facebook

3 tips om je passie te achterhalen

Voel jij aan alles dat het werk wat je nu doet het niet meer is voor je? Voel je dat er zoveel meer in je zit maar hoor jij jezelf ook met regelmaat denken of hardop zeggen “als ik alleen maar zou weten wat ik écht zou willen” of “Ik wou dat ik ook een passie zou hebben waar ik helemaal voor zou willen gaan”. Als dit de verhalen zijn die jij jezelf continu vertelt dan wordt het tijd voor een nieuw verhaal. Want zo lang jij jezelf blijft vertellen dat je niet weet wat je wilt of dat je geen passie hebt kunnen de antwoorden waar jij naar zoekt niet tot je komen en dan blijf je doen wat je nu doet. Om je alvast op weg te helpen deel ik graag 3 tips met je die jou kunnen helpen je passie te ontdekken.

Tip 1 – Kijk eens goed om je heen en zie waar jij je dag mee vult
Deze tip kan je per direct uitvoeren en je eerste inzichten liggen dus echt maar twee of drie scrolls binnen handbereik. Ik wil je namelijk vragen om eens goed om je heen te kijken. Kijk eens goed je huiskamer, de bladen die je leest, je telefoon, je netflix, je tv-historie, je boekenkast, je hobbykasten etc. rond. Wat zijn de onderwerpen waar jij je aandacht en je tijd aan besteedt wanneer je thuis bent? Gewoon omdat je het leuk vindt om te doen. Dus waar gaan de boeken over die je leest, wat zijn de onderwerpen waar jij op google-ed in je vrije tijd en wat voor een soort series, films of programma’s kijk jij het liefste op tv? Het kan super interessant zijn om je zoekgeschiedenis er eens op na te slaan.

Als ik deze tip zou toepassen voor mezelf dan zou ik zien dat mijn boekenkast vol staat met boeken over psychologie, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en ondernemerschap. En laten dat nou ook de onderwerpen zijn waar ik heel erg blij van word. Op mijn Netflix kijk ik met name komedies (zegt voor mij dat ik ook van luchtig houdt) en ik kijk supergraag speelfilms, drama’s en documentaires waarin gevoelens of kennis centraal staan. Ook dit zijn interesse gebieden waar ik heel blij van wordt. Mijn zoekgeschiedenis dan vind je veel recepten (ik houd nou éénmaal van lekker eten) en heel veel websites van de mensen die mij inspireren en guess what? Dit zijn vaak coaches en toevallig is dat ook iets waar ik blij van word. Eén van mijn vriendinnetjes is gek van interieurdesign en eerlijk, als je bij haar rondkijkt dan zie je dit meteen door de inrichting zelf maar ook de bladen die er liggen en de posts die ze maakt op de verschillende Social Media.

Dus wat zie jij terug komen in jouw directe omgeving als je eens goed om je heen kijkt?

Tip 2 – Wat vindt je zo leuk om te doen dat je er zelfs voor betaald?
Ik houd van deze vraag omdat deze vraag je direct leidt naar de dingen waar je blij van wordt. En eerlijk, die dingen en activiteiten zie ik als passie. Want zeg nou zelf, als je alleen maar dingen doet in je leven waar je blij van wordt zou je dan later terug kunnen kijken op een gepassioneerd leven? Dus wat zijn de dingen die je zo leuk vind dat je ervoor betaalt? Je wilt bijvoorbeeld niet weten hoeveel geld ik uit heb gegeven aan coaches, seminars en persoonlijke ontwikkeling nog voor ik überhaupt wist dat ik voor mezelf ging beginnen. Ik hoefde dit niet doen, maar ik betaalde er wel volop voor, gewoon omdat ik het leuk vind. Dus waar geef jij graag je geld aan uit omdat je er blij van wordt? Geef jij je geld graag uit aan je interieur bijvoorbeeld of aan kleding? Zou je dan kunnen zeggen dat interieurstyling of mode passies van je zijn? Of geef jij je geld graag uit aan schilderspullen en tekenles en zou je kunnen zeggen dat schilderen je passie is? Je snapt ondertussen ongetwijfeld wat ik bedoel.

Dus stel jezelf deze vraag eens en kom erachter waar je gepassioneerd over bent. En als je nog een laagje dieper wilt gaan dan kan jij jezelf afvragen waarom je het zo leuk vindt om te schilderen of waarom je zo van mode houdt? Als ik mezelf de vraag stel waarom ik zo van persoonlijke ontwikkeling houd dan kom ik al snel bij het antwoord dat ik het superleuk vinden om steeds meer te worden wie ik werkelijk ben. Om steeds dichter bij mezelf en waar ik blij van word te komen. Betekent dit dat ik alleen maar een baan kan doen waarin ik de hele dag bezig ben met zelfonderzoek? Nee, dat geloof ik niet. Maar ik geloof wel dat het betekent dat het belangrijk is voor mij dat er ruimte moet zijn voor persoonlijke ontwikkeling in mijn werk omdat het me anders al heel snel verveelt. Als jij enorm van kleding houdt en je stelt de vraag waarom en je komt erachter dat je het tof vind om jezelf te uitten via je kleding dan weet je dus dat jezelf kunnen en mogen uitten voor jou belangrijk is. Dus als je op zoek zou gaan naar iets nieuws wat je echt leuk vind om te doen dan is het belangrijk dat jezelf uitten tot de mogelijkheden van de functie of je nieuwe hobby hoort.

Tip 3 – Stel jezelf deze toffe droomvraag
Mijn derde tip is dat jij jezelf de volgende vraag kunt stellen om er nog meer achter te komen wat die dingen zijn die jij het allerleukste vindt om te doen. Ik raad je aan om jezelf de volgende vraag te stellen:

“Als jij nog maar 3 dingen zou mogen doen voor de rest van je leven, naast tijd doorbrengen met je familie, vrienden en alle andere mensen waar je van houdt, wat zouden deze drie dingen dan zijn?”

Wat zou jij dus het allerleukst vinden om te doen, gewoon omdat je er blij van wordt. Omdat het je vreugde geeft. Wat zouden die drie dingen zijn voor je? Dit antwoord geeft je definitely een richting met betrekking tot wat het is waar jij je energie uit haalt en waar ik je dus ook duidelijk aan zou raden om meer tijd en aandacht aan te besteden.

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen om dichter bij het antwoord te komen op de vraag wat het is dat jij het allerliefst zou willen doen zodat ook jij je hart kunt gaan volgen. Want ik weet uit eigen ervaring hoe frustrerend het is als je weet dat er meer in je zit, als je niets liever zou doen dan dit eruit halen maar dat je gewoon blijft zitten in je huidige job die niet lekker meer voelt vanwege:

–  de hypotheek of het salaris wat je echt niet kunt missen
–  omdat je nog niet weet wat je zou willen doen
–  omdat je denkt dat je niet voldoende ervaring of opleiding hebt
–  wat anderen ervan zullen vinden
–  je niet weet of je het wel zult kunnen en of je er wel succesvol in kunt zijn
–  je meer zelfvertrouwen op wilt bouwen om je hart te durven volgen
–  etc.

Als jij je hierin herkent en als jij niets liever zou willen dan JOUW antwoorden vinden op vragen als “Wat jij het allerliefst zou willen doen?” of “Hoe pak je het dan aan om een carrière switch te maken terwijl je met één (of meerdere) van de bovenstaande uitdagingen zit?” dan wil ik je heel graag een gratis Action Call aanbieden waarbij we samen in gesprek gaan en ik je in 30 minuten help ontdekken wat de stappen zijn die jij nu kunt nemen zodat ook jij je hart kunt gaan volgen. Een tof gesprek en nieuwe/inspirerende inzichten gegarandeerd. Ik kijk er naar uit om met je in gesprek te mogen gaan.

Wat vond je van deze tips? Ben je er al mee aan de slag gegaan en heb je al inzichten gekregen? Of heb je zelf andere tips die ook heel goed werken en die je graag zou willen delen? Ik ben heel benieuwd en ik zou het erg tof vinden als je het hieronder met mij zou willen delen?

“Working hard for something we don’t care about is called stress: Working hard for something we love is called passion.”
– Simon Sinek –

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij