facebook

3 tips om te zorgen dat jouw verleden NIET de beste voorspeller voor jouw toekomst wordt

Ben jij ook weleens bang dat ervaringen uit het verleden zichzelf zullen blijven herhalen? Dan is deze blog voor jou!

Momenteel zit ik persoonlijk in een situatie die ik als lastig ervaar. Ik heb een heftige woordenwisseling gehad met een vriendin waar ik veel van houd en we hebben afgesproken dat we hier einde deze week over in gesprek gaan met elkaar. Zelf had ik dit liever al eerder gedaan omdat ik houd van harmonie en conflicten die los ik het liefst zo snel mogelijk op, maar we liepen vast in ons gesprek en het werkt voor haar beter om wat extra tijd te hebben en dat wil ik graag respecteren. Aangezien het gaat om iemand die heel belangrijk voor mij is houd dit mij veel bezig en dat op sommige momenten roept het ook onzekerheid bij mij op want ik wil héél graag dat het weer helemaal goed komt tussen ons. 

Wat interessant is, is dat ik één maal eerder een soortgelijke situatie heb meegemaakt en de uitkomst van die situatie was dat die toenmalige vriendin er niet meer op terug gekomen is en vanaf dat moment nooit meer iets van zich heeft laten horen. Ik heb toen meerdere pogingen ondernomen om alsnog contact te zoeken met haar en uiteindelijk is dit alles op niets uitgelopen. Dus je kunt je misschien wel voorstellen dat een situatie als deze ook veel “oude onzekerheid” bij mij naar boven brengt. En het laatste dat ik wil is een herhaling van zetten. 

Gisteren had ik een coachings sessie met een dame die een soortgelijke situatie ervaart alleen dan op het gebied van werk. Ze is herstellende van een burn-out en ze is momenteel weer 4,5 dag aan het werk. Ze weet heel goed in welk vak ze het liefst aan de slag zou gaan als ze eerlijk is tegen zichzelf en vlak voordat ze uitgevallen is op haar werk heeft ze al een aantal sollicitaties gedaan in dat vakgebied. Die sollicitaties zijn allen geresulteerd in afwijzingen en gisteren gaf ze aan dat ze het extreem spannend vindt om weer opnieuw te gaan solliciteren. Ze is namelijk bang dat exact hetzelfde zal gaan gebeuren en dat het een herhaling van zetten gaat worden. 

Deze coaching was zowel verhelderend voor mij als voor haar. Omdat ik ineens besefte dat mijn tips voor haar voor ons allebei gelden op dit moment en ze gelden ook voor jou als jij herkent dat je bang bent dat ervaringen uit het verleden zichzelf zullen gaan herhalen. Hier komen de drie inzichten / tips die ik met jou wil delen:

  • Tip 1: Besef je heel goed dat de mensen waar je nu mee te maken hebt niet dezelfde mensen zijn als toen. Dit zijn andere mensen die ook andere intenties, normen, waarden en visies kunnen hebben. Dus wees nieuwsgierig en open minded en ga niet invullen hoe jij denkt dat ze zullen reageren op basis van jouw eerdere ervaringen, die eerlijk waar, helemaal niets met hen te maken hebben. Dat zou angst denken zijn en dit soort situaties vragen om vertrouwen.Wat nog veel belangrijker is om te beseffen in deze gedachte is dat JIJ ook niet meer dezelfde persoon bent als wie je toen was. JIJ bent ook gegroeid en veranderd dus ook JIJ brengt een hele andere invloed in deze situatie.Als ik kijk naar mijn cliënt gisteren. Toen zij aan het solliciteren was dat net voordat ze uitviel. Ze was moe, ze solliciteerde vanuit de kramp om ergens weg te willen en ze was al veel te lang aan zichzelf voorbij gegaan. Terwijl ze nu opgeladen is, ze kan beter haar grenzen aangeven, ze weet wat ze wilt en ze heeft al besproken dat ze weggaat en ze krijgt de tijd en ruimte om te solliciteren dus ze kan reageren vanuit vrijheid en vertrouwen. Kan je voorstellen dat ze op dezelfde soort sollicitaties weleens heel andere reacties zou kunnen krijgen? Dat allemaal omdat zij anders is op dit moment.
  • Tip 2: De kunst als je nu in een situatie zit die je angstig of onzeker maakt is om naar deze situatie te kijken vanuit vertrouwen. Je mag er vertrouwen in dat je altijd exact daar bent waar je nu moet zijn en dat dingen niet zonder reden gebeuren. Je mag je instellen op vertrouwen door er vanuit te gaan dat datgeen wat voor het hoogste goed van iedereen is gebeuren gaat. Je maakt de switch naar vertrouwen door te connecten met wat er nu goed is aan deze situatie op dit moment. In mijn geval zou dit het volgende kunnen zijn:“Ook al zou ik liever eerder contact hebben met elkaar, hoe fijn is het dat deze situatie ons allebei de ruimte geeft om echt te voelen wat we het liefst willen. Deze situatie geeft ons allebei de ruimte om te voelen of we echt willen kiezen voor onze vriendschap” etc.Je begrijpt het idee ondertussen vast wel. Stel je in op dat wat het je oplevert deze situatie. Ook al is deze onzekerheid iets wat nu niet prettig voelt. Alles heeft ook een positieve kant, dus maak connectie met wat er allemaal voor goeds is aan deze situatie.  
  • Tip 3: Als het gevoel van onzekerheid toch langdurig aanblijft, laat het gevoel dan toe. Gevoelens die je onderdrukt worden alleen maar sterker. Eet, drink, lach, Netflix of sport het gevoel niet elke keer weg maar ga er even naar toe. Voel waar het zit in je lijf. Adem daar naar toe. Stel de vraag aan jezelf waarom je op dit moment onzeker bent en vind het okay dat het even zo is. Je zult zien dat als jij jouw gevoel van onzekerheid elke keer weer kunt herkennen en durft te omarmen dat deze onprettige emotie sneller zal passeren. 

Ik hoop dat deze tips jou mogen helpen om nieuwe situaties vol vertrouwen en met nieuwe ogen tegemoet te gaan. Weet dat als eerdere sollicitaties op niets uitliepen dat dit niets hoeft te zeggen over de sollicitaties die komen gaan. Weet dat als eerdere conflictsituaties slecht afliepen dat dit niets hoeft te zeggen over een huidig conflict waar je in zit. Weet dat als je tot nu toe nog niet weet wat het is dat jij het liefst wilt doen dan dit betekent dat het antwoord niet ineens kan ontstaan. Het feit dat jij jezelf nu als onzeker zou bestempelen betekent niet dat jij onzeker hoeft te blijven. 

JIJ veranderd continu, je leert en je groeit en je maakt elke dag nieuwe dingen mee. JIJ bent vandaag niet meer dezelfde persoon die jij gisteren was. En elke nieuwe situatie biedt jou een nieuwe keuze. Elk moment biedt jou de keuze om ergens anders in te gaan staan. De situatie waar jij nu mee te dealen hebt is een nieuwe situatie, met nieuwe mensen en het is aan jou om zowel jezelf als deze mensen een nieuwe kans te gunnen. Dus maak connectie met je gevoel van vertrouwen in wat er allemaal mogelijk is voor jou en sta open om je te laten verassen. 

Ik ben enorm benieuwd naar wat deze tips voor jou doen en wat jouw ervaringen hierin zijn. Super als je het met mij wilt delen. 

PS. Wil jij niets liever dan ook je hart gaan volgen en gaan DOEN wie jij werkelijk BENT maar weet je niet wat het is dat jij wilt doen of hoe jij deze stap kunt gaan zetten. Of misschien mis jij het vertrouwen om stappen te zetten door wat er is gebeurd in jouw verleden maar wil je niets liever dan ook 100% vanuit je hart te gaan leven en werken. Zo ja, dan nodig ik je heel graag uit om een gratis coaching sessie van 30 minuten met mij als jouw persoonlijke coach te voeren via Skype. Je kunt jouw gratis Action Call boeken via deze link. 

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij