facebook

Het gevaar van conclusies trekken op basis van je huidige situatie

“Dit is één van mijn grootste lessen van de afgelopen 3 jaar” hoorde ik mezelf zeggen in het telefoongesprek wat ik vanmiddag voerde met een oud-collega. Deze collega en ik hadden elkaar een jaar niet gesproken en uiteraard begint het gesprek dan altijd met volop bijpraten. Hij heeft een nieuwe baan gevonden als CEO bij een grote organisatie en ik had hem benaderd om de mogelijkheden tot samenwerken te onderzoeken. Hij vertelde mij hoe zijn afgelopen jaar is geweest en vervolgens was het mijn beurt. 

Terwijl ik aan het vertellen was hoor ik mijzelf de bovenstaande woorden zeggen. En natuurlijk ga ik met je delen wat dan die grote les was voor mij. Toen ik nog in loondienst was had ik met regelmaat momenten dat ik aan het fantaseren was over mijn toekomstplaatje. Een eigen bedrijf was dan altijd het beeld dat ik voor me zag. Maar de vraag die ik mijzelf zo vaak gesteld heb en die ik ook vele malen heb besproken met mijn omgeving is “Zou ik wel zoveel alleen kunnen en willen werken want ik houd er zo van om met een team samen te werken?”. Dit is één van mijn grootste onzekerheden geweest in de opstart naar mijn eigen bedrijf. Als je dit herkent, investeer dan zeker nog even in deze blog, want mijn grootste les kan ook voor jou extreem waardevol zijn. 

In mijn werk als trainer en coach genoot ik van het werken in teamverband. Ik kreeg volop de ruimte om mijn eigen ding te doen en tegelijkertijd waren er altijd mensen om mee te sparren. Ik deelde lief en leed met een aantal van mijn collega’s. De momenten dat ik het niet naar mijn zin had in mijn werk waren het vaak mijn collega’s en deelnemers die maakten dat ik toch met plezier ernaartoe ging. Het idee dat dit weg zou vallen. Het idee dat ik geen manager meer zou hebben om mee te overleggen. En ook het idee dat ik die collega’s en de support van een manager zou missen als ik voor mezelf werkte en de dingen tegen zouden zitten. Deze ideeën gaven mij spanningen. Ik las met regelmaat dat het ondernemen zo eenzaam kan zijn. En dat was nou net datgene wat mij totaal niet aansprak. Dus heb ik enorm lang getwijfeld en niet gedacht dat ik het type om te ondernemen zou zijn. 

Door de jaren heen ben ik gegroeid in mijn expertise als trainer en coach. Ik werd steeds sterker en ik kwam op dat punt dat ik een nieuwe stap wilde maken. Een leidinggevende functie ambieerde ik niet, doorgroeien in het bedrijfsleven sprak me niet aan, maar dat verlangen naar mijn eigen bedrijf bleef trekken en dus heb ik die stap gemaakt. Die grote openbaring waar ik het over had was de volgende: alle angsten die ik mijzelf heb lopen vertellen over mij ‘eenzaam voelen, kan ik wel zelf beslissingen nemen, ga ik de mensen niet missen’. Geen van die onzekerheden is uitgekomen. 

Ik weet nu hoe het ondernemen werkt en ik vind het heerlijk om mijn eigen pad te bewandelen. Ik heb eigenlijk als vanzelf een nieuw netwerk van ondernemersvrienden opgebouwd (wat bijzonder is, want ik beschouw mezelf niet per se als een netwerker), dus er zijn altijd mensen bij wie ik altijd terecht kan met mijn vragen of als ik het even niet weet. Over het algemeen vind ik het heerlijk om op mezelf te zijn en ik vind het zelfs leuk om volledig mijn eigen keuzes te mogen maken. 

Dus wat is nou de les die je hieruit mee kunt nemen voor jezelf: Maak geen conclusies gebaseerd op het leven wat je nu leidt. Je denkt wellicht dat je niet zonder bepaalde dingen kunt als zekerheid, mensen om mee samen te werken, een bepaalde relatie, een x-bedrag op je spaarrekening etc. Maar dit zijn vaak maar gedachten. Het zijn ideeën die jij jouw eigen waarheid hebt gemaakt in je hoofd en je bent erin gaan geloven, maar de echte test zit ‘m altijd in de ervaring. 

Dus baseer jouw toekomstplaatje op je verlangen, op dat wat jij het liefst zou willen voor jou. Sta jezelf toe om te dromen. En laat het realisme van wat nu is en wat jij nu gewend bent je niet tegen houden. Ik zeg daarmee niet dat je elke vorm van realiteit overboord moet gooien, natuurlijk moet er wel brood op de plank komen bijvoorbeeld. Maar je laten leiden door je huidige onzekerheden die horen bij de persoon die jij nu bent is niet het recept om connectie te kunnen maken met de versie van jou die het leven leeft waar jij naar verlangt. 

Je kunt namelijk zoveel meer dan je nu zelf denkt. Over het algemeen kunnen we allemaal veel meer dan we zelf denken. De nummer 1 voorwaarde om je wensen dromen te realiseren is om vaker connectie te maken met het verhaal dat jij zou willen leven dan je aandacht richten op hoe het nu is.

Is dat makkelijk? Ja en Nee. Als je weet hoe je elke keer weer connectie kunt maken met je nieuwe verhaal dan is het makkelijk en heb jij de JA te pakken. De discipline en drive opbrengen om dit continu weer te doen, terwijl het leven dat je nu leeft wellicht niet matcht met wat je zou willen, dat kan zorgen voor de NEE. Je mindset trainen vraagt oefening. Het vraagt toewijding, discipline en doorzettingsvermogen. Net zoals je vele herhalingen nodig hebt tijdens het sporten om je lichamelijke spieren te gaan zien, heb je vele herhaling met het bewust richten van je mind nodig om nieuwe hersenverbindingen te zien. Oftewel een nieuwe manier van denken te ontwikkelen. 

– Wil jij leren hoe jij kunt ontdekken wat het is dat jij het liefst zou willen voor jou?

– Wil jij leren hoe jij (nu nog) spannende keuzes durft te gaan maken voor jezelf?

– Wil jij leren hoe jij om kunt gaan met de belemmerende overtuigingen die jij tegen komt op 
  weg naar het realiseren van jouw droomdoelen?

– Wil jij leren hoe jij DE NEXT LEVEL MINDSET creëert die jou gaat helpen je persoonlijke en/of zakelijke doelen te realiseren?

– En lijkt het je leuk om dit samen met mij en groep enthousiaste en positieve like-minded mensen te doen?

Geef je dan op voor het Next Level Mindset Event op zaterdag 5 oktober as. Deze dag staat volledig in het teken van: je mindset leren veranderen, inspiratie, kennis opdoen, wat jij écht wilt, verbinding en een actieplan waar je mee naar huis gaat. Daarnaast is deze dag ook nog eens volledig verzorgd met heerlijke hapjes, lunch en drankjes. De earlybird prijs van € 97,- geldt nog steeds, dus ik zou zeggen waar wacht je nog op? 

Een hele dag inspiratie, mijn beste tools ontvangen en je mind écht leren begrijpen. Plus de kans een nieuwe groep gelijkgestemde mensen te ontmoeten terwijl je allemaal dezelfde drive hebt om te gaan voor wat je écht wilt. En dit voor een minimale investering. Je snapt nu ongetwijfeld waarom ik zo enorm excited ben, want mooier dan dit wordt het niet toch? Je kunt je hier opgeven voor deze dag.

Ik zou het super leuk vinden je dan te ontmoeten!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij