facebook

Als je niet weet wat het is dat jij écht wilt doen dan heb je er nog niet over nagedacht

Oké oké, ik weet dat de titel een beetje ongenuanceerd is maar als je dit nu leest dan heeft deze stelling wel je aandacht getrokken. En dat is mooi want ik heb een super waardevol inzicht wat ik met je wil delen en wat je gaat helpen om WEL écht erachter te gaan komen wat het dat jij het liefst wilt doen. Ik luisterde afgelopen week een podcast episode van Thijs Lindhout met Michael Pilarczyk als gastspreker. Je vind de link onderaan deze blog. In deze episode gaf Michael aan dat als mensen nog niet weten wat het is dat ze het liefst willen doen, dat ze er nog niet écht over nagedacht hadden. 

Dit vond ik zo’n briljant inzicht want er zit veel waarheid in mijn ogen. Hoe vaak gun jij jezelf de tijd om écht na te denken over wat het is dat jij het liefst wilt doen? En dan heb ik het over denken hè. Ik heb het niet over piekeren of verzanden in allerlei worstcase scenario’s maar ik heb het over echt nadenken. Want dat is vaak wat er gebeurd toch? Laten we eerst bij het begin beginnen. Als jij jezelf met regelmaat de vraag stelt “Is dit het nou écht voor mij?” dan weten jij en ik allebei dat het antwoord op deze vraag een NEE is voor jou. Want als wat je nu deed het echt was dan zou de vraag niet eens in je opkomen. Believe me 🙂

Dus wat er vaak gebeurd en corrigeer me if I’m wrong, is dat jij jezelf gaat afvragen wat wil ik dan wel. Misschien komt er meteen wat naar boven bij je dan en misschien ook niet. Stel er komt een idee naar boven en je denkt “Ik zou het liefst een klein hotelletje in Italië starten” dan is het super dat er een idee en een verlangen is. Maar hoe vaak gebeurd het niet dat vervolgens de stem van je ego voorbij komt die al die worst case scenario’s en alle redenen waarom dit niet voor jou is weggelegd met je gaat delen. Je hoofd staat AAN, alleen het is geen effectieve AAN. Het is 100% vanuit angst redeneren, het is de stem van je ego die je veilig wilt houden en die het idee dat jij uit de welbekende comfort zone gaat stappen maar wat eng vindt. 

En het is okay dat deze stem er is. Hij zorgt ervoor dat je niet in 7 sloten tegelijk springt en dat je zonder een plan alles opzegt en gaat om straks te beseffen dat het op die manier inderdaad niet werkt voor jou. Maar het is niet okay als je deze stem de leiding in je leven laat nemen. Ik gun je zoveel meer dan dat je alleen maar beslissingen vanuit angst neemt want dan kan je nooit je grootste potentieel gaan leven. Want dat kan alleen gebeuren als jij je laat leiden door de stem van je ziel. Als dat te soft of te zweverig voor je klinkt dan noem het de stem van wie je werkelijk bent of noem het je verlangen. Want het stemmetje in jou wat verlangt naar meer dan dit, dat weet dat er meer mogelijk is voor jou dat is jouw verlangen. Je verlangen wordt gedreven door liefde, hoop, kansen en door alle mogelijkheden die er zijn en dat lieve jij, is DE STEM waar je naar wilt luisteren. 

Dus gaan we weer een paar alinea’s terug. Heb je al weleens de tijd genomen om écht na te denken over de vraag wat het is dat je écht wilt doen. Niet piekeren en al die doemscenario’s de ruimte geven maar jezelf de tijd gunnen om stil te staan bij waar je allemaal blij van wordt. Jij kent jezelf namelijk zo goed, het is niet voor niet dat elke coach of psycholoog zegt dat de antwoorden al lang in je zitten, je moet ze alleen gaan zien. En dit vraagt toewijding, inspanning en effort. Want een ander gaat de vraag niet voor jou kunnen beantwoorden, dat kan alleen jij. Want jij leeft al zoveel-en-veel jaar met jou dat alle antwoorden letterlijk IN jou zitten.


Hoe doe je dat nou?

Als je zin hebt in wat soulsearching en als je bereid bent om hier de tijd voor te nemen dan is het niet zo moeilijk:

  • Neem allereerst eens de tijd om alles op te schrijven wat je leuk vindt en waar je écht blij van wordt. Mogen hobby’s en allerlei andere privé dingen en activiteiten zijn maar ook dingen die je nu in je werk doet of hebt gedaan in het verleden.
  • Schrijf ook eens op wat je niet (meer) leuk vindt om te doen omdat je er niet blij van wordt, ook als je het nu nog wel doet. Kan zowel zakelijk als privé zijn.
  • Schrijf ook eens drie momenten op waarop jij je ultiem gelukkig voelde, zowel drie  voor privé als voor je carrière so far. Stel jezelf vervolgens de vraag wat de dingen/elementen waren die je terug vond op deze geluksmomenten waardoor er zoveel positieve energie van kreeg.

Gun jezelf de tijd voor deze oefeningen. Kom er steeds weer op terug. Ga er een paar uur voor zitten, leg het daarna weg en pak het er de volgende dag bij en vul je antwoorden aan of werk ze bij. Als je dit een aantal keren hebt gedaan dan ga je hoogstwaarschijnlijk dat er zich een lijn gaat ontwikkelen in de dingen die je leuk vindt en waar je blij van wordt. Dit zijn vervolgens interessante punten om verder mee te gaan. 

Mijn boodschap voor jou in deze blog: neem de tijd, ga op ontdekkingstocht met jezelf en ontdek wat het is waar jij blij van wordt en waar jij dus meer mee wilt gaan doen. Dat is stap één. En na deze eerste stap kan je gaan ontdekken hoe je dit terug zou willen laten komen in je werk en op welke manier en in welke vorm. Maar dat is pas een volgende stap. Het begint met terug gaan naar de basis en écht gaan nadenken over wat het is dat jij leuk vindt om te doen en wat de dingen zijn waar jij blij van wordt.

Ik wens je veel plezier en succes met deze oefening en ik hoop dat dit je nieuwe inzichten mag geven. Ik ben super benieuwd naar jouw ervaringen en ik zou het leuk vinden als je deze met mij wilt delen in de comments onder deze blog.

PS. Wil je niets liever dan ontdekken wat het is dat jij écht wilt gaan zodat jij ook elke dag je passie kunt gaan leven? Maar vind je het lastig om zelf op onderzoek uit te gaan of verzand je snel weer in de waan van je dag na het lezen van een blog als deze? Geef je dan op voor mijn workshop Ready for Change op zaterdag 24 november as. waarin ik je in 4 uur help ontdekken wat het is dat jij het liefst wilt doen en hoe je dat kunt gaan doen. Want ik weet zeker dat het ook voor jou is weggelegd om volledig vanuit je hart te gaan leven en werken. 

PPS. Hier vind je de Podcast Episode van Thijs Lindhout en Michael Pilarczyk. Definitely een aanrader?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij