Dat waarvan we zo goed mogelijk kunnen voorspellen wat het ons zal brengen. 
  • De behoefte aan onzekerheid —> staat voor de behoefte aan variatie, aan continu nieuwe dingen doen. Dit kan een behoefte zijn waardoor je wordt gevoed. 
  • De behoefte aan significantie —> gaat over de behoefte om je uniek te voelen, om eruit te springen of om nodig te zijn en ertoe doen en gezien te willen worden
  • De behoefte aan connectie en liefde —> dit gaat over de behoefte om geliefd te zijn. Om connectie te voelen met anderen en om je te verbinden met anderen. 

Tony gaf aan dat dit de vier basics needs zijn. Vervolgens gaf hij aan dat er nog twee diepere, meer spirituele basisbehoeftes zijn die ons helpen op het gebied van een gevoel van echte voldoening ervaren. Deze needs zijn:

  • De behoefte aan groei —> groei gaat over dat wanneer je persoonlijke ontwikkeling, je business, je carriere of je relatie(s) niet groeien dan sterven ze. Progress equals happiness. Dat is nou eenmaal hoe de natuur gebouwd is. Een bloem of een boom groeit of is al bezig met te sterven. Dat zijn de enige twee smaken die er zijn. 
  • De behoefte aan contribution oftewel een bijdrage doen —> je wilt bijdragen  aan het grote geheel van het leven. Je wilt dingen van betekenis doen voor anderen en een impact maken en je wilt al deze ervaringen graag delen met anderen. 

Dus voila, hier heb je ze. De zes basics needs. En in zijn podcast gaf Tony aan dat ieder mens twee voorkeurs basisbehoeftes heeft die heel belangrijk zijn voor hem of haar. Zo belangrijk dat mensen zelfs bereid zijn om hun dromen, doelen en verlangens ervoor op te geven. En dit zette mij aan het denken. Het zette mij aan het denken over mezelf en mijn voorkeursbehoefte. Ik weet dat groei heel belangrijk is voor mij. Ik wil continu groeien en ontwikkelen. En ik wil ook bijdragen. Ik wil zoveel mogelijk vrouwen inspireren om ook te gaan leven en werken vanuit hun hart. Zodat ook zij alleen nog maar beslissingen gaan nemen waar zij gelukkig van worden. En zekerheid doet mij ook veel. Ik heb grote dromen en toch houdt mijn behoefte aan zekerheid mij soms op de plaats waar ik op dat moment sta. 

Herken jij dit? Als jij echt eerlijk bent tegen jezelf? Weet jij al wat jouw dromen en verlangens zijn? Droom jij van die droomrelatie, je eigen bedrijf, die droombaan of om te leven in het buitenland? Om zo maar wat voorbeelden te noemen. En wat maakt dat je het nu nog niet doet? Welke één of twee of drie basisbehoeftes zorgen ervoor dat je de stap nog niet gemaakt hebt? Wat drijft jou op dit moment om te doen (en te blijven doen) wat je nu doet? Je weet wellicht dat als je echt eerlijk bent tegen jezelf dat je eigenlijk wat anders wilt. Iets wat echt past bij wie jij ten diepste bent. Iets waar je blij van wordt. 

Dit herkende ik ook bij mezelf. Ik heb een groot verlangen naar vrijheid. Een verlangen naar mijn eigen bedrijf uitbouwen en daar succesvol in zijn. Een verlangen om veel vrouwen te inspireren op mijn manier doordat ik dat werk doe wat ik het allerliefste doe. En om dit te kunnen heb ik meer tijd nodig. En daar ineens komt mijn basisbehoefte aan zekerheid de hoek om zeilen. Want hoe kan ik mijn bedrijf runnen op mijn manier terwijl ik mezelf alleen moet onderhouden, een hypotheek heb en ik nog niet voldoende spaargeld heb om het loslaten van mijn vaste job in loondienst (die ik trouwens ook leuk vindt, laat ik dat er wel bij vermelden)? En dus ging ik maar door zoals ik het al deed en bleef ik vier dagen werken in loondienst terwijl ik in de andere dagen en avonden bouwde aan mijn bedrijf.

Tot ik deze podcast hoorde en ik mij besefte dat ik een groot verlangen op gaf voor mijn één van mijn basic needs. Voor mijn behoefte aan zekerheid. En dit zette mij aan het denken en ik hoop dat ik jou ook aan het denken mag zetten met mijn verhaal. Want dit leven is gemaakt om te genieten, om volop te ervaren en om te doen waar je blij van wordt. En niet om je dromen, doelen en verlangens in de ijskast te laten zetten doordat jouw basic needs het overnemen. Dus weet dat ik hiermee niet mijn basisbehoefte aan zekerheid veroordeel, net zoals jij jouw basics needs niet hoeft te veroordelen. Het gaat mij juist om het vinden van een manier waarop ik mijn doelen en dromen realiseer terwijl ik ook rekening houdt met dat wat mij drijft en in vele situaties ook veilig houdt. Onder andere mijn behoefte aan zekerheid. 

Dus wat kan je dan doen als jij jezelf hier op betrapt? Als jouw basic needs het behalen van je wensen en verlangens in de weg staan. Grote doelen behaal je nog altijd door vele kleine stappen te zetten. Dus ga kijken naar wat de eerstvolgende logische stap is die je nu kunt nemen die do-able voelt voor jou. 

Mijn eerste gedachte was dat ik het liefste een som geld zou lenen en volop de tijd zou hebben voor mijn droom, mijn eigen business groot maken. Mijn grootste verlangen. Maar mijn behoefte aan zekerheid krijgt zo’n error bij dat idee dat ik er spontaan van in de kramp schiet. Dus dat is niet mijn eerstvolgende logische stap. Maar wat dan wel? Een eerstvolgende logische stap is om meer tijd te creëren en daarom ga ik vanaf juli naar drie dagen werken in loondienst toe ipv. Kan ik dan met wat ik verdien in loondienst al mijn rekeningen betalen? Nee. Zal er dus extra omzet uit mijn business moeten komen wil het werken voor mij? Ja. Geloof ik dat dit gaat lukken? Ja. Weet ik al hoe exact? Nee, niet volledig. Maar ik heb een geweldige werkgever die met mij meedenkt, ik werk met briljante business coaches en veel inspirerende ondernemers samen dus ik vertrouw erop dat alle acties die ik in ga zetten hun vruchten af zullen werpen.

En dat is mijn next step. Spannend? Jazeker. Onoverkomelijk spannend? Nee. 

Dus nu rest mij alleen nog de vraag wat jij gaat doen? Welke stap ga jij zetten om jouw dromen waar te maken? En hoe laat jij jouw basic needs voor je werken in plaats van tegen je? Ik heb ondertussen voldoende vrouwen gecoacht en geholpen om hun hart te gaan volgen dat ik weet dat het kan. Ik weet dat ook jij jouw hart achterna kunt gaan net zoals een ieder ander, zelfs als je nu nog niet weet hoe of wat het is dat jouw hart het liefst zou willen doen. Wil je hierover gratis 30 minuten sparren met mij? Geef je dan op voor een gratis call met mij. Een call waarin ik jou beloofd twee praktische tips geef om jouw next steps op weg naar jouw dromen te bepalen. Want zeg nou zelf.. Dit leven is toch te kostbaar om niet ten volle te benutten? 

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie op deze blog. Super leuk als jij deze hier zou willen delen. Dankjewel alvast en ik zal de link naar de podcast hieronder plaatsen mocht je deze zelf willen beluisteren:

Link podcast episode Tony Robbins

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij