facebook

Waarom het zoveel moeite kost om je gedachtenpatroon te veranderen

“Maar Nicole, jij zegt altijd dat je de relatie met je gevoel de belangrijkste relatie in je leven moet maken en dat je moet gaan voor wat goed voelt. Ik doe vaak de oefeningen die je mij geeft om mijn mindset te veranderen, ze werken en ik zie de effecten ervan verschijnen in mijn leven. Maar ik vind het wel moeilijk om elke keer weer deze oefeningen te doen, vooral op de momenten dat ik mij niet goed voel, ze met tegenzin doen dat voelt ook niet goed. Hoe zit dat nou?”. 

Dat is de vraag die ik vorige week kreeg van één van mijn cliënten. Wellicht herken jij deze vraag ook. Je weet dat je goed voelen belangrijk is. Je kent allerlei oefeningen die je kunt doen als affirmaties, een ochtendritueel, meditatie, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, belemmerende overtuigingen ombuigen, lichaamswerk, wandelen, inspirerende boeken lezen en spirituele leraren volgen, yoga etc. Allemaal oefeningen die je kunt doen waardoor jij je weer beter gaat voelen. Je doet dit soort oefeningen een aantal dagen (misschien wel weken) trouw achter elkaar waardoor jij vervolgens beter voelt. Je merkt dat het werkt. Als resultante hiervan word jij je steeds meer bewust van de momenten dat jij niet lekker in je vel zit. Dit zijn juist die momenten dat je zo’n oefening in zou kunnen zetten en het laatste waar je zin in hebt op dat moment is exact dat. Dat is de mindfuck waar velen vaak op stranden. Laat me je uitleggen hoe dit werkt. 

Het moment dat jij je niet lekker in je vel zit en je gaat onderzoeken welke gedachten actief zijn in je mind dan zal je zien dat je in een negatieve (ik noem het liever niet-helpende) gedachtenloop zit. De ene niet helpende gedachte trekt de volgende aan en vervolgens trekt die gedachte weer een nieuwe niet-helpende gedachte aan. Dit is wat we een neerwaartse gedachtenspiraal noemen. Dit principe kan op twee manieren uitgelegd worden.  

Het kan uitgelegd worden op wetenschappelijke wijze. Namelijk dat het Reticulair Activatie Systeem (RAS) in je hersenen, wat als filter fungeert en aangedreven wordt door onze focus alleen datgeen aan prikkels laat binnenkomen bij jou wat matcht met de gedachten waar jij op focust. We kunnen het ook uitleggen aan de hand van de wet van aantrekking. Namelijk dat jij altijd meer te zien krijgt van dat waar jij op focust. In beide visies is daarentegen wel één overeenkomstig punt te ontdekken: FOCUS is de bepalende kracht in wat het is waar jij meer van te zien krijgt in jouw realiteit.   

Het moment dat jij niet lekker in je vel is het superlogisch dat je meer gedachten aantrekt die zich op dat lage energie bevinden en die jou dus ook daar houden. Dat is nou eenmaal hoe de wet van aantrekking en hoe onze hersenen werken. Je zult dus bewust focus in moeten zetten als tool om deze gedachtengang te veranderen. Wanneer je vervolgens besluit op iets positiefs te gaan focussen dan voelt dat heel tegennatuurlijk voor je. Want je zit in een negatieve vibe en jouw systeem is erop gericht om meer van hetzelfde aan te willen trekken. Dat is nou eenmaal hoe het is ingericht.  

Waarom zou je dan een positieve focus inzetten je er allebehalve zin in hebt op dat moment? Omdat je weet wat het je oplevert! Omdat je weet dat er niets is dat belangrijker is dan dat jij je goed voelt. Alles wat jij wilt hebben in je leven en alles waar jij van droomt te bereiken dat streef jij na vanuit het idee dat jij je beter gaat voelen als dat er is. Juist door je nu al goed te voelen nodig je alles uit om naar je toe te komen. Ook dit verschijnsel kan zowel wetenschappelijk als via de wet van aantrekking uitgelegd worden. 

Weet dat het, vooral wanneer je net begint met je mindset te veranderen, vaak tegennatuurlijk zal voelen om je focus te herrichten. De wet van aantrekking of je huidige realiteit houdt je onbewust de gedachtenloop waar je nu in zit op gang. Tot het moment dat jij besluit dat jij verantwoordelijk bent voor hoe jij je voelt. Niemand anders, alleen jij. Het moment dat jij je bewust wordt van het feit dat die niet-helpende gedachtenstroom helemaal niet comfortabel voelt, dat is het moment dat jij wakker bent en dat jij de richting van je gedachten kunt gaan veranderen.  

Om dat te kunnen doen heb jij een geweldige mooie tool meegekregen bij je geboorte. Namelijk FOCUS. Jij kiest waar jij jouw aandacht op richt. Niemand anders kan jou ooit beletten om te denken wat jij wilt denken, jij bent zelf 100% baas in je eigen hoofd. Loslaten doe je door iets anders vast te pakken. Wil jij een niet helpende gedachtenspiraal loslaten? Word je dan bewust van het moment dat je erin zit en kies ervoor om BEWUST te gaan FOCUSSEN op iets anders. Ben je geïrriteerd over hoe iemand tegen je doet? Focus dan bewust op de dingen die je waardeert in die persoon. Lukt dat je niet op dat moment omdat de gedachtengang rondom die persoon te lang te sterk gefocust is op wat je niet fijn vond? FOCUS dan op een totaal ander onderwerp. Een onderwerp waar je wel blij van wordt op dit moment, waar je wel waardering voor voelt.  

Moet jij je dan niet suf analyseren over waarom die persoon doet wat hij of zij doet en wat het effect daarvan is voor jou etc.? Of over of deze baan het wel voor je is etc.? NEE! Maar hoe moet dat dan als jij het loslaat?  

Wanneer je weet dat jij verantwoordelijk bent voor alles wat er gebeurd in jouw realiteit en dat jij altijd meer krijgt van dat waar jij op focust. Dan is het logisch dat je door meer aandacht te geven aan dat wat niet lekker loopt je meer bewijs hiervan gaat zien hiervan in jouw realiteit. Maar wanneer jij je gedachten gaat focussen op waar je wel blij van wordt, dan ga je hier meer van zien in je realiteit. Hoe meer je hiervan ziet, hoe positiever jouw gedachtengang wordt. Tot het moment dat je in die opwaartse spiraal komt en je erachter komt dat de quote “thought become things” werkt zowel op de min als op de plus.  

Maak van jouw vermogen om te focussen, om zelf te kiezen welke gedachten jij denkt, de grootste verrijking in je leven. Het is het grootse cadeau dat eenieder voor ons heeft mee gekregen toen je hier ter wereld kwam. De keus is aan jou wanneer jij het gaat uitpakken en gebruiken om jouw mooiste leven te creëren.  

Ik ben enorm benieuwd wat deze blog voor je doet en wat je hier uithaalt voor jezelf. Superleuk als je het mij wilt laten weten. 

PS. Wil jij jouw gedachtenpatroon veranderen, maar weet je niet hoe of schiet je elke keer weer terug in die oude valkuilen. Laat mij je daar dan bij helpen. Reageer op deze blog met JA in de comments en ik neem contact met je op om gratis sessie van 30 minuten in te plannen. 

4 Reacties

 1. Tonnie
  • NicoleEngels

   Het is een uitdaging inderdaad maar kan gelukkig wel!

   Antwoord
   • Aag

    wat als Focussen gewoon niet lukt?! door o.a. brainfog

    Antwoord
    • NicoleEngels

     Beste Aag,

     Allereerst heel vervelend dat je brainfog ervaart. In de medische kant van deze aandoening ben ik niet gespecialiseerd. Dus hiervoor zou ik een expert op dat vlak raadplegen. Ik kan me wel voorstellen dat het interessant kan zijn om jezelf continu te helpen herinneren je gedachten te her-richten. Dus wellicht helpt het ophangen van briefjes in huis en het plaatsen van reminders in je telefoon en computer wel. Reminders als “Waar ben ik blij en dankbaar voor in mijn leven?” en “Wat gaat er goed momenteel?” en “Wat geeft mij een fijn gevoel en hoe kan ik daar meer van doen?”. Als deze vraag je continu wordt aangeboden dan wordt je focus al her-richt elke keer dat je erbij stil staat. Ook kan jij jezelf vaker de vraag stellen “Waarom ben ik zo enorm goed in mijn focus richten op positieve aspecten in elke situatie?” of de vraag “Waarom heb ik altijd zoveel helderheid in mijn hoofd?”. Je onderbewustzijn houdt er enorm van om vragen te beantwoorden, dus dan zou ik het de vragen voorschotelen die jou helpen in de identiteit te stappen van de versie van jou die je graag wilt zijn. Ik hoop dat dit helpt!

     Liefs,
     Nicole

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij