facebook

Kan het zo zijn dat jij je manager of je werkgever onderschat?

Ze zit tegenover me en de tranen lopen over haar wangen. Net terug van vakantie en haar plan was om volledig opgeladen weer aan de slag te gaan op haar werk en om ondertussen de mogelijkheden voor haar bedrijf opstarten te onderzoeken. Maar de eerste week op werk blijkt een vette reality check te zijn. Ze is al meerdere malen emotioneel geworden in overleggen en dat past totaal niet bij haar. Zij is die sterke dame die keihard werkt en altijd maar doorgaat. Ze heeft een extreem hoog verantwoordelijkheidsgevoel en falen is not an option voor haar.

Ik vraag haar wat de emotie is die ik zie op dat moment. Ze verteld dat ze nu zo zeker weet en voelt dat dit werk het niet meer is voor haar. En continu de schijn hoog moeten houden en net doen alsof ze er nog voor wilt gaan. Dat past niet met wie zij wilt zijn als mens. Want “ik ben een open en eerlijk persoon” verteld ze mij en tegelijkertijd zit haar nog iets dwars. Ik vraag haar wat haar grootste angst is op dit moment. Om haar te horen vertellen dat ze bang is voor de consequenties. Ze is intern doorgegroeid de afgelopen 15 jaar. Geen ervaring in die branch, niet de passende opleiding voor die branch en toch heeft ze zichzelf opgewerkt. Vanaf de vloer naar het hoofdkantoor. Je begrijpt dat ik enorm veel respect voor de power en wilskracht deze dame heb. 

Maar nu komt ze erachter dat deze job het niet is voor haar. Ze wordt er niet blij van. Het kost haar veel energie en stress en ze weet ook nog niet 100% concreet wat haar next step is dus nu weet ze niet wat te doen. Ze wilt niet falen zegt ze weer maar zo doorgaan kan ook niet. Ze solliciteert al wel met regelmaat maar ze wordt steeds afgewezen. Als ik haar vraag waarom ze dan op die vacatures heeft gereageerd dan is haar antwoord dat alles beter is dan dit. En ja, of je het nu wilt of niet, dan is dat de energie die je ook overbrengt in een motivatiebrief en dan krijg je ook reacties die matchen met die energetische frequentie. Dat is hoe de wet van aantrekking werkt en dit geval zijn het dus afwijzingen. 

Voorzichtig doe ik haar een suggestie. “Wat nou als je dit gesprek zou voeren met je leidinggevende? Als je hem zou vertellen hoe jij je voelt en wat dit werk met je doet?” Ze kijkt me aan en het eerste wat ze zegt is “dan moet ik waarschijnlijk terug naar de vloer”. Ik vraag haar vervolgens wat er zou gebeuren als ze het gesprek niet aangaat? Een traan verschijnt en ze zegt “dan kan ik niet verder. Want ik heb niet meer de energie om mezelf anders voor te doen dan ik ben gewoon om hem te plezieren”. En vervolgens vraag ik haar of de kans aanwezig is dat ze haar manager onderschat. Ze vraagt wat ik bedoel en ik verhelder mijn vraag en check bij haar of volgens haar de mogelijkheid bestaat dat haar manager positiever zal reageren dan ze nu denkt en dat hij haar zal willen helpen in plaats van dat ze meteen gedegradeerd in functie wordt? 

Ze kijkt me aan en ze zegt “dat zou heel goed kunnen. Mijn manager kan het juist waarderen als ik eerlijk ben en zal me vast willen helpen”. En vervolgens lacht ze. Ik vraag haar naar deze lach en ze zegt “ik kan het nu ineens veel nuchterder bekijken allemaal” en vervolgens help ik haar met in kaart te brengen hoe zij dit gesprek aan wilt gaan vliegen. 

En dit is iets wat ik afgelopen week al drie keer ben tegen gekomen en dus wilde ik er deze blog aan wijden. Want hoe vaak gebeurd het niet dat we ons gevoel maar onderdrukken omdat we een ander niet tot last willen zijn? Of omdat je misschien denk ‘hij/zij ziet me al aan komen’ of omdat je bang bent voor de consequenties? 

Dit is wat ons ego doet. Als je vlak voor een grote verandering staat. Als je dat gesprek gaat voeren dat de potentie in zich heeft om alles te veranderen. Dan vindt je ego daar wat van. Het wil je namelijk veilig houden en verandering is voor je ego niet veilig. Want als je dingen anders gaat doen dan dat je deed (bijvoorbeeld door dat eerlijke gesprek te voeren met je leidinggevende zoals in haar verhaal) dan krijg je niet meer wat je kreeg en dat is spannend. En je ego houdt van safe. Het wil je beschermen, dat wel. Maar het handelt vanuit angst en niet vanuit liefde en vertrouwen.

En om weer op het spoor van handelen vanuit liefde en vertrouwen te komen hoef je maar één ding te doen. Terug gaan naar je gevoel. Ik stelde deze dame de vraag, het niet aangaan van een gesprek en je gevoelens voor je houden, voelt dat licht of dat zwaar voor je? En haar antwoord, je voelt ‘m al aankomen, was zwaar. En alles wat zwaar voelt ligt niet in lijn met wie jij werkelijk bent. Want alles wat licht voelt om te doen, dat ligt juist in lijn met wie jij werkelijk bent. 

Zeg ik dan dat licht altijd easy is? Nope, definitely niet!! ik weet dat zij het alsnog spannend zal vinden om dat gesprek te gaan voeren, want haar ego.. Tja, dat is er nog steeds. Maar ze doet het wel. Omdat het idee van open en eerlijk zijn, het idee van niet meer te hoeven liegen tegen zichzelf en tegen haar leidinggevende en collega’s dat voelt licht. Want dat ligt in lijn met wie zij werkelijk is en op dat pad liggen alle mogelijkheden naar nieuwe keuzes die ook weer in lijn liggen met wie zij werkelijk is. En zoals het voor haar geldt, zo geldt het ook voor jou en ook voor mij. 

Dus stel jezelf met regelmaat de vraag: Voelt dit licht of voelt het zwaar voor mij? Zodat jij ook het pad kunt bewandelen wat in lijn ligt met wie jij werkelijk bent. En daarnaast ook de vraag van mij naar jou, als jij merkt dat jij nu niet op je plek zit. Wat zou jij het liefste willen op dit moment in deze situatie en is er toevallig ook de kans dat jij jouw leidinggevende onderschat?

Ik ben benieuwd wat jij uit deze blog haalt of wat jouw reactie hierop is en ik zou het super vinden als je dit met mij wilt delen onderaan deze blog. 

PS. Voel jij deze blog en wil jij ook je eigen hart gaan volgen maar kan je er nog wel wat extra hulp bij gebruiken? Geef je dan op voor een Action Call met mij, waarin ik je 30 min van tijd cadeau doe om samen met jou te kijken en jou de praktische handvatten te bieden zodat ook jij je dreamcareer kunt gaan creëren.

Lees hier mijn andere blogs of beluister mijn ‘Uplift your life’ Podcast voor nog meer inspiratie & tips om je hart te volgen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij