facebook

Van de één op de andere dag liet ze niets meer van zich horen

Ze was een goede vriendin van mij en van de een op de andere dag liet ze niets meer van zich horen. Deze situatie speelde een aantal jaar geleden en het verliezen van deze vriendschap heeft mij destijds veel verdriet bezorgd. Ik heb met regelmaat onze laatste gesprekken opnieuw afgespeeld in mijn hoofd, heb ik toen dingen gedaan of gezegd die verkeerd gevallen zijn? Ik kon niets bedenken.

Dus heb ik haar gebeld, geappt, gemaild maar geen reactie. Ik ben zelfs een keer naar haar toe gereden, ze was niet thuis en heb toen een kaartje door de brievenbus gegooid om haar te laten weten dat ik was geweest. En nog geen antwoord. Ik vond het maar moeilijk om deze situatie los te laten, omdat ik het zo niet begreep. Ik vroeg me continu af wat er nou gebeurd was. Tot een andere goede vriendin, met wie ik de situatie gedeeld had, de magische woorden uitsprak “Geen antwoord is ook een antwoord”. 

Die opmerking was raak. Dat was waar ’t m in zat. Al die tijd dat mijn vriendin niet reageerde, reageerde ze toch. Elke keer dat ze niet reageerde liet ze mij merken dat ze geen contact meer wilde. Ik kon het alleen niet horen. De reden dat ik het niet kon horen is de volgende: het zou nooit mijn manier zijn om van de één op de andere dag nooit meer iets te laten horen. Die manier van communicatie werkt niet voor mij en dus kon ik er niet mee om gaan toen mijn vriendin dit bij mij deed. 

Wellicht herken je dit wel. Mensen in je omgeving, misschien zelfs mensen waar je veel van houdt, die op een andere manier omgaan met jou zoals jij zelf met mensen omgaat. Ik hoor het zo vaak terug bij mijn cliënten namelijk. Wellicht herken je ook het verdriet, het onbegrip, de boosheid of welke andere negatieve emotie dit gedrag oproept in jou. Wellicht herken je dan ook het gevoel dat ik had.

Het gevoel van het niet kunnen begrijpen. Er niet bij kunnen met je hoofd dat iemand er zo anders in kan staan. Weet dan dat dit niets met kunnen te maken heeft. Het heeft alles te maken met willen. Je wilt het eigenlijk niet begrijpen. Want als je het zou begrijpen, dan zou je er misschien zelfs wel begrip voor op kunnen brengen en geef je nog het signaal af dat je oké bent met wat er gebeurd, terwijl dit echt niet het geval is.

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik je snap. Ik snap dat je het niet eens wilt begrijpen. Alles in je zegt namelijk dat dit niet de manier is hoe je met mensen of met situaties om gaat. En dat is oké. Wat alleen niet oké is dat jij elke keer negatieve emotie voelt wanneer jij je aandacht geeft aan het gedrag van de ander waar jij niet achter kunt staan. Want hoe slechter jij je voelt over dit contact, hoe meer gedragingen jij gaat zien bij de ander om je slecht over te voelen. Dat is nou eenmaal hoe het werkt.

Ik ben een heilige believer van het feit dat je gevoel je interne tomtom is. Je gevoel geeft je aan of dat waar jij nu op focust in lijn ligt met wie jij werkelijk bent. Negatieve emoties zijn altijd een indicatie dat jij gedachten hebt over mensen of situaties die niet in lijn liggen met wie jij werkelijk bent. And guess what?! Door deze focus zet jij jezelf op om meer van hetzelfde te ontvangen en dat is niet wat je wilt.

Maar hoe ga je dan om met situaties als deze? Situaties waarin het tergend is om te zien dat het gedrag van mensen in je omgeving zo haaks staat op jouw normen en waarden. Dit is waar je mindset om de hoek komt. Dit is waar jij besluit dat je anders naar deze situaties gaat kijken. Je negatieve emoties fungeren als je navigatie en ze hebben je verteld dat je van koers raakt en dus kan jij nu bewust besluiten om bij te sturen. Waarom? Omdat er niets belangrijker is in dit leven dat jij je ten alle tijden zo gelukkig mogelijk voelt. Punt!

Wat heb ik gedaan in mijn situatie? Ik heb besloten te accepteren dat mijn vriendin een andere keuze heeft gemaakt. Ik heb besloten dat ik mij goed wil voelen elke keer als ik aan haar denk en dus heb ik ervoor gekozen dat ik vanuit liefde en positiviteit wil terugkijken op onze vriendschap. Hoe doe je dat dan? Dat was oefenen.

Het betekende dat ik altijd positief heb gepraat over onze vriendschap met anderen. Het betekent dat ik voor mezelf heel bewust heb stil gestaan bij alle leuke momenten die er waren. Ik heb letterlijk opgeschreven hoeveel plezier deze momenten mij hebben gegeven. Het betekent ook dat ik mezelf heb vergeven. Voor elke foute, onhandig geformuleerde opmerking/actie die ik gedaan zou kunnen hebben waardoor het fout is gegaan voor haar. Als er iets verkeerd is gevallen bij haar, dan weet ik dat ik dit niet bewust heb gedaan en dus ben ik oké met hoe ik het heb gedaan. En eerlijk, als ik nu schrijf over deze situatie dan voelt het neutraal. Ik ben oké met het feit dat we elkaar niet meer spreken, maar de waardering gericht op alles wat er wel was die overheerst. 

Maar hoe doe je dit dan als mensen nog in je leven zijn? Want in mijn geval is het contact er niet meer. Maar wat nou als het iemand is die je dagelijks of met regelmaat ziet en die je niet kwijt wilt in je leven? Ook daar komt je mindset om de hoek. Je besluit dat het oké is dat iemand de dingen doet op zijn of haar manier. Het zou de jouwe niet zijn, maar je hoeft iemand niet te heropvoeden. Zeker niet als ze volwassen zijn, hun opvoeding die hebben ze tenslotte al gehad.

Je kunt mensen wel teruggeven wat hun gedrag met jou doet en wat voor jou beter zou werken. Of ze dat willen, die keuze is aan hen. Maar dan heb jij in ieder geval wel je feedback gegeven. Hoe geef je die feedback dan op juiste wijze? Dat is iets wat je kan leren. Dat is voer voor een nieuwe blog of eerder nog voor een workshop. Want goede feedback geven, dat is een kunst op zich. Een kunst die ik tegenwoordig versta, maar wat ook niet altijd het geval is geweest. 

Raakt deze blog je omdat er mensen in jouw omgeving zijn die je graag van feedback zou voorzien, maar je weet niet hoe. Of heb je situaties als deze waarin nu de negatieve emotie voor jou overheerst maar wil je dit veranderen? Geef je dan op voor een gratis sessie en laat mij een half uur jouw coach zijn en je zult zien dat we meer resultaat behalen in ons gesprek dan jij nu waarschijnlijk verwacht. Als je graag wilt delen wat mijn verhaal met jou heeft gedaan, laat dan je reactie achter in de comments hieronder. 

Geloof jij ook in de bizarre kracht van je mindset en spreekt het jou aan om een hele dag geinspireerd te worden rondom dit thema Mindset? Geef je dan op voor Het Next Level Mindset event. Het is mijn doel om dit event te vullen met allemaal gemotiveerde mensen die continu willen blijven groeien. Mensen voor wie het logisch is dat je jezelf altijd blijft ontwikkelen. De huidige earlybirdprijs voor het event bedraagt € 97,-.  

Aan het einde van deze dag begrijp jij nog beter hoe je mind werkt waardoor je meer begrip kunt opbrengen voor jezelf wat ervoor zorgt dat alles wat je wilt creëren gemakkelijker gaat. Ook geef ik je een aantal mega praktische tools mee die jij per direct kunt gaan implementeren om je mindset nog meer vóór jou te gaan laten werken. Zodat je met meer gemak en effectiviteit datgeen voor elkaar gaat krijgen wat jij écht wilt. Of het nou gaat om werkdoelen, gelddoelen, relaties, spanningsklachten of welk ander vlak dan ook. Dit stappenplan werkt, mits je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Ik hoop je dan te zien!

Boek direct jouw plaats voor het event!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij